Hlavní obsah

Prázdný parlament. Orbánova strana bojkotuje vstup Švédska do NATO

Foto: Profimedia.cz

Pohled na maďarský parlament. Prázdné lavice náleží vládní koalici Fideszu a KDNP.

Reklama

Poslanci maďarské vládnoucí strany Fidesz ignorovali parlamentní schůzi o schválení vstupu Švédska do NATO.

Článek

Mimořádnou schůzi maďarského parlamentu svolaly na pondělí opoziční strany, které se zasazují o schválení švédského vstupu do Severoatlantické aliance.

Maďarsko je poslední zemí NATO, která dosud švédský vstup neschválila. Nedošlo k tomu ani v pondělí, když poslanci strany Fidesz Viktora Orbána schůzi ignorovali. Nenaplnilo se tak potřebné kvórum a schůze skončila dřív, než začala.

Celé věci podle serveru Telex přihlíželi velvyslanci USA, Nizozemska, Norska, Dánska, Polska a Slovenska.

Premiér Viktor Orbán podmiňuje hlasování o schválení vstupu Švédska do NATO tím, že za ním dorazí švédský premiér Ulf Kristersson.

„Pokud je pro Švédy vstup (do NATO) důležitý, přijedou sem, stejně jako přijeli do Turecka,“ napsal v pondělí na facebooku předseda parlamentního klubu Fideszu Máté Kocsis.

Orbán, který v rámci Evropy platí za jeden z proputinovských hlasů, se dřív vyjadřoval v tom smyslu, že Budapešti vadí švédská kritika stavu právního státu v zemi. Dokument o vstupu Švédska čeká v maďarském parlamentu na ratifikaci od poloviny roku 2022.

Podmínkou pro vstup skandinávské země do NATO je souhlas všech 31 členů. Minulý měsíc ho po dlouhých politických průtazích dalo Turecko.

Švédsko podalo žádost o vstup do aliance společně s Finskem v květnu 2022 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Finsko se stalo členem NATO na začátku loňského dubna.

Reklama

Doporučované