Hlavní obsah

Merkelová promluvila na veřejnosti. Putina prý nešlo zastavit

Foto: phoenix.de, Seznam Zprávy

Angela Merkelová během rozhovoru v divadle Berliner Ensemble (reprofoto).

Reklama

Dlouholetá německá kancléřka je přesvědčená, že proti válce na Ukrajině nemohla udělat víc. „Neobviňuji se,“ řekla v prvním veřejném rozhovoru po skončení ve vládní funkci.

Článek

Teprve šest měsíců po svém odchodu ze Spolkového kancléřství se Angela Merkelová poprvé obsáhle vyjádřila k válce na Ukrajině a zhodnotila svůj dřívější postup vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Ruský útok na Ukrajinu bývalá kancléřka tvrdě odsoudila. „Jde o brutální útok, který porušuje mezinárodní právo, pro který neexistují žádné omluvy,“ řekla Merkelová v rozhovoru s novinářem týdeníku Spiegel Alexandrem Osangem na jevišti divadla Berliner Ensemble.

Politička, která předsedala německé vládě 16 let, obhajovala svoji letitou snahu dohodnout se s Putinem po dobrém. Podle ní nebylo možné vytvořit bezpečnostní architekturu tak, aby se nynější válce zabránilo.

Ve zhruba hodinu a půl trvajícím rozhovoru se Merkelová vrátila ke dřívějším událostem, při kterých podle kritiků nepostupovala proti Rusku dostatečně rázně. Jmenovitě k summitu NATO v Bukurešti v roce 2008, kdy se postavila proti přizvání Ukrajiny a Gruzie do NATO, nebo k Druhé minské dohodě z roku 2015, kterou pomáhala zprostředkovat a jež nakonec nevedla k řešení konfliktu mezi Ukrajinou a ruskými silami na Donbase.

„Neobviňuji se,“ řekla Merkelová. Otázky, zda se mohlo udělat víc, aby se nynější tragédii předešlo, jsou podle ní oprávněné a sama si je prý také klade. Je ale přesvědčená, že udělala, co bylo v jejích silách. „Nemusím si vyčítat, že jsem se příliš málo snažila,“ uvedla bývalá kancléřka.

Přestože je její domovská křesťanská demokracie (CDU) nyní v opozici, Merkelová zdůraznila, že plně důvěřuje zahraniční politice nynější vládní koalice, kterou vede sociální demokrat Olaf Scholz. „Nedovedu si představit, že bych k nynější spolkové vládě neměla důvěru,“ konstatovala.

Po svém odchodu z kancléřské funkce na začátku loňského prosince se Merkelová stáhla z veřejného života. V několika málo prohlášeních, která poskytla, mluvila většinou zdrženlivě. Její úterní vystoupení v berlínském divadle, které bylo uspořádáno při příležitosti vydání nové knihy s jejími projevy a přenášeno naživo po internetu, proto německá média bedlivě sledovala.

Sedmašedesátiletá politička zdůraznila, že se při svých veřejných prohlášeních po odchodu z funkce snaží vyhnout dojmu, aby byla vnímána jako úřadující kancléřka. „Není mým úkolem dělat komentáře z vedlejší koleje,“ prohlásila.

V rozhovoru s novinářem Osangem, který se stejně jako ona narodil v bývalé komunistické Německé demokratické republice, působila Merkelová uvolněně a naplněné divadlo vícekrát rozesmála. Například, když se hájila, že po dlouhých letech v kancléřské funkci má právo si vybírat jen příjemná setkání. „Že to jsou jen příjemné schůzky? Říkám ano!“

Oprava: V původní verzi zprávy bylo chybně uvedeno, že dohodu Minsk 2 z roku 2015 pomáhala Merkelová zprostředkovat s Emmanuelem Macronem. Francouzským prezidentem byl tehdy Francois Hollande.

Reklama

Doporučované