Hlavní obsah

Vagnerovci cvičí dva kilometry od polských hranic

Foto: Минобороны Беларуси

Vagnerovci cvičí s běloruskými vojáky u hranic s Polskem, oznámilo běloruské ministerstvo obrany.

Reklama

Takzvaná Vagnerova skupina začala s Bělorusy cvičit u hranic s Polskem, informovalo běloruské ministerstvo obrany. Varšava dění u hranic monitoruje. Už v týdnu navýšila u hranic počty svých vojáků.

Článek

Cvičení probíhá ve výcvikovém prostoru jižně od města Brest. To leží blízko hranice s Polskem na jihozápadě Běloruska.

„Běloruské ozbrojené síly pokračují ve společném výcviku se žoldáky z Vagnerovy skupiny,“ uvedlo běloruské ministerstvo obrany. „Po dobu jednoho týdne budou jednotky sil speciálních operací spolu se zástupci soukromé vojenské společnosti provádět bojový výcvik na cvičišti Brest,“ dodal úřad lukašenkovské diktatury, který rovněž z akce zveřejnil první fotografie.

Na cvičení už reagovala Varšava. „Polské hranice jsou bezpečné, situaci na naší východní hranici průběžně monitorujeme a jsme připraveni na různé scénáře,“ sdělilo Reuters polské ministerstvo obrany.

+1

„Nepropadáme panice“

„Vidíme velké ruské a běloruské úsilí vzbudit emoce a strašit nás vagnerovci. Nebezpečí nepodceňujeme, ale také nepropadáme panice,“ citovala zmocněnce polské vlády pro bezpečnost v informačním prostoru Stanislava Żaryna polská státní televize TVP.

Podle Żaryna je možná i účast vagnerovců v „hybridních operacích nebo provokacích proti Polsku“. Cvičení je podle něj součástí psychologického nátlaku na Polsko.

Polsko-běloruskou hranici teď podle rádia RMF FM střeží asi 1300 vojáků. Loni, ještě před dokončením pětimetrové hraniční bariéry, to byl více než desetinásobek.

Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak v úterý oznámil, že k hranicím se k posílení ostrahy přesunou vojáci z 12. štětínské mechanizované divize a 11. lubuské pancéřové kavalerie.

Błaszczak zároveň zdůraznil přítomnost amerických vojsk v Polsku coby „nejlepšího způsobu, jak agresora odradit“.

Polské ozbrojené síly také spustily kampaň „bezpečné Podlesí“, ve které demonstrují posílení přítomnosti v Podleském vojvodství na severovýchodě země. Region sousedí s Běloruskem a také s Litvou. O polsko-litevské hranici se hovoří jako o strategickém „suvalském koridoru“.

Po krátkém povstání vagnerovců a jejich pokusu o „pochod na Moskvu“ se nájemná skupina Jevgenije Prigožina přesunula právě do Běloruska.

Informace o důvodech a cílech pobytu vagnerovců v Bělorusku jsou rozporuplné - scénářů je víc. Od začlenění do běloruských jednotek, nového regionálního uskupení, logistického centra pro další mise v Africe, až po ostrahu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, vyjmenovává televizní kanál Belsat.

Důvodem přesunu mohlo být podle analytiků oslovených televizí rychlé východisko z krizové situace, jíž náhle čelil Putinův režim. Nadto - režimům Lukašenka i Putina přináší přítomnost žoldáků v Bělorusko jeden pozitivní efekt. Znepokojuje Západ i Ukrajinu, jejíž některé jednotky jsou z bezpečnostních důvodů vázané u severní hranice s Běloruskem.

Vagnerovská čísla

  • Podle údajů, které zveřejnily vagnerovské kanály na telegramu, se bojů na Ukrajině účastnilo na 78 tisíc Prigožinových žoldáků.
  • Téměř 50 tisíc z nich přišlo z vězeňských táborů.
  • V době, kdy jednotky dobyly ukrajinský Bachmut, evidovaly na 22 tisíc zabitých a na 40 tisíc raněných.
  • Zdravých vagnerovců a těch, kteří se zotavují, má být 25 tisíc.
  • Deset tisíc z nich odešlo po vzpouře na konci června do Běloruska a 15 tisíc na „dovolenou“.

Reklama

Doporučované