Hlavní obsah

Radost ulice nezkazil ani slzný plyn. Pak srílanský premiér povolal armádu

Foto: Profimedia.cz

Srílanské bezpečnostní složky nasadily proti demonstrantům, kteří vnikli do sídla premiéra, slzný plyn.

Reklama

aktualizováno •

„Nemůžeme dovolit fašistům, aby převzali moc,“ hlásal srílanský premiér, když vyzýval armádu k obnovení pořádku v zemi. Demonstranti ve středu radostně vnikli do jeho sídla. Brzy ráno z ostrova uprchl prezident.

Článek

Srílanský premiér Ranil Vikremesinghe nařídil armádě, aby udělala vše, „co je nezbytné pro obnovení pořádku v zemi“. Podle BBC to oznámil v televizním projevu. Zároveň vyzval protestující, kteří obsadili jeho sídlo a další veřejné budovy, aby je opustili a spolupracovali s úřady.

„Nemůžeme roztrhat naši ústavu. Nemůžeme dovolit fašistům, aby převzali moc. Musíme zastavit tohle fašistické ohrožení demokracie,“ prohlásil premiér. Náčelník srílanského generálního štábu Shavendra Silva chce, aby o dalším postupu rozhodli lídři parlamentních stran. Slíbil, že armáda bude dodržovat ústavu.

Vikremesinghe dočasně vykonává i funkci prezidenta. Podle předsedy parlamentu ho tím pověřila odstupující hlava státu Gotabaja Radžapaksa, který by ještě ve středu měl oficiálně doručit rezignační dopis.

73letý prezident společně s manželkou a dvěma příslušníky ochranky na palubě vojenského tryskáče uprchl na Maledivy, jak potvrdilo srílanské letectvo. Podle britské BBC přistáli v hlavním městě Male kolem třetí hodiny ranní lokálního času.

Ostrovní stát je pravděpodobně jen přestupní stanice, uvádí dále na základě svých zdrojů BBC. Spekuluje se, že by Radžapaksa mohl zamířit do Dubaje nebo Singapuru. Je nanejvýš pravděpodobné, že prezident před odstoupením odjel do zahraničí, aby se vyhnul zadržení.

O PŘEDCHOZÍCH POKUSECH O ÚTĚK SRÍLANSKÉHO PREZIDENTA JSME PSALI ZDE

Vůdci reagovali, až když protest dorazil k nim domů

Srílanští demonstranti po odjezdu prezidenta jásají, jako by jim nedocházelo, jak krušné bude procitnutí do reality, které už naznačuje Vikremesinghe.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti se při protestech dostali až do prezidentského paláce a později i sídla premiéra, které zapálili.

Na jednu stranu jim to nelze zazlívat. Až do víkendu se demonstrantům na jejich počínání nedostávalo ze strany vlády žádných odpovědí. Spíš naopak - tušili, že si z nich poslanci nic nedělají.

„Na GotaGoGama (Gotabajo, běž domů, pozn. red.) protesty si musíš zajít večer, to je teprve zábava!“ řekl reportérce Seznam Zpráv v Kolombu začátkem června – zcela bez ironie – nad svou pikantní polévkou Madhura Vithanage, jeden z vládních poslanců, za jehož konec mezitím venku brojily tisíce lidí.

Kýženou reakci vyvolalo až vtrhnutí demonstrantů do rezidencí prezidenta a premiéra. Gotabaja Radžapaksa poté konečně slíbil svou rezignaci. Stejně tak učinil premiér Ranil Vikremesinge, avšak s poznámkou, že odejde ve chvíli, kdy se podaří vyřešit vznik nové koalice.

Srílančané, poučení předešlými planými sliby, tentokrát dobře tušili, že nemá cenu jejich slovům příliš věřit. Gotabaja v den rezignace nejenže zmizel - jeho žezlo dočasně přebírá neméně neoblíbený Ranil Vikremesinge. Rozbouřené emoce demonstrantů tak neutichají. Naopak.

V úterý si demonstranti připsali další „trofeje“.

Slzy štěstí

Když se jim podařilo dostat se do sídla premiéra, propukli v jásot, pořizovali si vítězná selfie, bubnovali a skandovali „Ranil je šílenec, Gota je šílenec“. Jejich povalování na drahých pohovkách tiše přihlížely obrazy královny Alžběty a prince Charlese, ale také vojáci, kteří se ani nesnažili jim v počínání bránit.

Z balkonu ve druhém patře, těsně nad cedulí s nápisem „kancelář předsedy vlády“, demonstranti mávali srílanskou vlajkou.

Radostné delirium jim nezkazily ani dávky slzného plynu, které na ně celé hodiny pršely i z vrtulníků. Na sociálních sítích se dokonce objevila videa, kdy demonstranti v horku podávají nečinným vojákům lahve s vodou a sušenky, a vymývají slzný plyn z očí toulavým psům.

Sám premiér se od víkendu ukrývá. Jeho úřad však nadále vydává nařízení - vyhlásil nouzový stav i poměrně neúčinný zákaz vycházení. Stačil také poskytnout rozhovor médiu Ceylon Today. Útok na jeho soukromé sídlo dle něj provedla skupina lidí, která následuje „Hitlerovu filozofii“.

„Policie mě informovala, že by někteří demonstranti mohli přijít před můj dům a uspořádat demonstraci. Po virtuální schůzce s vůdci strany jsme s manželkou dům opustili. Byl to jediný dům, který mám na Srí Lance i v zahraničí. Nyní je zcela zničen,“ řekl.

Nelituje prý však ani tak poničeného domu. „Nejcennější pro mě byla moje knihovna. Bylo tam mnoho vzácných knih, včetně těch, které byly napsány o portugalské a holandské éře na Srí Lance. Všechny tyto knihy kromě jedné byly spáleny.

Také tam bylo několik cenných obrazů vytvořených Brity brzy poté, co obsadili Srí Lanku. Tyto knihy a vzácné obrazy jsem přitom měl darovat Royal College, Peradeniya University a dalším institucím,“ řekl pro srílanské médium.

Sídlo premiéra ale demonstrantům nestačilo. Dostali se i do budovy státní televize Rupavihini, která musela okamžitě pozastavit vysílání. O chvíli později ohlásila pauzu ve vysílání další státní televizní stanice.

Demonstranti obviňují klan Radžapaksů (prezidenta a jeho příbuzné v čele státu) i premiéra ze špatného řízení ekonomiky až do bodu, kdy zemi došly peníze na financování i těch nejnutnějších dovozů, což 22 milionům obyvatel země způsobilo vážné potíže.

Ostrovní stát téměř vyčerpal své již tak omezené zásoby benzinu. Vláda nařídila uzavření nedůležitých úřadů a škol, aby se omezilo dojíždění a ušetřilo palivo.

Reklama

Související témata:

Doporučované