Hlavní obsah

Poláky překvapil mrož. Z Arktidy zabloudil až na pláž na Baltu

Foto: ardea.com / Sven-Erik Arndt, Profimedia.cz

Mrož na pláži (ilustrační foto).

Reklama

Nejdřív na Rujáně, potom na polském pobřeží. Německá i polská média si všímají mrože, který zabloudil do Baltského moře.

Článek

Vyhříval se a polehával na pláži. Asi dvoumetrového ploutvonožce s překvapením ve čtvrtek pozorovali turisté v přímořských Łazech na severozápadě Polska.

Mroži přitom obvykle obývají Severní ledový oceán a příležitostně sever Atlantského oceánu. Čtvrteční polské pozorování je podle dobrovolnické „modré hlídky“ Světového fondu na ochranu přírody zřejmě vůbec prvním v polské historii.

Mořskému savci s obrovskými kly zajistili ekologové pro vyhřívání klid. Biolog Robert Maślak v pátek po dalším pozorování mrože napsal, že jde nejspíš o čtyřicetiletého samce, který je podvyživený a trpí šedým zákalem, kvůli němuž pravděpodobně nevidí.

Upozornil i na jeho nezvyklé chování. „Celý čtvrtek ležel na pláži, což je pro mrože netypické. V přírodě vylézají z vody jen na krátkou chvíli, když teplota překročí 15 stupňů,“ napsal Maślak na Facebooku.

Baltské moře podle něj není pro mrože dobrým prostředím, protože je chudé na měkkýše a další bezobratlé, kteří jsou hlavní částí mrožího jídelníčku. Optimální teploty jsou navíc pro mrože od minus 20 do plus 10 stupňů. Vyhlídky majestátního zvířete tak nejsou růžové.

Ve čtvrtek ochránci zvířat uvedli, že „polský mrož“ může být stejný jedinec, jenž se už minulý týden objevil na pláži na německém ostrově Rujána. Tamní mořští biologové ho identifikovali jako samici, která je bez zjevných známek poranění.

Jestli jde o stejného jedince jako v Polsku, či zda se některých z vědců zmýlil, není jasné.

Polští i němečtí experti se ale shodují v příčinách daleké cesty mrože do Baltského moře. Důvodem může být změna klimatu a tání ledu a oddělování ledových ker v polárních oblastech, čímž se mrožům, ale i dalším živočichům zmenšuje přirozené prostředí a narušují se jejich migrační trasy.

Už loni média oběhla zpráva o mroži u břehů Velké Británie a Irska, který se tam dostal z Arktidy zřejmě na ulomené ledové kře.

Biolog Maślak mezi dalšími možnými důvody výskytu mrože v Baltském moři zmínil zvýšenou vojenskou aktivitu v severní části Atlantiku, nebo také dezorientaci zvířete.

V pátek po poledni přírodovědec napsal, že mrož nakonec z polské pláže odplaval.

Reklama

Doporučované