Hlavní obsah

Nevídaný trapas. Rakouská sociální demokracie „vyměnila“ šéfa po dvou dnech

Foto: SPÖ/David Višnjić, Seznam Zprávy

Předsedou SPÖ se nakonec stal Andreas Babler (na snímku vlevo). Původně byl vítězem volby vyhlášen Hans Peter Doskozil (vpravo).

Reklama

Na záměnu výsledků sobotního hlasování o předsedovi rakouské sociální demokracie se přišlo náhodou. Rozhádaná opoziční strana si tak uštědřila další ránu.

Článek

Takový trapas se v politické straně jen tak nepřihodí. Rakouští sociální demokraté (SPÖ) museli po dvou dnech korigovat výsledky voleb předsedy strany. Dodatečně se totiž zjistilo, že došlo k prohození výsledků.

Na sobotním mimořádném sjezdu v Linci byl prohlášen vítězem bývalý ministr obrany Hans Peter Doskozil. V uplynulých dvou dnech přijímal gratulace a rozdával první rozhovory. Volbu ale ve skutečnosti vyhrál jeho protikandidát, starosta dolnorakouského města Traiskirchen Andreas Babler.

O nevídaném pochybení informovala v pondělí odpoledne šéfka stranické volební komise Michaela Grubesaová. Na rychle svolané tiskové konferenci uvedla, že k chybě došlo při vkládání výsledků hlasování do excelové tabulky. „Výsledek byl obráceně,“ řekla.

Na chybu se přitom přišlo víceméně náhodou. Grubesaová se totiž v pondělí vydala do stranické centrály na vídeňské ulici Löwelstrasse, aby zjistila, kam se při sčítání hlasů poděl jeden hlas, který chyběl při srovnání výsledků a počtu odevzdaných hlasů. Při ověřování odhalila, že se výsledky kandidátů prohodily.

Podle aktuálních výsledků tak Doskozil dostal na sjezdu 280 hlasů, zatímco Babler 317. Původně oznámené výsledky byly zhruba opačné.

Šéfka volební komise prohlásila, že není nutné sjezd stany opakovat, protože celý proces hlasování se dá ověřit.

Dodatečně poražený Hans Peter Doskozil, který je v současnosti ministerským předsedou spolkové země Burgenland, v reakci na změnu výsledků prohlásil, že strana klesla na nové dno, opravený verdikt však akceptuje a nehodlá nikoho vinit. Po této zkušenosti se však už nechce v budoucnosti ucházet o vedoucí post na celostátní úrovni.

„Bude hodně škodolibosti a hodně posměchu, s tím se musíme smířit. Sociální demokracie ale znovu zažije i lepší časy,“ řekl Doskozil.

Kdysi nejsilnější rakouská politická strana je už šestým rokem v opozici a v posledních parlamentních volbách v roce 2019 dosáhla historicky nejhoršího výsledku 21 procent hlasů. Karambol s volbou předsedy postihl SPÖ ve chvíli, kdy se chtěla po vnitřních sporech sjednotit a vylepšit si pověst u voličů.

Šokující obrat vyvolal podle očekávání i posměšné komentáře. „Zprávy z banánové republiky,“ nazvala svoji glosu šéfredaktorka deníku Kurier Martina Salomonová, podle které by k natolik trapným nehodám opravdu nemělo docházet. Konkurenční list Kronen Zeitung označil událost za totální politickou katastrofu.

Reklama

Související témata:
Sociálně demokratická strana Rakouska (SPÖ)

Doporučované