Hlavní obsah

Omikron nutí polskou vládu testovat, i tak je země na chvostu Evropy

Foto: Profimedia.cz

Testování na koronavirus v polské Gdyni.

Reklama

Polská vláda po dvou letech pandemie přehodnocuje politiku testování na koronavirus. V parlamentu má projít zákon, který by umožňoval testování zaměstnanců. Covidové pasy ale opět nezavede.

Článek

Nakažených koronavirem v Polsku denně rychle přibývá stejně jako v ostatních zemích a kvůli nakažlivější variantě omikron padají rekordy.

Za středu i za čtvrtek polské ministerstvo zdravotnictví hlásilo přes 57 tisíc nakažených. Rekordní jsou aktuální počty lidí v karanténě nebo v izolaci – číslo už překročilo milion. Postupně mírně stoupá i počet hospitalizovaných s covidem-19. V pátek ráno jich bylo 14 279. Nemoci ve čtvrtek podlehlo 271 lidí.

Deník Rzeczpospolita (Rz) upozorňuje, že navzdory rostoucím počtům nakažených a „černým scénářům“ dalšího vývoje neexistují předpisy umožňující testování zaměstnanců na pracovišti. V Polsku vůbec nebylo zavedeno plošné testování v práci nebo ve školách. Obecně se nevyžadují ani očkovací certifikáty.

V zemi se v poměru k počtu obyvatel testuje dlouhodobě mnohem méně než v jiných evropských zemích – Polsko je od začátku pandemie na chvostu evropského žebříčku. Méně v Evropě testuje jen Albánie, Bosna a Hercegovina a Ukrajina.

Zatímco v téměř čtyřnásobně menším Česku se ve čtvrtek dohromady provedlo 143 tisíc PCR a antigenních testů, v Polsku to bylo jen o 35 tisíc testů víc.

Provedených testů přibývá od konce minulého týdne, kdy se se začaly zvedat počty testovaných ze 100 tisíc denně na 130, 150 a následně 180 tisíc denně. I tak ale zůstává počet testů nízký. Navzdory tomu už narážejí odběrná místa a laboratoře v Polsku na limity svých kapacit. Na výsledky testů se podle deníku Rz čeká i několik dní, a komplikuje to tak karanténní opatření.

Pomalý rozběh testování v lékárnách

Vláda se proto minulý týden rozhodla posílit testovací kapacity zapojením lékáren, ve kterých se mají ve velkém zařizovat místa pro bezplatné antigenní testování. V sedmatřicetimilionové zemi se ale zatím přihlásilo jen 137 lékáren, a ministerstvo zdravotnictví tak čelí kritice i posměchu z rozhodnutí na poslední chvíli.

Některé lékárny, které se do testování zapojily, si navíc podle televize TVN stěžují, že dodávku testovacích sad od státu neobdržely.

Kvůli zhoršující se situaci se také ve čtvrtek rozhodlo, že studentům a školákům od pátých tříd začne distanční výuka.

Politické bitvy se mezitím dál vedou v parlamentu. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) hodila do koše návrh zákona, který měl umožnit kontrolu covidových certifikátů. Projekt ležel v parlamentu mnoho týdnů a narážel na odpor krajní pravice, ale také některých vládních poslanců.

Nový návrh zákona, který ve čtvrtek poslal PiS do Sejmu, sází místo kontroly certifikátů na předkládání negativního výsledku testu na koronavirus. Zákon má umožnit zaměstnavateli jednou týdně od pracovníků vyžadovat negativní výsledek testu. Zaměstnanci by zároveň měli mít právo na jeden antigenní test týdně hrazený státem – frekvence by se ale mohla měnit podle závažnosti pandemické situace.

„Zavedení takových opatření je nadiktované potřebou rozšíření provádění diagnostických testů, které jsou účinným nástrojem sloužícím prevenci šíření koronaviru,“ píše se v odůvodnění zákona.

Pokud zaměstnanec výsledek testu nedoloží, nebude mu hrozit žádný trest ani nařízení práce z domova. Pokud se ale na pracovišti covid-19 objeví a zaměstnanci se nakazí, budou moci žádat finanční odškodnění až 15 tisíc zlotých (80 tisíc korun). Platit by ho pak měli ti zaměstnanci, kteří se v době šíření infekce neprokázali negativním testem na koronavirus. Jak se bude věc přesně posuzovat, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Doporučované