Hlavní obsah

Německá ministryně obrany Lambrechtová rezignuje

Foto: Profimedia.cz

Lambrechtová v poslední době čelila silné kritice. Zatím není jasné, kdo ji ve funkci nahradí.

Reklama

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová odstupuje. Zatím není jasné, kdo se stane jejím nástupcem.

Článek

Lambrechtová v pondělí zveřejnila prohlášení, ve kterém oznámila, že formálně požádala spolkového kancléře Olafa Scholze o uvolnění z funkce.

O blížícím se odchodu Lambrechtové z vlády se v posledních dnech stále častěji spekulovalo: Zprávu o plánované rezignaci koncem minulého týdne přinesly německé deníky Bild, Süddeutsche Zeitung nebo stanice NTV. Německé ministerstvo obrany ještě v pátek tyto domněnky označilo za fámu.

Lambrechtová v prohlášení poznamenala, že v posledních měsících čelila mimořádné mediální pozornosti, která je překážkou pro věcné zpravodajství a diskuzi o vojácích, armádě a bezpečnostně-politických rozhodnutích.

„V popředí musí stát cenná práce vojáků a mnoha motivovaných lidí v tomto rezortu. Proto jsem se rozhodla dát svou funkci k dispozici,“ uvedla ministryně.

Její výkon ve funkci dlouhodobě kritizovala konzervativní opoziční unie CDU/CSU, popularitu si ale nezískala ani v řadách veřejnosti.

Lambrechtové bylo například vytýkáno, že není schopná zajistit dodávky zbraní na Ukrajinu (více jsme psali zde). V minulém roce musela také opakovaně vysvětlovat, proč vzala do armádního vrtulníku svého syna, když se vydala na služební návštěvu. Pravděpodobně si chtěla ušetřit cestu na společnou dovolenou na ostrov v Severním moři.

Média o rezignaci Lambrechtové spekulují už od pátku

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová chystá podle německých médií rezignaci. Čelila dlouhodobé kritice, která se v posledních týdnech stupňovala.

Naposledy pak vzbudila pozdvižení silvestrovským videem, ve kterém bilancovala uplynulý rok, zejména válku na Ukrajině. Její slova ale přehlušovaly výbuchy petard a ohňostroje v pozadí. Celý projev působil nepřipraveně a sklidil kritiku jak německé veřejnosti, tak i ve vládních kruzích.

Podle průzkumu společnosti INSA pro Bild se Lambrechtová umístila na posledním, dvacátém místě, co se týká popularity vrcholných politiků spolkové republiky. Jen devět procent oslovených považovalo její dosavadní působení ve funkci za pozitivní.

Z průzkumu institutu Civey pro zpravodajský portál t-online zase vyplynulo, že si 77 procent respondentů přálo její rezignaci.

Kdo se stane novým ministrem obrany?

Německá média už několik dní spekulují o tom, kdo by sociální demokratku Lambrechtovou v čele ministerstva obrany mohl nahradit. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o její stranické kolegyni Evě Höglové, která se problematice armády dlouhodobě věnuje. Často jsou ale také zmiňováni ministr práce a sociálních věcí Hubertus Heil nebo spolupředseda sociální demokracie (SPD) Lars Klingbeil.

Lambrechtová není prvním členem Scholzova kabinetu, který odchází: Vládu, která je u moci od konce roku 2021, loni v dubnu opustila tehdejší ministryně pro rodinu Anne Spiegelová. Nahradila ji Lisa Pausová.

Důvodem tehdy byla kritika, že po předloňských ničivých záplavách na západě Německa odjela na měsíční dovolenou do Francie. V té době byla ministryní životního prostředí ve spolkové zemi Porýní-Falc, kterou přívalové deště a mohutné záplavy obzvlášť zasáhly.

Reklama

Doporučované