Hlavní obsah

Nečekaná krize Orbánova systému. Hodil přes palubu „lidské tváře“

Foto: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Premiér Viktor Orbán, exprezidentka Katalin Nováková a exministryně Judit Vargová na snímku z roku 2022.

Reklama

OTÁZKY A ODPOVĚDI. Maďarská politika, které už roky bezkonkurenčně dominuje Viktor Orbán, zažívá neobvykle silné turbulence. Aféra kontroverzní milosti už stála křeslo prezidentku a ministryni spravedlnosti a dál bobtná.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Proč je kauza důležitá?

Jde nejspíš o nejvážnější krizi Orbánovy vlády za poslední léta. Premiér se – na evropské poměry – nestandardně pevně „usídlil“ u moci a vyhrál už čtvery volby v řadě. Ve funkci je nepřetržitě od roku 2010.

Lídr Fideszu si zakládá na konzervativní, nacionalistické a prorodinné politice. Orbánovým politickým systémem teď přitom otřásá kauza, v jejímž základě je krytí sexuálního zneužívání dětí, navíc těch nejbezbrannějších – vše se dělo v dětském domově.

O co v aféře jde?

Jde o prezidentskou milost pro zástupce ředitele dětského domova ve městě Bicske nedaleko Budapešti. Muž jménem Endre Kónya pomáhal svému bývalému šéfovi Jánosi V. krýt, že se v zařízení roky dopouštěl sexuálního zneužívání chlapců.

Jednomu ze zneužívaných dětí dal Kónya podepsat nepravdivé prohlášení, které mělo sexuálního predátora Jánose V. očistit.

Ředitel dostal za zneužívání nejméně deseti nezletilých chlapců v rozmezí let 2004 až 2016 osmiletý trest. Endreho Kónyu soud poslal do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Do vězení nastoupil v listopadu 2021.

Kónya vinu odmítá. Loni v dubnu nakonec dost prezidentskou milost. Tou dobou už byl v domácím vězení.

Proč se kauza řeší až po roce?

Endre Kónya dostal milost od prezidentky Katalin Novákové loni na jaře. Tehdy hlava státu omilostnila celkem 25 lidí u příležitosti návštěvy papeže Františka v Budapešti. Milosti se ovšem nezveřejňují.

Celá věc vyšla najevo až letos na začátku února, když o ní napsal nezávislý portál 444.hu. Informace o této konkrétní milosti se totiž objevila při soudním projednávání jiného případu.

Prezidentka Katalin Nováková i vládnoucí strana Fidesz případ bagatelizovaly a mylně spoléhaly na to, že mají pod kontrolou 80 procent mediálního trhu. Ukázalo se, že to nestačí.

Podle průzkumu provládního Institutu Nézőpont o případu slyšelo 85 procent Maďarů, z nich považuje 83 procent prezidentskou milost za špatnou.

Koho už stála kauza funkci?

Dvě výrazné ženské tváře Orbánovy strany Fidesz. Rezignaci o víkendu oznámila prezidentka Katalin Nováková a následovala ji exministryně spravedlnosti Judit Vargová, která loni prezidentskou milost kontrasignovala.

Nováková se o víkendu vrátila předčasně z návštěvy Blízkého východu. Rezignaci oznámila v televizním projevu už hodinu po přistání v Budapešti. Provládní média o jejím kroku informovala s dvouhodinovým zpožděním a vyhnula se podrobnostem.

Nováková byla historicky první ženou v úřadu. Zvolena byla v roce 2022 jako čtyřiačtyřicetiletá a ve funkci strávila 642 dní. Platila za političku, která je vůči Orbánovi jednou z nejloajálnějších.

V zahraničí byla „Orbánovou lidskou tváří“. Od premiéra zřejmě měla svolení obrušovat hrany maďarské protibruselské politiky a politiky servilní ke Kremlu, protože například vícekrát zopakovala jasnou podporu Ukrajině.

Pověst Novákové utrpěla kauzou i proto, že se za svou politickou kariéru věnovala tématům rodinné politiky.

O pádu prezidentky

Maďarská prezidentka Katalin Nováková neustála kritiku za milost, kterou loni udělila. Dostal ji muž, který coby zaměstnanec dětského domova kryl svého nadřízeného a jeho zneužívání chlapců. Proti Novákové demonstrovala přinejmenším tisícovka lidí. Dav skandoval „Ne pedofilii“ a na začátku akce lidé uctili minutou ticha památku jedné z obětí, která spáchala sebevraždu.

Judit Vargová byla jednou z tváří orbánovské transformace právního státu a sporů s Evropskou komisí. Na funkci ministryně spravedlnosti rezignovala loni v létě kvůli své kandidatuře v eurovolbách, ve kterých měla být tváří strany. Teď rezignovala na poslanecký mandát a oznámila stažení z veřejného života.

Vargová v roce 2020 do maďarské ústavy prosadila záruku, že se budou děti „vychovávat v souladu s hodnotami vyplývajícími z maďarské křesťanské kultury“.

Foto: FB/Várga Judit

Exministryně spravedlnosti Judit Vargová a premiér Viktor Orbán.

Kdo byl dál zapletený?

Tlaku na rezignaci čelí biskup reformované církve v Maďarsku Zoltán Balog, někdejší ministr pro lidské zdroje, tedy školství, sportu, práce, zdravotnictví a sociálních věcí. Média o Balogovi píšou jako o „šedé eminenci“ Fideszu a mentorovi prezidentky Novákové.

Právě Zoltán Balog u Novákové jako prezidentčin poradce lobboval za omilostnění Endreho Kónyi. Sám to přiznal a omluvil se.

Pro ředitele dětského domova, který byl později odsouzený za zneužívání, navrhoval Balog v roce 2016 státní vyznamenání. A mohl znát i omilostněného zástupce, protože se v roce 2013 společně účastnili konference paradoxně na téma prevence sexuálního zneužívání dětí.

Jak reaguje opozice?

Opozice mluví přímo o „Orbánově pedofilní síti“. Podle opoziční strany Demokratická koalice stál o omilostnění Endreho Kónyi přímo Viktor Orbán; partaj toto tvrzení opírá o informace z ministerstva spravedlnosti. Strana vyzvala premiéra, ať věc vysvětlí.

Na neděli 25. února se plánuje v Budapešti demonstrace za přímou volbu prezidenta, po jejímž zavedení teď opoziční strany volají. Protestů se už druhý týden koná vícero.

Nereaguje však jen opozice. Překvapivé prohlášení učinili exmanžel exministryně Judit Vargové Péter Magyar. Právník, který sám pracoval pro vládu a zasedal v dozorčích radách, se teď pustil do Orbánova systému. Podle něj se teď skuteční strůjci milosti schovávají za „dámské sukně“.

V sérii příspěvků na facebooku a ve vyjádřeních pro média hovoří o tom, že je stát prakticky zprivatizovaný okruhem kolem premiéra Orbána a funguje jako jeho rodinná společnost. Zemi podle něj kontroluje několik rodin oligarchů a podvádí se se státními zakázkami a manipuluje s médii.

Jmenovitě kritizoval šéfa Orbánovy kanceláře Antala Rogána a Orbánova zetě Istvána Tiborcze.

Co na to Orbán?

Premiér se tématu vyhýbá. Od rezignace prezidentky napsal na facebooku jen to, že ve středu zasedala vláda.

Právě na facebooku přitom Orbán minulý týden ve velmi krátkém vzkazu zatloukl hřebík do „politické rakve“ Novákové, když napsal, že se milosti nebudou udělovat v případech trestných činů spáchaných na dětech. To je i princip ústavní novely, se kterou Fidesz v reakci na skandál přišel. Vnímalo se to jako rozhodnutí o její rezignaci.

Do pohybu se však dala jiná konta spjatá s Fideszem, která podle serveru Telex razí narativ, že jsou Nováková a Vargová „mučednice“. Zatímco konzervativci prosazují princip „padni komu padni“, levice není schopna sebereflexe.

Foto: FB/Katalin Novák

Prezidentka Katalin Nováková s premiérem Viktorem Orbánem.

Kdo bude prezidentem?

Očekává se, že parlament přijme rezignaci prezidentky Novákové na schůzi 26. února. Pak budou mít zákonodárci 30 dní na zvolení nové hlavy státu. Až do zvolení bude prezidentskou funkci plnit předseda parlamentu László Kövér.

Kandidát Fideszu zatím oficiálně znám není.

László Kövér, konzervativní politik a zakládající člen Fideszu, je ve funkci už 14. rok. Známý je svým pěstěným knírem, v posledních letech na sebe upozornil nevybíravou kritikou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a také odporem proti vstupu Švédska do NATO.

Opozice kandidáta do nepřímé volby zřejmě nenavrhne, protože chce způsob volby změnit. Fidesz má ovšem v parlamentu rozhodující většinu.

Poškodí kauza Orbána?

Podle historika Stefana Bottoniho, jehož citovala maďarská RTL, věc Orbána poškodí jen v případě, pokud se pátrání po strůjcích milosti přiblíží k němu osobně.

„Otázka korupce a právního státu není pro maďarskou společnost důležitá, protože případ, který vyvolal skutečné rozhořčení, se musel týkat sexuálního skandálu, který se dotýká soukromí nebo morálky,“ řekl Bottoni.

Orbána v sobotu čeká tradiční výroční projev, ve kterém má zhodnotit uplynulý rok. Neočekává se ovšem, že by se v něm premiér celé kauze podrobně věnoval.

Reklama

Doporučované