Hlavní obsah

Nežádoucí efekt levných jízdenek. Německý ostrov bojuje s nájezdy punkerů

Foto: Profimedia.cz

Na ostrov Sylt v Severním moři míří každý týden stovky turistů. Na snímku nástupiště na nádraží v Hamburku.

Reklama

Ostrov Sylt v Severním moři je proslulý jako rekreační letovisko pro lépe situované Němce. Zavedení měsíční jízdenky za devět eur tam ale od začátku června láká také problematické návštěvníky.

Článek

Když německá vláda schvalovala na toto léto speciální jízdenku, která vyjde na pouhých devět eur za měsíc, chtěla tím lidi motivovat k levnějšímu cestování vlakem. Cílem bylo ulehčit životnímu prostředí a zároveň i lidem na dopravních nákladech.

Záměr se naplnil jen částečně. Ve vlacích skutečně přibylo cestujících, levná jízdenka ale od začátku června láká spíš výletníky než třeba lidi dojíždějící za prací, kteří povětšinou dál používají auta.

První týdny neomezeného používání veřejné dopravy za nízký měsíční paušál odhalily také stinné stránky dobře myšleného opatření. Jednak se projevily personální a technické limity německých drah, které se potýkají s náporem cestujících. Zároveň dostávají zabrat turisticky atraktivní sídla, kam nyní míří více lidí. Včetně těch, kteří tam nejsou zrovna vítáni.

Německá média se zaměřují na ostrov Sylt v Severním moři, který je považován za vyhledávanou rekreační oblast spíše pro movitější Němce. Oblíbený je díky rozsáhlým písečným plážím, malebným vesnicím i luxusnímu zázemí, které zahrnuje hotely, penziony, různé vodní sporty nebo vyhlášené místní restaurace.

Díky tomu, že je Sylt přístupný také vlakem ze severoněmecké pevniny, se však na ostrov začali díky devítieurové měsíční jízdence hrnout také netradiční návštěvníci z hnutí punk. Ti berou výlet na ostrov boháčů jako recesi, při které se nehodlají držet zpátky.

Z hlučných a mnohdy opilých výletníků, kteří se nezdráhají vykonat své tělesné potřeby na veřejnosti, mají těžkou hlavu především v největším lázeňském letovisku Westerland. Party punkerů z celého Německa táboří na tamní frekventované pěší zóně, rozdělávají oheň, z oblíbené fontány si udělali koupaliště a zanechávají za sebou výkaly na ulicích.

Tento týden došla vedení obecní správy trpělivost. Starosta spojených obcí na ostrově Nikolas Häckel nechal z fontány vypustit část vody a kolem ní postavit provizorní železný plot. Vedle stánku s občerstvením, kam punkeři často chodili močit, vyrostla betonová zeď.

Problém se tím ale úplně nevyřešil, punkeři v centru resortu zůstali. Vedle obecního majetku tím trpí hlavně obchodníci v okolí.

„Vlastně bych mohl rovnou zavřít. Pokud bude u fontány křičet stovka lidí, žádní hosté nebudou chtít sedět na mé terase,“ posteskl si pro list Hamburger Abendblatt majitel restaurace Cropino Mickey Schreiber. Nepomohlo ani to, že oddělil sezení pro hosty těžkými květináči.

S některými punkery se podle něj dá domluvit, jsou mírumilovní, na ulicích už se ale strhly i rvačky. Punkeři se navíc střídají, takže je třeba se dohadovat se stále novými lidmi, vysvětlil podnikatel.

Zároveň uznává, že situaci nejde vyřešit nějak jednoduše. Policisté mohou rozdat pokuty, nemají právní nástroj, jak punkery z ostrova vykázat. „Máme pocit, že policisté jsou z nás spíše otrávení, když je voláme. Jsou ale také úplně přetížení,“ dodal Schreiber.

Domácí se snaží místním živnostníkům pomoci a solidárně si u nich objednávají kávu nebo jiné občerstvení. S obavami čekají na další týdny a zejména víkendy. Ostrov je nyní už na hraně svých kapacit, hlavní nápor turistů přitom teprve začne.

Reklama

Doporučované