Hlavní obsah

Spolupracovník Navalného vyzval Rusy k protestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dmitriy Kandinskiy, Shutterstock.com

Leonid Volkov, spolupracovník zemřelého opozičního lídra Alexeje Navalného.

Reklama

Blízký spolupracovník nedávno zesnulého opozičního politika Alexeje Navalného vyzval v úterý Rusy, aby se v den voleb zúčastnili protestu proti Vladimiru Putinovi, k němuž Navalnyj vybídl krátce před svou smrtí, píše Reuters.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opoziční politik Alexej Navalnyj vyzval 1. února Rusy v příspěvku na sociálních sítích k protestu formou dostavení se k volbám ve stejný čas, konkrétně 17. března v poledne. 16. února pak zemřel v sibiřské trestanecké kolonii, uvádí agentura Reuters.

Jeho dlouhodobý spolupracovník Leonid Volkov ve videu na YouTube uvedl, že výzva k protestu byla „Navalného přímým politickým testamentem“ a jeho poslední výzvou k akci. „Nyní nejde už jen o politickou akci, jejímž cílem je překonat politickou osamělost a izolaci. Nyní je to smuteční shromáždění a občanská vzpomínka, akce na památku Navalného, který nás o její uspořádání požádal,“ cituje Reuters Volkova.

V reakci na toto video reagoval Kreml varováním, že každý, kdo výzvy uposlechne, bude čelit právním následkům. Organizátory protestní akce poté označil za nebezpečné extremisty podporované Spojenými státy, dodává agentura.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že Navalného příznivci jsou známí svými „provokativními“ výzvami k porušování zákona a že ti, kdo takové výzvy uposlechnou, ponesou následky. Navalnyj naopak „Poledne proti Putinovi“, kdy by lidé pouze stáli v řadě na legální hlasování, zamýšlel jako formu protestu, kdy lidé mohou projevit názor, aniž by riskovali zatčení, uvádí Reuters.

Reklama

Doporučované