Hlavní obsah

Poláky po invazi vyplašila fáma a vyrazili k pumpám. Fronty stojí i v noci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fronty se v Řešově stály u čerpacích stanic i pozdě večer.

Reklama

Řidiči v Polsku stojí dlouhé fronty na benzin. Rusko zaútočilo na cíle vzdálené jen 70 kilometrů od hranic. Paniku v zemi vyvolaly obavy z nedostatku pohonných hmot a z jejich výrazného zdražování.

Článek

Od našeho zpravodaje z Polska.

„Známý říkal, že někde slyšel tichou poštou, že se mají zastavit dodávky paliva na jihovýchod Polska.“ Fáma, která se začala v polském Podkarpatském vojvodství šířit ve čtvrtek ráno, způsobila během dne dlouhé fronty u čerpacích stanic.

Obzvlášť rychle se zvěst o nedostatku pohonných hmot a také jejich výrazném zdražování rozšířila ve východní části polského regionu, který přímo sousedí s Ukrajinou. Pocit ohrožení umocnilo to, že ruské rakety dopadaly na cíle vzdálené jen 70 kilometrů od polské hranice.

Auta stála už dopoledne u pump v příhraničním městě Přemyšl a okolních obcích a později také v krajském centru Řešově.

Ceny paliv a fronty na benzinkách byly ve čtvrtek večer kromě vývoje bojů na Ukrajině i hlavním tématem vysílání polských rádií. „Lidé panikaří. Napůl hraje roli zdražování a napůl obava, že nebude benzin,“ řekla Seznam Zprávám čerpadlářka z pumpy na okraji Řešova. „Tankují si i do zásoby,“ dodala její kolegyně.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Na východě Polska vzbudila invaze obavy z nedostatku pohonných hmot.

Do věci se vložil i řešovský primátor Konrad Fijołek, který vyzval ke klidu a zvládání emocí. „Hromadné vykupování paliva ztěžuje logistiku státním organizacím, které se podílejí na akcích na podporu uprchlíků z Ukrajiny,“ uvedl politik. Varoval, že by mohla situace vést k zákazu tankování paliva do kanystrů.

Fronty se ale u pump v Řešově tvořily ještě i po jedenácté večer. Během dne se navíc panika z jihovýchodu Polska rozšířila i do zbytku země. Tam spíš než obavy z nedostatku hrála roli zejména obava z výrazného růstu cen.

Na sociálních sítích se totiž v průběhu dne objevila varování, že se kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu vyšplhá cena za litr benzinu na astronomických 10 zlotých, či dokonce 15 zlotých za litr, tedy v přepočtu 53 až 80 korun.

Ve čtvrtek večer stál v Polsku průměrně litr Naturalu 95 v přepočtu bezmála 29 korun (5,41 zlotého). Ceny se před pár týdny snížily poté, co vláda ve Varšavě snížila daň na benzin či motorovou naftu z 23 na osm procent.

Ministerstvo správy státního majetku, pod které spadají i velké polské petrochemické společnosti, v této souvislosti mluví o šíření dezinformací a fake news. „Dodávky jsou plně zabezpečeny a ceny jsou stabilní. Palivo nedojde!“ uvedl mluvčí resortu.

Na dezinformace upozornil i polský Institut výzkumu internetu a sociálních médií. Podle něj se ve facebookových skupinách v Podkarpatském regionu místo tématu covidu začalo objevovat téma nedostatku paliva a také protiukrajinského a proruského obsahu.

Polská skupina PKN Orlen, která je jediným vlastníkem českého petrochemického holdingu Orlen Unipetrol a patří do ní síť čerpacích stanic Benzina postupně přejmenovávaných na Orlen, ve čtvrtek uvedla, že má zásoby ropy i produkce paliv na dostatečné úrovni k pokrytí současné poptávky.

„Zajištěny jsou také dodávky ropy, a to do všech rafinerií skupiny Orlen v Polsku, České republice a Litvě. Surovina je dodávána průběžně a v souladu s dlouhodobými a spotovými kontrakty,“ uvedlo tiskové oddělení PKN Orlen.

Reklama

Doporučované