Hlavní obsah

Zelenskyj chystá speciální poděkování Polákům. „Polská anexe,“ křičí Moskva

Foto: Jakub Szymczuk/KPRP

Prezidenti Polska a Ukrajiny Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj v ukrajinském parlamentu.

Reklama

Varšava připravuje anexi Haliče. Ukrajina bude pod polským protektorátem. Smršť ruských dezinformací nedávno vyvolal projev polského prezidenta v ukrajinském parlamentu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Takové strašení jsme už slyšeli od pana Medveděva, pana Putina. Budeme bránit střední a východní Evropu před postavami tohoto typu,“ vzkázal mluvčí polské vlády Piotr Müller do Ruska. Šlo o reakci na výhrůžku čečenského lídra Ramzana Kadyrova.

„Ukrajina je uzavřená věc. Mě zajímá Polsko. Jestli se po Ukrajině objeví rozkaz, během šesti sekund ukážeme, čeho jsme schopni,“ řekl Kadyrov v krátkém videu zveřejněném ve středu.

Poláky vyzval k omluvě za incident, při kterém ve Varšavě aktivisté potřísnili červenou barvou ruského velvyslance v Polsku. Zároveň je vyzval, aby se vyzbrojili a sehnali si žoldnéře.

Kadyrov je jeden z mnoha

V poslední době to není první výhrůžka nebo silný výrok směřující z Ruské federace na adresu Varšavy.

Další vlnu propagandy a překrucování faktů vyvolala v Rusku nedávná návštěva polského prezidenta Andrzeje Dudy na Ukrajině. Duda v neděli s projevem vystoupil před ukrajinskými poslanci. Jednání parlamentu se účastnil i prezident Volodymyr Zelenskyj, kterého s Dudou pojí přátelské vztahy a který následně na polského politika navázal.

Foto: Jakub Szymczuk/KPRP

Polský prezident ukazuje znak vítězství ukrajinským poslancům. Kyjev navštívil v neděli 22. května.

Duda byl první hlavou státu, jež v ukrajinském parlamentu po začátku ruské invaze promluvila. V ukrajinské sněmovně už v polovině dubna promluvil předseda českého Senátu Miloš Vystrčil z ODS.

Návštěva, která potvrdila současné silné polsko-ukrajinské vazby, nezůstala v Rusku bez odezvy. Ruské propagandistické kanály si z projevů prezidentů vypůjčily určité pasáže a jejich význam změnily.

V Rusku se tak například píše, že se Poláci chystají anektovat zbytek Haliče, tedy historického území rozkládajícího se v dnešním Polsku a na Ukrajině. Ruský narativ šel ale dál a objevily se dokonce texty o „polském protektorátu“.

Základem ruské manipulace je přitom dezinterpretace výroku Volodymyra Zelenského, upozorňuje polský server Konkret24.

O čem prezidenti skutečně hovořili?

„Věřím, že díky tomu dobru, těm navázaným přátelstvím mezi miliony Poláků a Ukrajinců, budeme dobrými sousedy už navždy,“ řekl mimo jiné polský prezident. O jednotě hned po Dudovi mluvil i Zelenskyj.

„Chtěl bych poděkovat polskému Sejmu za nedávno schválený zákon o pomoci občanům Ukrajiny. Je to bezprecedentní rozhodnutí, díky kterému naši občané donucení ruskou agresí utéci do Polska získali téměř stejná práva a možnosti jako polští občané,“ řekl ukrajinský prezident. Jmenoval přímo legalizaci pobytu, možnost zaměstnání, vzdělávání, zdravotnictví a pojištění.

„A tento krok nezůstane jednostranný. V nejbližší době představím Nejvyšší radě Ukrajiny podobný, zrcadlový projekt,“ avizoval Zelenskyj. „Přijetí podobného zákona na Ukrajině by bylo vhodným gestem. Nedej Bože, aby polští občané někdy potřebovali všechna ta privilegia v takových podmínkách, v podmínkách války. (…) Projevme však tímto způsobem svou vděčnost a úctu,“ dodal prezident bez dalších podrobností.

Foto: Jakub Szymczuk/KPRP

Prezidenti Polska a Ukrajiny Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj.

Například server Politnavigator.net o zákoně píše jako o senzaci, která „přiznává polským občanům na Ukrajině bezprecedentní práva“. „Někteří pozorovatelé to berou jako potvrzení informací, že Varšava připravuje anexi Haliče,“ stojí v článku s titulkem „Dudova návštěva Kyjeva: Začíná legální polská okupace Ukrajiny?“

Polsko chystá okupaci, tvrdí linie Kremlu

Podle propagandisty ruské státní televize Ruslana Ostaška, jehož článek cituje, mají mít Poláci možnost vykonávat na Ukrajině volené funkce, být soudci, zastávat řídicí pozice v obranném průmyslu, mít přístup k tajným informacím. Polská policie má mít navíc pravomoc působit na Ukrajině. „Zelenskyj ve skutečnosti předal Ukrajinu polské správě,“ tvrdí Ostaško.

Další citovaní „experti“ straší tím, že zákon bude znamenat zelenou pro účast polských jednotek ve válce a že bude obsahovat „tajné protokoly“ o ukrajinském území. Má jít zřejmě o narážku na pakt Ribbentrop-Molotov, kterým si v roce 1939 rozdělily Polsko třetí říše a Sovětský svaz.

Podobné texty se objevily i na dalších prokremelských portálech. Například server Rubaltic, který má v logu symbol ruské invaze, tedy písmeno „Z“, vydal text pod názvem „Polský vojenský kontingent způsobí nezvratnou likvidaci Ukrajiny“. Píše se v něm, že zákon ohlášený Zelenským povede ke vstupu polské armády na Ukrajinu a „polskému protektorátu“. Zároveň se v článku tvrdí, že Rusko nikdy nemělo vůči Ukrajině územní požadavky.

Texty jsou v souladu s dezinformacemi, které na Telegramu po Dudově kyjevské návštěvě napsala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Podle jedné z hlavních mluvčích Putinova režimu Zelenskyj „de facto legalizuje okupaci země“ a „zahazuje nezávislost“.

Rodné číslo, dávky a zdravotnictví

Zelenského kancelář detaily připravovaného zákona zatím nezveřejnila. Sám prezident ale mluvil hlavně o symbolice přátelství mezi Kyjevem a Varšavou.

Jisté je jen to, že má být podobný zákonu o Ukrajincích v Polsku z letošního března – v něm ovšem nic z toho, co Ostaško tvrdí, není. V polském Sejmu tehdy pro zákon hlasovalo 439 ze 460 poslanců.

Na jeho základě se teď v Polsku vydává ukrajinským uprchlíkům tzv. pesel, tedy polská obdoba českého rodného čísla. To jim umožňuje komunikaci s úřady, podávání žádostí o podporu či přídavky na děti nebo přístup k bezplatné zdravotní péči. Podobné výsady by pak na základě Zelenského avíza měli mít Poláci, kdykoli by v budoucnu hledali útočiště na Ukrajině.

Cílených dezinformací se ale o Dudově návštěvě na Ukrajině objevilo víc. Kanály na Telegramu například šířily zprávu o zapojení polských praporů do bojů na Ukrajině. Polské ministerstvo obrany označilo fámu za „zjevnou propagandu Ruské federace“.

Na Polsko nedávno rétoricky zaútočil také běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Během setkání s Putinem řekl, že Kyjev ještě bude prosit Minsk a Moskvu, aby nepřipustily odtržení západu Ukrajiny, na který si podle něj „dělají zálusk“ právě Poláci.

„Znepokojuje nás, že oni, Poláci, členové NATO, jsou připraveni jít a zabrat západní Ukrajinu, jak to bylo před rokem 1939. Znepokojuje nás to nejen z hlediska současné bezpečnosti. Je to jejich strategie, která se dotýká i západního Běloruska. Proto máme uši nastražené,“ prohlásil Lukašenko.

Polské tajné služby už na začátku května varovaly před ruskou informační operací namířenou proti Polsku. Základem měla být tvrzení o plánované agresi vůči Ukrajině, konkrétně právě o anexi západní Ukrajiny a polském útoku na Ukrajinu a ruské odvetě. „Takové akce mají za cíl vyvolat nepřátelství mezi Polskem a Ukrajinou a také poškodit mezinárodní pověst Polska a očernit ji,“ uvedl mluvčí ministra koordinujícího tajné služby Stanisław Żaryn.

Reklama

Doporučované