Hlavní obsah

Novým německým ministrem obrany bude Boris Pistorius

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Boris Pistorius deset let působil jako ministr vnitra spolkové země Dolní Sasko.

Reklama

aktualizováno •

Sociální demokrat Pistorius má bohaté zkušenosti z regionální politiky a už dlouho se o něm mluvilo jako o adeptovi do spolkové vlády. Jeho jmenování může vyvolat rozsáhlejší změny v kabinetu Olafa Scholze.

Článek

Novým německým ministrem obrany bude sociální demokrat Boris Pistorius. Oznámil to spolkový kancléř Olaf Scholz.

Dosavadní ministr vnitra spolkové země Dolní Sasko do spolkového kabinetu vstupuje v době, kdy je Berlín pod rostoucím tlakem, aby zvýšil svou vojenskou podporu Ukrajině. Aktuálně ho k tomu vyzval například polský premiér Mateusz Morawiecki (více zde).

Pistorius v čele resortu nahradí svou stranickou kolegyni Christine Lambrechtovou, která odstoupila kvůli pošramocenému renomé v důsledku několika politických chyb (více zde).

Výměna může vyústit v rozsáhlejší změny v německé vládě, protože kancléř Olaf Scholz slíbil, že v jeho kabinetu bude stejný počet žen a mužů.

V příštích měsících se navíc očekává odchod ministryně vnitra Nancy Faeserové, která by mohla vést sociální demokracii do podzimních regionálních voleb v Hesensku, kde dosud vládnou konzervativci, píše agentura ČTK.

O problémech končící ministryně Lambrechtové

O konci Christine Lambrechtové v čele německého ministerstva obrany se spekulovalo několik týdnů. V rezignačním prohlášení uvedla, že čelila mimořádné mediální pozornosti, která je překážkou pro věcné zpravodajství a diskuzi o vojácích, armádě a bezpečnostně-politických rozhodnutích.

Pistorius je dolnosaským ministrem vnitra od roku 2013 a už dlouho byl podle agentury Reuters žhavým adeptem na povýšení na spolkovou úroveň. V roce 2019 tento životní partner exmanželky bývalého kancléře Gerharda Schrödera kandidoval na šéfa německé sociální demokracie (SPD).

Ačkoli je Pistorius považován za zkušeného a mediálně zdatného politika, pro kancléře Scholze podle informací deníku Süddeutsche Zeitung nebyl první volbou. List ho ale považuje za muže, který dokáže se Scholzem debatovat o modernizaci a lepším financování bundeswehru.

Německá armáda by ho mohla přijmout dobře. Pistorius má za sebou vojenskou službu a coby politik se věnoval i kyberbezpečnosti a civilní ochraně.

Pistorius by se měl funkce ujmout ve čtvrtek a hned ho tak čekají jednání na nejvyšší úrovni. Ve stejný den do Berlína dorazí americký ministr obrany Lloyd Austin.

V pátek se pak na americké vojenské základně Ramstein ve spolkové zemi Porýní-Falc koná dlouho očekávané setkání západních spojenců, kde budou mluvit o dalších dodávkách zbraní na Ukrajinu, včetně tanků, které Kyjev důrazně žádá už delší dobu.

Reklama

Doporučované