Hlavní obsah

Deepfake poprvé v kampani. Falešný Morawiecki odhalil stranickou špínu

Volební spot opoziční Občanské platformy, ve kterém hlas premiéra vygenerovala AI. Pasáže jsme označili.Video: twitter/Platforma_org

 

Reklama

Polská volební kampaň je v plném proudu a dvě největší strany se nezdráhají ve svých spotech manipulovat. Poprvé došlo i na „deepfake“, když opozice nechala pro účely volebního videa umělou inteligenci vygenerovat hlas premiéra.

Článek

Mluví trochu roboticky, má zvláštní intonaci, ale je to jeho hlas. Přestože takové věty polský premiér Mateusz Morawiecki veřejně nikdy neřekl, zaznívají jeho hlasem ve volebním spotu opoziční Občanské platformy.

AI poprvé v kampani

Nejsilnější opoziční strana, jež se v posledních průzkumech dotahuje na vládnoucí konzervativce, využila k vygenerování hlasu Morawieckého nástroje umělé inteligence (AI).

V Polsku jde o vůbec první takové použití metody „deepfake“ v předvolební kampani, píše list Gazeta Wyborcza.

Strana za to sklízí kritiku, protože pasáže, kde mluví „falešný Morawiecki“, ve videu neoznačila, na použití AI neupozornila a vygenerované pasáže střídá se skutečným Morawieckého projevem v parlamentu.

Co vlastně „vygenerovaný“ Morawiecki ve videu říká? Má jít o pasáže jeho údajných e-mailů, které adresoval ministrovi Michału Dworczykovi a které se po hackerském útoku dostaly na veřejnost. Jejich autenticita není zcela potvrzena.

Zatímco při projevu v parlamentu premiér ze strany Právo a spravedlnost (PiS) říká, že je vládní koalice „pevná jako ocel“, zprávy předčítané vygenerovaným hlasem jsou s tím v rozporu.

V nich Morawiecki mluví o šéfovi koaliční strany Suverénní Polsko Zbigniewu Ziobrovi jako o „neloajálním“ a „cynickém“. Dodává na jeho účet, že během pěti let vládnutí „v podstatě neudělal nic zásadního, kromě podněcování konfliktu“.

V údajné premiérově komunikaci se také píše, že by se měl Ziobro, jenž je ministrem spravedlnosti a zároveň generálním prokurátorem, zbavit kontroly nad prokuraturou. Zprávy se věnují i financím Ziobrovy strany a možnosti přechodu jejích poslanců do PiS, „i kdyby ze strachu“.

E-mailová aféra

Korespondence, kterou čte vygenerovaný hlas, pochází z nabourané soukromé e-mailové schránky zmíněného ministra Dworczyka.

Politik PiS ji používal k vyřizování vládní i stranické korespondence. Do špatně zabezpečeného účtu se ale nabourali hackeři, kteří začali zveřejňovat Dworczykovy e-maily se špičkami PiS, stratégy, poradci, spřátelenými novináři i lidmi ze státních firem.

Kdo e-maily publikuje, není jasné, ale polská média psala o podezření z akce ruských tajných služeb. Není jasné ani to, zda jsou všechny e-maily autentické a zda není jejich obsah záměrně upravený. Přinejmenším část textů se ale ukázala jako pravdivá.

Z e-mailů vyplývá mimo jiné to, jak velký vliv má strana PiS na rozhodování ústavního soudu, na provládní propagandu vysílanou ve státních médiích a jak vážné jsou vnitrostranické půtky.

Vláda pravdivost e-mailů nepotvrdila, ale autenticitu ani nepopřela. Úniky pracovní korespondence ze soukromých e-mailů letos v létě začala vyšetřovat prokuratura. Některé totiž zřejmě obsahovaly utajované skutečnosti.

Jen podobný hlas, ne deepfake, hájí se

S tím, že jde ve volebním spotu Občanské platformy o „deepfake“, nesouhlasí její poslanec Jan Grabiec. „Absolutně nesouhlasím s názorem, že je to deepfake. Takové metody považujeme za trestuhodné a sami je nikdy používat nebudeme,“ cituje ho list GW.

Opoziční politik tvrdí, že jde v tomto případě „jednoduše o to“, že místo voiceoveru, jenž by text e-mailů přečetl, „mluví počítačový hlas podobný hlasu premiéra“.

Strana nakonec na sociálních sítích doplnila, že jde o „hlas vygenerovaný AI“.

V pátek Občanská platforma zveřejnila další spot postavený na Dworczykových e-mailech. Opět v něm použila hlas vygenerovaný umělou inteligencí.

Tentokrát ve spotu „promlouvá“ náměstkyně ministerstva rozvoje Olga Semeniuková z PiS o pozici na ministerstvu, která by jí vyhovovala. To vzbuzuje zdání vyjednávání o politické trafice.

Tentokrát už Platforma rovnou uvedla, že jde o vygenerovaný hlas.

Rychlé procesy ve „volebním režimu“

S „podpásovkami“ ve volebních spotech ale nezůstává pozadu ani vládnoucí strana PiS. Soud ve čtvrtek rozhodl, že nesmí dál šířit zavádějící video zveřejněné na sítích v pondělí.

Spot v rychlém sledu vinil expremiéra a volebního lídra Občanské platformy Donalda Tuska ze zničení ekonomiky, zvýšení důchodového věku, objímání se s Putinem a z „útěku do Bruselu“.

Uváděl také, že za Tuska byla nezaměstnanost 15 procent. Proti tomu se Tuskova strana ohradila a v rámci tzv. volebního režimu věc napadla u soudu. Soudce dal straně za pravdu, protože během Tuskovy vlády nezaměstnanost 15 procent nedosáhla. Strana PiS už spot stáhla.

Soudy mají v kampani na rozhodnutí 24 hodin.

V minulosti už se kvůli prohranému sporu ve „volebním režimu“ musel v médiích omlouvat za nepravdu premiér Morawiecki.

Kaczyński vede

K volbám půjdou Polky a Poláci 15. října. Letošní kampaň se zatím považuje za jednu z nejostřejších. Straně „náčelníka“ Jarosława Kaczyńského jde ve volbách o třetí vítězství v řadě, a hlavně o uhájení většiny v Sejmu.

Podle posledních průzkumů by teď Právo a spravedlnost volby vyhrálo s výsledkem 32 až 35 procent a s náskokem dvou až tří procentních bodů nad Občanskou koalicí (Platforma a menší strany).

Tuskův tábor by teď podle dvou průzkumů volilo asi 31 procent dotázaných, což znamená za poslední dobu růst podpory. Do Sejmu by se ještě dostala koalice Třetí cesta, Levice a krajně pravicová Konfederace, jež ovšem oproti průzkumům z posledních týdnů značně oslabila.

Oba průzkumy ovšem započítávají i nerozhodnuté voliče, což výsledky zkresluje.

Reklama

Doporučované