Hlavní obsah

„Rezignujte.“ Demonstranti s pochodněmi žádali Orbánův konec

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Někdejší spojenec maďarského premiéra Viktora Orbána Péter Magyar zveřejnil nahrávku, ze které vyplývá, že špičky tamní politiky kryly korupci. Kvůli skandálu se v Budapešti konala demonstrace.

Článek

Tisíce lidí se v úterý v Budapešti sešly na protestní akci nedaleko parlamentu a žádaly rezignaci nejvyššího státního zástupce Pétera Polta a premiéra Viktora Orbána. Dav se vydal na pochod od sídla nejvyššího státního zastupitelství k parlamentu. Lidé křičeli „Rezignujte!“ a mnozí nesli pochodně, popsala agentura Reuters.

Demonstrace se uskutečnila poté, co právník Péter Magyar – někdejší Orbánův spojenec obeznámený s děním uvnitř strany Fidesz a nejvyšších vládních kruhů – zveřejnil nahrávku, z níž podle něj vyplývá, že nejvlivnější hráči maďarské politiky se spojili, aby zakryli případy korupce. Třiačtyřicetiletý právník o sobě nyní říká, že se z něj stal whistleblower – tedy člověk upozorňující na protiprávní jednání.

Někdejší ministryně spravedlnosti Judit Vargová – a bývalá manželka Magyara – na nahrávce popisuje , jak se jiní vládní činitelé postarali o to, aby ze soudních dokumentů byly odstraněny části týkající se korupčního případu bývalého náměstka na ministerstvu spravedlnosti Pála Völnera. Ten byl předloni obžalován z toho, že přijímal úplatky od šéfa soudních exekutorů Györgye Schadla. Prokuratura pro oba navrhuje vězení, Völner i Schadl nicméně vinu popírají.

Státní zastupitelství v Budapešti uvedlo, že bude nahrávku, která podle Magyara vznikla loni v lednu, zkoumat a že bude shromažďovat další důkazy. Agentura AP napsala, že jde o další ze série událostí, které otřásají dominantní pozicí maďarského premiéra Orbána.

Maďarsko před časem zažilo dlouho nevídané protesty poté, co vyšlo najevo, že tehdejší prezidentka Katalin Nováková udělila milost muži kryjícímu pedofilní činy svého nadřízeného v dětském domově. Tento skandál stál funkci Novákovou a Vargová, která jako ministryně spravedlnosti milost spolupodepsala, následně odstoupila z čela kandidátky Fideszu do voleb do Evropského parlamentu.

Vargová v úterý nicméně obvinila Magyara, že se na ní během manželství dopouštěl domácího násilí, a tvrdí, že prohlášení, která zazněla na nahrávce, učinila pod nátlakem. „Udělala jsem, co chtěl slyšet, abych se co nejdříve dostala pryč,“ vysvětlila. Magyar to později popřel.

Magyar plánuje založit novou politickou stranu ve snaze konkurovat Orbánovi, který je maďarským premiérem od roku 2010. Magyar v úterý protestujícím poděkoval, že přišli v tak hojném počtu, „aby těm u moci řekli, že toho máme dost“.

Reklama

Doporučované