Hlavní obsah

Srbsko si kvůli krizi okolo Ukrajiny pořizuje zásoby, uvedl Vučić

Foto: Profimedia.cz

Bělehrad se prý nemůže tvářit, že se nic neděje, když celý svět „hystericky očekává, že se něco stane mezi Ruskem a Ukrajinou“.

Reklama

Srbský prezident Aleksandar Vučić oznámil, že jeho země si vytváří zásoby potravin a ropných výroků.

Článek

Bělehrad se podle šéfa státu nemůže tvářit, že se nic neděje, když celý svět „hystericky očekává, že se něco stane mezi Ruskem a Ukrajinou“.

„Samozřejmě hlava puká od toho, že musíte řešit problém s nákupem ropných výrobků ve velkém objemu, musíte najít peníze na to, s čím rozpočet nepočítal. Dnes jsme mimořádně objednali deset milionů kilogramů soli, milion kilogramů fazolí, stejně tak hrachu. Kvůli aktuální situaci odebereme 30 milionů kilogramů mouky,“ ohlásil Vučić podle agentury TASS v srbské televizi.

Vučić dříve vyjadřoval naději, že Rusové a Ukrajinci, tedy Rusové a Američané" se dokáží domluvit na mírovém vyřešení krize, dodal TASS.

Washington varuje před rizikem ruské invaze na Ukrajinu ještě během zimní olympiády. Krize mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině se vyostřila natolik, že USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko v obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. V noci na dnešek se k těmto zemím připojila i Austrálie a Nový Zéland. Česko zatím podobná doporučení nevydalo.

Moskva popírá, že by se chystala sousední zemi napadnout. Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo západní varování před chystanou invazí jako „hysterii“ a „dezinformace“.

Reklama

Doporučované