Hlavní obsah

Rozvoj Slovenska je brzděn nekulturností, řekla prezidentka Čaputová

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová.

Reklama

Volbami se nesmí měnit demokratické hodnoty, na kterých je společnost založená, řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve svém novoročním projevu.

Článek

„Pokud je snaha o zásadní změny, tak (je nutné je provádět) nevyhnutelně po důkladné analýze a poctivé diskuzi,“ uvedla Čaputová, která za největší změnu pro Slovensko za poslední rok označila zářijové předčasné parlamentní volby. Po nich se k moci vrátila strana Směr-sociální demokracie a její předseda Robert Fico se počtvrté stal slovenským premiérem.

Prezidentka vyzvala k ochraně institucí, jejichž fungování je pro demokracii potřebné. V této souvislosti zmínila orgány pro vymáhání práva, svobodná média a nevládní organizace.

Nová slovenská vláda navrhuje několik změn v trestním právu včetně zrušení úřadu speciální prokuratury, která dohlíží mimo jiné na vyšetřování několika kauz z dob dřívějšího vládnutí Ficova Směru. Premiér také v listopadu oznámil bojkot několika médií, která jsou vůči němu a jeho straně kritická. Týká se listů Sme a Denníku N, nejsledovanější televize Markíza a zpravodajského portálu aktuality.sk.

Jednou z největších brzd rozvoje Slovenska je podle Čaputové nekulturnost, zejména v politice, a množství konfliktů ve společnosti. „Nevraživost se stává průvodním znakem veřejného života, ale přelévá se i do… běžných vztahů mezi lidmi,“ řekla prezidentka a dodala, že hrubost, vulgarita a lži nejsou projevem síly, ale slabosti.

Zuzana Čaputová dnes novoroční projev ve funkci slovenské prezidentky pronesla naposledy. Už dříve oznámila, že v letošních prezidentských volbách se o další mandát ucházet nebude.

Reklama

Doporučované