Hlavní obsah

Mluví o denacifikaci, ale bojují za ně neonacisté, píší Němci v tajné zprávě

Foto: Rusič/VKontaktě, Seznam Zprávy

Snímek z účtu paramilitární jednotky Rusič na sociální síti VKontaktě (VK). Podle původního popisku pochází ze začátku dubna po ovládnutí ukrajinského města Vovčansk (rusky Volčansk) v Charkovské oblasti.

Reklama

Režim prezidenta Vladimira Putina označuje válku na Ukrajině za „denacifikaci“. Zpráva německé zpravodajské služby však upozorňuje, že ruské armádě pomáhají extremistické vojenské skupiny.

Článek

Válečná propaganda se mnohdy pohybuje za hranicí absurdity. Za příklad může posloužit tvrzení Kremlu, že jedním z hlavních důvodů útoku na Ukrajinu byla likvidace tamních „nacistů“.

Podle důvěrné zprávy Spolkové zpravodajské služby (BND), na kterou odkazuje týdeník Spiegel, se do tažení na Ukrajinu zapojilo několik ruských pravicových extremistických a neonacistických skupin.

Sedmistránkový dokument, který německá rozvědka minulý týden rozeslala několika spolkovým ministerstvům, upozorňuje například na Ruskou imperiální legii. Jde o ozbrojenou odnož Ruského imperiálního hnutí, které míchá carský monarchismus, nacionalismus a ideologii rozšiřování ruské nadvlády.

Legie zasáhla už do bojů o východoukrajinský Donbas v letech 2014 a 2015. Po zahájení ruské invaze letos v únoru šéf skupiny Denis Garijev napsal na sociální síti Telegram, že „separatistický útvar Ukrajina“ by měl být nepochybně zlikvidován.

Na začátku března Garijev ještě vyzýval své legionáře k trpělivosti, krátce poté nicméně skupina oznámila, že se zapojí do bojových operací.

Legie podle dokumentu německé BND naverbovala „hlavně lidi s vojenskou zkušeností“ a absolventy výcviku ze svého střediska v Petrohradu. Není přitom jasné, zda šlo o rozhodnutí učiněné na žádost Kremlu, nebo po konzultacích s ním, uvedla rozvědka.

V bojích na Ukrajině mezitím zahynul Garijevův zástupce a sám velitel skupiny byl zraněn. Nejméně další dva členové legie podle informací BND utrpěli vážná zranění.

Do bojů na Ukrajině se podle zmiňovaného dokumentu zapojila i skupina Rusič, která bývá spojována se známější ruskou žoldnéřskou jednotkou, takzvanými Vagnerovci.

Podle zprávy BND je Rusič z doby první války na Donbasu známá svou „obzvláštní brutalitou“, provázela ji pověst, že nikdy nebere zajatce. Části jednotky zřejmě bojovaly v Sýrii, kde ruská armáda podporovala režim diktátora Bašára al-Asada.

Německá rozvědka zmiňuje, že jeden ze dvojice zakladatelů Rusiče má pověst sadisty, protože v příspěvku na sociálních sítích zabil štěně.

Foto: Rusič, VKontaktě, Seznam Zprávy

„Diverzně-útočná průzkumná skupina“ Rusič má ve znaku tzv. slovanskou svastiku.

Extremistický charakter skupiny podle analytiků BND dokazují získané fotografie jejich vůdců. Na jednom snímku je spoluzakladatel Alexej M. s vlajkou s hákovým křížem. S největší pravděpodobností jde o Alexeje Miljčakova, jehož snímek s takovou vlajkou se už dříve objevil na sociálních sítích. Na jiném snímku zdraví druhý zakladatel Jan P. nacistickým pozdravem u táborového ohně.

Der Spiegel zmiňuje také dalšího extremistu Alexandra M. z Doněcka, který je známý jako vojenský zpravodaj ruské státní televizní stanice Pěrvyj kanal. Podle německé rozvědky se v dubnu pokusil prostřednictvím sítě Telegram naverbovat dobrovolníky do ukrajinské války.

Německá zpravodajská služba není první, kdo na zapojení ruských militantů do bojů na Ukrajině upozornil. V Londýně sídlící iniciativa Tech Against Terrorism, která je podporována protiteroristickým úřadem OSN, už v březnu informovala, že někteří válečníci na ruské straně se hlásí k pravicovému extremismu a v této souvislosti jmenovala i Ruské imperiální hnutí a Rusič.

Reklama

Doporučované