Hlavní obsah

Rusko vidí v Polsku sebe. Propaganda „odhalila“ polský plán anexe Ukrajiny

Foto: Omar Marques / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Ruská propaganda vytrvale tvrdí, že Polsko spřádá plány na anexi západní Ukrajiny (ilustrační foto).

Reklama

Rusko recykluje měsíce starý výmysl namířený proti Polsku. Varšava má podle ruské propagandy plánovat okupaci Ukrajiny a využít osvědčený „ruský recept“, tedy okupaci a zinscenovaná referenda.

Článek

„Podle informací, které obdržela rozvědka, Washington a Varšava pracují na plánech na zavedení těsné vojensko-politické kontroly Polska nad ‚jeho historickým majetkem‘ na Ukrajině,“ uvedl už letos na konci dubna ředitel ruské civilní rozvědky (Služba vnější rozvědky SVR) Sergej Naryškin. Jeho slova citovala agentura TASS.

Recyklace „polského plánu“

Naryškin tehdy tvrdil, že Polsko vyšle na západní Ukrajinu „mírový kontingent“, který si měl naklonit „nacionalistické“ ukrajinské elity a tím vytvořit půdu pro rozdělení Ukrajiny a budoucí polský protektorát. Varšavě by tak připadlo území, které spadalo do druhé Polské republiky mezi lety 1919 až 1939.

Po sedmi měsících Naryškin lež o „polském plánu“ opakuje znovu. Ruská státní agentura ve středu napsala, že Varšava „urychluje přípravy na anexi území na západní Ukrajině“.

Naryškinova konstrukce tentokrát spočívá v tvrzení, že polský prezident Andrzej Duda nařídil službám, aby jako záminku pro zabrání západu Ukrajiny využily Volyňský masakr z let 1943 a 1944.

„Varšava chce zároveň na těchto územích pořádat referenda, aby zajistila legitimitu plánované anexe,“ píše dál ruská agentura. Naryškinovy fabulace tudíž paradoxně upozorňují na už zavedenou ruskou praxi při obsazování cizího území.

Moskva letos (a před osmi lety na Krymu) na okupovaném ukrajinském území zinscenovala referenda, kterými sama obhajuje jejich násilné a protiprávní začlenění do Ruské federace. To mezinárodní společenství neuznává.

Naryškin také tvrdí, že Polsko urychluje přípravy kvůli obavám z možných jednání mezi představiteli NATO a Moskvou.

Poslední týden se na sociálních sítích šíří také tvrzení o tom, že polské velvyslanectví v Kyjevě, respektive polské konzuláty v Lucku a ve Lvově na západě Ukrajiny, připravuje anketu mezi Ukrajinci s dotazem, zda se „chtějí stát součástí Polska“.

Pravdivost má dokazovat dokument s údajnými pokyny velvyslanectví konzulátům k přípravě ankety o možnosti zřízení „polského protektorátu“ na západní Ukrajině.

Žádná podobná anketa se ovšem nekoná, na což upozornil i mluvčí polského ministerstva zahraničních věcí Łukasz Jasina. „Příspěvky týkající se příprav na referendum o připojení západních regionů Ukrajiny do Polska jsou dezinformace a další pokus o rozdmýchání sporů mezi Polskem a Ukrajinou,“ napsal mluvčí na twitteru. Dodal, že „dokument“, který koluje, je zfalšovaný.

Už v září se na internetu objevily falešné zprávy o referendu o připojení Ukrajiny k Polsku. Tehdy je doprovázely falešné hlasovací lístky s otázkou „Jste pro připojení Lvovské oblasti k Polské republice?“

Hoax se nejdříve objevil v ruskojazyčném prostředí a posléze i v polském. Zprávu vyvrátilo například ukrajinské vládní Centrum pro boj s dezinformacemi.

Podobných cílených dezinformací se v průběhu roku objevilo více.

Na konci května vlnu ruské propagandy a překrucování faktů vyvolala návštěva polského prezidenta Andrzeje Dudy v Kyjevě. Duda tehdy vystoupil s projevem před ukrajinskými poslanci. Po Dudovi měl projev i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož s jeho polským protějškem pojí přátelské vztahy.

Ruské propagandistické kanály si z projevů prezidentů vypůjčily určité pasáže a jejich význam změnily. Kromě příprav na polskou anexi Haliče, tedy historického území rozkládajícího se v dnešním Polsku a na Ukrajině, zmínil ruský narativ i „polský protektorát“.

Ruské dezinformace o spojenectví Varšavy a Kyjeva

O ruské dezinformaci na téma vztahů Polska a Ukrajiny, která se objevila po Dudově návštěvě v Kyjevě, jsme psali podrobněji už na konci května:

Výroky o tom, že si Poláci „dělají zálusk“ na Ukrajinu, letos opakovaně pronesl i běloruský diktátor Alexandr Lukašenko.

Na sociálních sítích také koluje falešná fotografie polského premiéra Mateusze Morawieckého, který skládá hold soše ukrajinského nacionalisty Stepana Bandery a vůdce Organizace ukrajinských nacionalistů. Banderovci stáli za masakry Poláků i Volyňských Čechů.

„Ruská propaganda často využívá úplně prostoduché metody falšování skutečnosti. V posledních dnech využila falešnou fotografii polského premiéra, která už na první pohled nevypadá autenticky. Ale Rusku to nepřekáží, aby vytvářelo lživá tvrzení,“ napsal k fotomontáži s Morawieckým mluvčí polského ministra koordinujícího tajné služby Stanisław Żaryn.

Reklama

Doporučované