Hlavní obsah

Ruský raketový zbohatlík má v Česku trvalý pobyt. Teď za sebou zametá stopy

Foto: Repro foto/Navalny.com, Seznam Zprávy

Rostislav Zorikov vlastní v Praze několik nemovitostí. Na snímku s manželkou Oľgou, jejíž otec vede ruskou korporaci vyrábějící vojenské rakety.

Reklama

Rodina šéfa ruského holdingu, který vyrábí rakety dopadající na ukrajinská města, si vybudovala investiční zázemí v Praze. Sankcí ze strany českého státu se zatím bát nemusí.

Článek

Sedmatřicetiletý ruský občan Rostislav Zorikov si několik let nenápadně budoval zázemí v členské zemi Evropské unie a NATO. Nejpozději od června 2020 má podle zjištění Seznam Zpráv trvalý pobyt v Česku. Dosvědčuje to notářský zápis o založení jeho pražské firmy z té doby.

Úředníci, kteří o udělení trvalého pobytu rozhodovali, asi netušili, že Zorikov je zetěm jednoho z klíčových mužů ruského válečného průmyslu, generálního ředitele rozsáhlého zbrojního holdingu KTRV Borise Obnosova. Jemu podřízení konstruktéři vyvíjejí vojenské rakety pro ruskou armádu, která s nimi bombarduje ukrajinské cíle, včetně těch civilních.

Sám Zorikov nemá s raketovým holdingem KTRV profesně nic společného, dlouhodobě se drží zaměstnání v polygrafii, kterou vystudoval. Podle osobního profilu na sociální síti LinkedIn je už přes 20 let vedoucím prodeje v moskevské firmě UV-service a ve stejném oboru podniká i jeho malá ruská firma.

Důležitější však je, že manželkou Rostislava Zorikova je dcera šéfa KTRV Obnosova, Oľga. Podle zjištění Fondu boje s korupcí (FBK), ve kterém působí spolupracovníci vězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného, končí u Rostislava a Oľgy Zorikovových tučné sumy, které vydělává účelově založená obchodní firma napojená na výrobce raket.

Investigativci z fondu došli k závěru, že právě z těchto zdrojů pocházejí peníze, za které si Rostislav Zorikov nakoupil nejen řadu luxusních aut, ale i nemovitosti v Česku. On ani jeho manželka, která podle dostupných informací pracovala jako vizážistka nebo manažerka zážitkové agentury, si těžko mohli na takové investice vydělat sami.

Podrobně

Protikorupční fond, který založil vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj, ve středu zveřejnil informace o dosud neznámých investicích z okruhu významného ruského zbrojaře v Česku.

Už jen nemovitosti v české metropoli musely rodinu vyjít v přepočtu na desítky milionů korun.

První byt na pražském Barrandově si Zorikov koupil podle veřejně dostupných údajů z katastru nemovitostí na přelomu let 2018 a 2019. Zhruba do roka přikoupil nedaleko další byt, kde si nyní udává trvalé bydliště. V roce 2020 si pak pořídil celý čtyřpatrový historický dům na pražském Žižkově.

Foto: Repro foto/ktrv.ru, Seznam Zprávy

Boris Obnosov vede holding KTRV už přes 20 let.

Právě v úvodu zmíněná Zorikovova firma s názvem Riomax zřejmě slouží jako zprostředkovatel pronájmu bytů v žižkovském domě. Jako předmět činnosti má v rejstříku zapsán pronájem nemovitostí.

Od loňského jara je navíc Rostislav Zorikov majitelem 30procentního podílu v další společnosti Alterra. Jejími dalšími spoluvlastníky jsou jeho otec Andrej Zorikov a kolega z moskevské společnosti UV-service Andrej Semičev. Všichni tři spolu pracovali už v Rusku. Mimochodem, Andrej Zorikov má byt ve stejném barrandovském domě jako jeho syn.

Když Navalného fond ve středu zveřejnil svá podrobná odhalení o těchto majetcích, vyvolalo to otázky, zda by na rodinné příslušníky významného ruského zbrojaře neměly být uvaleny sankce. Například senátor Marek Hilšer, který má svou kancelář nedaleko žižkovského domu Rostislava Zorikova, vyzval dopisem premiéra Petra Fialu a ministra zahraničí Jana Lipavského, aby se zasadili o postih šéfa KTRV Obnosova a rodiny Zorikovových podle loni přijatého sankčního zákona.

„Je nepřijatelné, aby kdokoli v České republice nadále nerušeně užíval majetek shromážděný v souvislosti s ukrajinským krveprolitím,“ napsal Hilšer.

Ruské majetky v Česku

I díky práci reportérů Seznam Zpráv se podařilo odhalit některé majetky, které v Česku kontrolují ruští oligarchové.

Samotný šéf KTRV Obnosov je veden na sankčních seznamech ve Spojených státech, Kanadě nebo Británii. Na seznamu Evropské unie, který je směrodatný pro Českou republiku, však chybí. Unie postihuje zbrojní firmy coby právnické osoby, na uvalení sankcí pro jejich vysoké manažery však nemá právní nástroje, ač by o to například česká diplomacie stála.

„Česko se dlouhodobě intenzivně zasazuje o to, aby se podmínky pro zařazování subjektů na sankční seznam EU rozšiřovaly tak, aby mohly být postiženy i obdobné případy,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

Foto: FBK/Youtube, Seznam Zprávy

Bytový komplex Panorama v katastrálním území Hlubočepy, kde je Rostislav Zorikov přihlášen k trvalému pobytu. Podle FBK jde o střešní byt na tomto snímku.

I kdyby však sankce dosáhly na Obnosova, jeho rodinných příslušníků by se postih automaticky netýkal. Je třeba prokázat „nadměrnou ekonomickou vazbu“, což může být obtížné.

Ukázal to případ matky Jevgenije Prigožina, šéfa žoldnéřské Vagnerovy skupiny. Evropský soud v březnu zrušil sankce, které na ženu uvalil Brusel. Podle soudu byla prokázána jenom rodinná vazba, což k uvalení sankcí nestačí.

Seznam Zprávy se pokusily získat vyjádření Rostislava Zorikova ke zveřejněným zjištěním. Na otázky zaslané na vyhledaný soukromý e-mail však neodpověděl. Na zvonek v jeho trvalém bydlišti v oploceném barrandovském komplexu Panorama (na zvonku je uvedeno také jméno manželky Oľgy) nikdo ani po opakovaných pokusech nereagoval.

Zorikov se mezitím pravděpodobně snažil o „zametání stop“, které zanechal v digitálním prostoru.

Například instagramový profil s označením „rostman1“, na který upozornil protikorupční fond kolem Navalného, byl vymazán. Zachovaly se však některé zmínky o jeho profilu, například v diskusních fórech o drahých sportovních autech.

Reklama

Doporučované