Hlavní obsah

Humanitární akce, nebo manipulace? Maďaři prý vyjednali propuštění zajatců

Foto: Jose HERNANDEZ Camera 51, Shutterstock.com

Ukrajinští vojáci (ilustrační foto).

Reklama

Maďarský vicepremiér ohlásil, že z Ruska dovezl ukrajinské válečné zajatce. Kyjev o tom neví a tamní média píšou o možné ruské manipulaci za maďarské účasti.

Článek

„Zatím nemáme informace o tom, že by nastala skutečnost, že vězni jsou již na území této země (Maďarsko – pozn. red.) a jsou na svobodě,“ uvedl v sobotu mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov.

„S požehnáním Kirilla“

Hovořil pravděpodobně o 11 ukrajinských vojácích, které drželo Rusko jako válečné zajatce. O vyjednání jejich propuštění informoval v pátek maďarský vicepremiér Zsolt Semjén zodpovědný za církevní záležitosti.

Semjén informoval o tom, že jde o ukrajinské vojáky původem ze Zakarpatské oblasti. To potvrdila v prohlášení i ruská pravoslavná církev, která zřejmě v jednání sehrála roli.

„S požehnáním Kirilla, patriarchy moskevského a celé Rusi, za zprostředkování ruské pravoslavné církve v rámci mezicírkevní spolupráce byla 8. června na žádost maďarské strany převezena do Maďarska skupina válečných zajatců původem ze Zakarpatí, kteří se účastnili bojů,“ citovala ČTK prohlášení ruské církve.

Budapešť aktivně udržuje vztahy s Moskvou i po ruské invazi na Ukrajinu a také se staví proti přísnějším unijním sankcím. Kvůli maďarskému odporu se postih netýká například zmíněného patriarchy Kirilla.

„Poděkoval bych za to!“

Ukrajinská vláda uvedla, že o propuštění zajatců nemá informace. Šéf maďarského diplomatického zastoupení na Ukrajině proto dostal od ministerstva zahraničí v Kyjevě pozvání na rozhovor na toto téma. Ukrajina také požádala maďarskou stranu o okamžitý přístup k propuštěným vězňům.

Maďarského vicepremiéra Semjéna se na věc doptával maďarský server Mandiner. „Těch jedenáct vojáků ze Zakarpatí už není v Maďarsku válečnými zajatci, ale svobodnými lidmi,“ napsal Semjén. „Kdybych byl zástupcem Ukrajiny, poděkoval bych za to!“ dodal politik.

Podle ukrajinského serveru RBC byla podmínkou odjezdu vojáků z Ruska organizace tiskové konference v Maďarsku za jejich účasti.

RBC píše, že podmínkou propuštění bylo i to, aby váleční zajatci na konferenci zkritizovali vládu v Kyjevě a vyjádřili vděčnost ruské pravoslavné církvi.

Maďarská karta?

Vojáci mají také údajně hovořit o tom, že „byli mobilizováni násilím“, že válčili „ve špatných podmínkách“, a vychvalovat maďarskou vládu, tvrdí dál RBC.

Ukrajinská média také uvádějí, že vojáci jsou zřejmě ukrajinskými občany maďarského původu. Jejich výběr tudíž není náhodný a má naznačovat, že se Rusko proti Ukrajině za asistence Budapešti znovu snaží hrát takzvanou „maďarskou kartou“ a chce oživit problémy s údajným separatismem v Zakarpatské oblasti.

Maďarský původ vojáků potvrdily podle serveru Mandiner i maďarské úřady.

Kyjev s vojáky není ve spojení. Podle zdroje RBC je místo pobytu vojáků tajeno. Muže má navíc hlídat ozbrojená stráž.

„Vzhledem k tomu, že Ukrajina je civilizovaný stát, nejdůležitější je pro nás člověk a život. Doufáme, že tyto manipulace ze strany agresorského státu budou mít za důsledek osvobození několika Ukrajinců,“ dodal k věci v sobotu Andrij Jusov z ukrajinské vojenské rozvědky.

Podle maďarského serveru Telex panuje kolem údajných zajatců mnoho právních otázek. Upozorňuje také, že se na ně vztahují ženevské konvence a z toho vyplývají i povinnosti pro případnou třetí stranu.

Reklama

Doporučované