Hlavní obsah

Polsko zakazuje ruské válečné „Z“. Hrozit budou až dva roky vězení

Foto: Profimedia.cz

Ruský propagandistický válečný symbol „Z“ vyvedený jako svatojiřská stuha a ruské vlajky na ulici v Petrohradu.

Reklama

Polský Sejm ve čtvrtek schválil sankční zákon namířený proti Rusku. Poslanci také zakázali používání a propagaci „Z“, tedy symbolu ruské agrese.

Článek

Pokuta nebo až dva roky vězení mají hrozit za „používání nebo propagování symbolů či názvů podporujících agresi Ruské federace na Ukrajině“. Bílé písmeno „Z“, které mají ruské jednotky namalované na vojenské technice a které používá propaganda Putinova režimu, polský zákon přímo nejmenuje.

Rozhodovat bude soud

„Debatovali jsme o tom, zda do zákona vepsat písmeno Z. Uznali jsme, že by to bylo zneužitelné. Nechtěli jsme se omezit jen na tento symbol, protože pojem podpory je mnohem širší. O tom má rozhodovat soud, třeba i se znaleckým posudkem,“ komentoval návrh poslanec Levice Marek Rutka.

Právě opoziční Levice navrhla postihování propagace ruské válečné propagandy jako pozměňovací návrh tzv. sankčního zákona. Na poslaneckém výboru se v té souvislosti řešilo mimo jiné to, že svou vlastní symboliku používají čečenští vojáci Ramzana Kadyrova nebo nájemná Vagnerova skupina.

Znamenalo by to, že pokud by se v Polsku organizovala akce jako ta v Berlíně, tedy autojízda na podporu Ruska, mohla by ji prokuratura stíhat. Podobná veřejná podpora ruské invaze je ale v Polsku velmi nepravděpodobná.

Pro nebyla jen krajní pravice

Se změnou ve čtvrtek souhlasil celý poslanecký výbor a následně i Sejm. Sankční zákon podpořilo 445 poslanců vládní koalice Sjednocené pravice i demokratické opozice. Proti nebyl nikdo, ale zdržel se jedenáctičlenný klub krajně pravicové Konfederace, jejíž někteří poslanci přejímají rétoriku a propagandu Kremlu.

Sankční zákon počítá s uvalením embarga na dovoz ruského uhlí do Polska a také se zavedením možnosti zmrazení majetku „lidí i subjektů“ podporujících ruskou agresi proti Ukrajině.

Vládě neprošlo ustanovení týkající se rozšíření pravomocí ministra vnitra -– ten měl dostat kompetenci vytvářet „černé seznamy“ podezřelých lidí.

Neprošel ani pozměňovací návrh na zákaz průjezdu kamionů, které přes Polsko dováží zásoby do Běloruska a Ruska. Podporu nezískal ani návrh na zákaz prodeje čerpacích stanic společnosti Lotos maďarskému koncernu MOL. Ten se odůvodňoval maďarským postojem k válce na Ukrajině.

Zákon teď míří do Senátu a pokud projde, posoudí ho ještě prezident Andrzej Duda.

Vláda chce i změnu ústavy

Vláda národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost do parlamentu poslala i návrh na změnu ústavy. Zavést do ní chce „univerzální ústavní mechanismus“, jenž má dát státu možnost převzít majetek sloužící k podpoře ruské agrese a použít ho na podporu obětí invaze. Nešlo by tak o zmrazení majetku, ale přímo o jeho zabavení.

K zákazu symbolu „Z“ vyzval už na konci března ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Stejný krok jako Polsko už začátkem dubna podnikl parlament v Lotyšsku. Zákaz postihuje veřejné používání písmen „Z“ a „V“ jako symbolů ruské agrese a poslanci zakázali také shromažďování u všech sovětských válečných památníků. Za porušení zákazů hrozí finanční pokuta.

Už koncem dubna schválily podobný krok německé zemské sněmy v Bavorsku a v Dolním Sasku. Použití válečných symbolů se má trestat pokutou nebo až tříletým vězením.

Reklama

Doporučované