Hlavní obsah

Vlivní Američané v soukolí propagandy. Za oceán mířila i pochvala od Lavrova

Foto: Profimedia.cz

„Tucker je Putinova loutka,“ hlásá transparent před centrálou stanice Fox News. Moderátor Tucker Carlson je jednou z jejích hlavních tváří.

Reklama

Informační válku Rusko na Západě podle odborníků prohrává. Sympatizanty však stále má a výroky těch nejvlivnějších poctivě recykluje a využívá pro svou propagandu.

Článek

Propagandistická mašinerie Kremlu pracuje během války na Ukrajině možná ještě usilovněji než jindy. Podle odborníků však Rusko v informační válce zaznamenává převážně neúspěchy, a to zejména na Západě. Pro „náboje“ přitom nemusí daleko – falešné a konspirační narativy prosazují i někteří z amerických politiků a předních mediálních osobností.

Asi nejvýraznější postavou, která ruské prezentaci invaze na Ukrajinu svými komentáři pomáhá, je americký televizní moderátor a politický komentátor stanice Fox News Tucker Carlson. Jeho prohlášení se již několikrát objevila v ruských státních médiích i u vládních agentur.

Minulý týden se Carlsonovy komentáře o tom, že Spojené státy na Ukrajině financují laboratoře na výrobu biologických zbraní, objevily například ve vysílání ruské státní televizní sítě RT (dříve Russia Today). Úryvek z moderátorova pořadu pak na svém twitterovém účtu sdílela i ruská ambasáda v Turecku.

Video pochází z poloviny března a Carlson v něm citoval dokumenty, které měl stanici poskytnout bývalý vysoký americký úředník a které měly obsahovat informace o tom, že americké ministerstvo obrany provádí na ukrajinské půdě výzkum smrtících patogenů.

Během vysílání Carlson zmínil i tvrzení opakované v ruských médiích, podle něhož má v těchto laboratořích peníze i syn prezidenta USA Hunter Biden. Ten je za oceánem středobodem kontroverzí kvůli nemalým penězům, které si v době, kdy byl jeho otec viceprezidentem, vydělával v cizích zemích včetně Ukrajiny. Bývalý prezident Donald Trump se toho snažil využít, podle médií naléhal na ukrajinského prezidenta, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena kvůli podezření z korupce.

„Nevíme, jak dlouho to trvá, ale víme, že to sahá nejméně 14 let zpátky. Kontaktovali jsme Pentagon, abychom zjistili, proč patogeny zkoumal a jestli daný výzkum zahrnoval biologické zbraně. Kategoricky vám můžeme říct, že zahrnoval,“ hlásal moderátor ve vysílání. „Odkázali nás ale na dokument, který zveřejnili již před týdny a který je plný lží.“

Ukrajina i Spojené státy tvrzení o „vojenském biologickém programu“ odmítly. Podle Pentagonu šlo dokonce o „absurdní ruskou dezinformaci“. Laboratoře na biologický výzkum podporované USA na Ukrajině sice řadu let v rámci speciálního programu fungují, jejich účel je ale opačný, než tvrdí Rusové. Pracují totiž na odhalení a prevenci šíření biologických zbraní a pomáhají v boji proti infekčním nemocem.

„Program snižování biologických hrozeb Ministerstva obrany USA spolupracuje s ukrajinskou vládou na konsolidaci a zabezpečení patogenů a toxinů v zájmu bezpečnosti ukrajinských vládních zařízení a zároveň umožňuje mírový výzkum a vývoj vakcín,“ stojí v prohlášení amerického velvyslanectví v Kyjevě z dubna 2020, které už tehdy reagovalo na „ruské dezinformace“.

Politici nejsou výjimkou

I když se odborníci i média snaží dezinformace vyvracet, Carlson ve svém pořadu promlouvá k milionům diváků. Fox News si za své pokrývání války na Ukrajině dokonce vysloužila pochvalu od ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Moskvu svými vyjádřeními ale těší i někteří politici.

Prostor v ruské státní televizi dostala například i bývalá kongresmanka Tulsi Gabbardová. Demokratku televize uvedla jako „přítelkyni Tulsi“ a přehrála její rozhovor právě s Carlsonem, ve kterém politička obvinila současného amerického prezidenta z toho, že lhal o svých skutečných motivech ohledně Ukrajiny.

Slova Gabbardové přišla poté, co se Joe Biden na konci března nechal slyšet, že Vladimir Putin „nemůže zůstat u moci“. Bílý dům později osvětlil, že prezidentova slova nebyla voláním po změně režimu v Rusku. Podle političky ovšem právě tímto směrem míří americké plány, zatímco Západ „ničí ruskou ekonomiku“.

Vývoj na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

Zpět se nedrží ani republikáni, například Madison Cawthorn a jeho kolegyně ze Sněmovny reprezentantů Marjorie Taylor Greeneová v březnu bez důkazů znevažovali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Rusy citovaný Cawthorn hlavu státu nazval „gaunerem“ a ukrajinskou vládu popsal jako „neuvěřitelně zkorumpovanou“, Greeneová pak za zkorumpovaného označila přímo Zelenského.

Obousměrná strategie

„Často jsme svědky obousměrného toku konspiračních příběhů, které se přesouvají z pravicového amerického informačního ekosystému do Kremlu a zpět, a to způsobem, který vytváří zpětnovazební smyčku, která posiluje zprávy od obou skupin,“ cituje britský list The Guardian Breta Schafera, vedoucího týmu pro manipulaci s informacemi u iniciativy Alliance for Securing Democracy.

Podle Schafera se smyčka zpětné vazby dá nejlépe doložit na nedávném úsilí propojit již zmiňovaného Huntera Bidena s programem biologických zbraní. Na příkladu lze jasně vidět začlenění „oblíbeného domácího příběhu do zahraniční dezinformační kampaně, což vše činí známějším, a tudíž i věrohodnějším pro určité cílové skupiny“.

„Putin a jeho oligarchové jsou si dobře vědomi temných kanálů vlivu v dnešní pravicové americké politice a využívají je, kdykoliv mohou. Stejně jako to dělají korporace a pravicoví miliardáři u nás doma,“ řekl stejnému médiu americký demokratický senátor Sheldon Whitehouse.

„V některých koutech republikánské strany – počínaje Trumpem – je také jasná afinita k putinovským silám. To vše ukazuje na potřebu větší transparentnosti, která pomůže americkému lidu pochopit, kdo ovlivňuje jejich politiku a proč,“ dodal politik.

Bývalý americký prezident se například ve dnech, kdy ruské jednotky vstoupily na Ukrajinu a zahájily invazi, rozhodl chválit ruskou hlavu státu Vladimira Putina. V jednom z rozhovorů ho označil za génia a na konci března dokonce vyzval Putina, aby mu vyzradil špínu na rodinu současného prezidenta USA.

Ruská prohra?

„Všeobecně bylo předpokládáno, že spolu s tou válkou přijde i obrovská informační ofenziva Ruska a že všechny jeho informační sítě, trollové a jeho média v zahraničí napřou veškeré síly, aby informační situaci minimálně znepřehlednili. To se ale nestalo,“ uvedl pro Seznam Zprávy již dříve výzkumný pracovník Peace Research Center Prague na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Vojtěch Bahenský.

Informační válku podle něj pro Ukrajinu částečně vyhrály Spojené státy tím, že před konfliktem varovaly měsíce dopředu, a dramaticky tak omezily možnou účinnost ruských pokusů o rámování válečného narativu.

O ruské prohře však lze mluvit primárně v rámci Západu, objevují se totiž informace o tom, že Rusové se více soustředí na globální jih – na Indii nebo Afriku. Jak jsou v této části světa úspěšní, však zatím není zcela zřejmé.

Podle bývalého amerického velvyslance na Ukrajině Johna Herbsta, který mluvil s novináři listu The Guardian, je zase vynikající zbraní proti dezinformační válce Kremlu Zelenského schopnost komunikace a silné pokrytí událostí ze stran západních médií, která dokumentují ruské útoky na civilisty i brutální válečné taktiky Ruska.

„Řada odborníků hovoří o tom, že se možná časem překvapivá neúčinnost ruských informačních operací změní, jelikož jsme zatím ve fázi první emotivní reakce, kde dominují sympatie s Ukrajinou,“ uvedl také Bahenský. „Já osobně jsem ale vůči nějakému velkému obratu ve prospěch Ruska skeptický. Víme, že jakmile si lidé nějak zformují názor, je spíše obtížné ten názor změnit.“

Reklama

Doporučované