Hlavní obsah

Slovenské prezidentské volby: Sázkaři vidí dva favority, jeden má převahu

Podívejte se, jak se vyvíjejí šance na zvolení možných nástupců končící slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Reklama

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak Seznam Zprávy ukazují ve vývoji sázkových kurzů, volba nového slovenského prezidenta má momentálně dva favority. Všichni další možní uchazeči aktuálně v šancích spadli pod jedno procento.

Kurzy vypisované sázkovými kancelářemi sledujeme od června loňského roku a při pohledu na vývoj jsou vidět velké změny zejména u obou favoritů, Ivana Korčoka a Petera Pellegriniho.

Až do poloviny října 2023 atakoval Ivan Korčok, bývalý ministr zahraničí Matovičovy vlády, skoro 50% šanci na zvolení budoucím slovenským prezidentem. Naděje jeho rivala Petera Pellegriniho byly v červnu 2023 poloviční, jen kolem 20 %, ale od té doby až na dvě zakolísání rostou.

Na konci října Pellegrini Korčoka předskočil a v prosinci už měl podle sázkařů 60% šanci na zvolení. V polovině února se vyhlídky obou kandidátů zhruba srovnaly, konkrétně 52% šanci měl Pellegrini a 48% šanci Korčok. Za poslední týden už se ale favorité od sebe vzdálili ve prospěch Pellegriniho.

Další osobnosti jsou s blížícím se termínem voleb prakticky bez šancí. Vzhledem k tomu, že dlouho nebylo jasné, kdo všechno bude na post prezidenta kandidovat, bookmakeři vypsali kurzy i na Roberta Fica, který se mezitím z opozičního poslance stal opět premiérem. Na konci srpna 2023 o sobě dal vědět kariérní diplomat Ján Kubiš, jemuž poskočily šance k 16 procentům a zařadil se za Ivana Korčoka a Petera Pellegriniho. Jeho aktuální šance na zvolení jsou však mizivé.

Co jsou šance podle sázek

Šance podle sázek nejsou totéž, co předvolební průzkumy. Přestože se obojí vyjadřuje v procentech, šance na vítězství vypočítané podle sázkových kurzů se principiálně liší od toho, co měří průzkumy. Ty většinou odhadují procentní zisk hlasů ve volbách a pracují s reprezentativními vzorky populace.

Data ze sázkových kurzů na rozdíl od průzkumů výrazně častěji odrážejí názory informovaných lidí, kteří politiku sledují nadprůměrně a kteří jsou ochotni do svého názoru investovat vlastní peníze. Kurz sázkových kanceláří potom reflektuje názory těchto sázejících. Prvním a zásadním předpokladem pro kanceláře i samotné sázející je zájem o politiku a výborná orientace v ní.

Dva favorité +1

Peter Pellegrini - Devětačtyřicetiletý banskobystrický rodák se postupně z asistenta poslance dostal do významných pozic slovenské politiky. Absolvent Ekonomické fakulty na Univerzitě Mateja Bela a na Technické univerzitě v Košicích se v roce 2018 stal premiérem Slovenska. Vystřídal tak Roberta Fica, který podal demisi po velkém vzedmutí nespokojených občanů po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. V červnu 2020 Pellegrini založil novou stranu Hlas. Navzdory jeho prohlášením před parlamentními volbami na podzim 2023, že Robert Fico a jeho vize už nepřinášejí Slovensku přidanou hodnotu pro budoucnost, a o tom, že si neumí „lidsky představit“, že by s ním „seděl za jedním stolem v jedné vládě“, ale nakonec s Robertem Ficem do koalice vstoupil. V říjnu 2023 byl zvolen předsedou slovenského parlamentu.

Ivan Korčok - Šedesátiletý kandidát je stejně jako jeho soupeř Peter Pellegrini rodák z Banské Bystrice. Kariérní diplomat, jenž vystřídal pozice na různých velvyslanectvích až po ministerstva, včetně role ministra zahraničních věcí SR a velvyslance v Německu a ve Spojených státech. Vystudoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Komenského v Bratislavě a jeho diplomatická dráha začala hned po vzniku samostatné Slovenské republiky v roce 1993, kdy nastoupil na ministerstvo zahraniční. V letech 2020-2022 byl s přestávkou šéfem slovenské diplomacie ve vládách Igora Matoviče a následně Eduarda Hegera.

O kandidátech podrobněji

Projděte si detailní profily Petera Pellegriniho a Ivana Korčoka.

Ján Kubiš - Diplomat, jehož bohatá kariéra odstartovala v 70. letech po studiích na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), kde se specializoval na mezinárodní hospodářské vztahy a zahraniční obchod. Dlouholetý člen komunistické strany ani po pádu komunismu neopustil diplomatickou dráhu. Pracoval na velvyslanectvích v Etiopii a Moskvě, dále na ministerstvu zahraničí ještě v Československu, kde se zabýval otázkami rozdělení federace, působil jako první velvyslanec Slovenské republiky při OSN a dalších mezinárodních organizacích v Ženevě. Jeho kariéra pokračovala ve vysokých funkcích v OBSE a OSN, stal se generálním tajemníkem OBSE, v letech 2006-09 byl ministrem zahraničí v tehdejší Ficově vládě. Poté se stal náměstkem generálního tajemníka OSN a později byl pověřen vedením zahraničních misí v Afghánistánu, Iráku, Libanonu a Libyi.

Jak šance (pravděpodobnosti) počítáme

Kurzy jsou odhadovaná šance, že kandidát zvítězí, plus marže sázkové kanceláře.

Pro přepočet na šance je nutné vyřadit nerelevantní kandidáty (s kurzem odpovídajícím méně než 1% šanci). Ty ostatně sázkové kanceláře přidávají často hlavně proto, aby zvýšily atraktivitu sázek. Kurzy na tyto kandidáty jsou velmi vysoké právě proto, že skutečné šance na jejich zvolení jsou mizivé.

Ve druhém kroku pak bylo nutné odečíst marže sázkových kanceláří. Šance kandidátů a kandidátek zachycené v grafu jsou výsledkem těchto operací.

Reklama

Doporučované