Hlavní obsah

Video: Tak velké stádo zubrů v Polsku ještě neviděli

Bez komentáře: Záběry stáda v Bělověžském pralese.Video: facebook/Mirosław Czech

 

Reklama

Na okraji Bělověžského pralesa ve východním Polsku spatřili obrovské stádo zubrů evropských. Tvořilo ho až 170 zvířat. Odborníci tvrdí, že jde o největší stádo, které tam dosud viděli.

Článek

Stádo na konci loňského prosince zpozorovali vědci z Ústavu biologie savců Polské akademie věd (IBS PAN) v Bělověži, kteří monitorují zubry a studují jejich rozmnožování, píše polský server Notes from Poland.

„Byli jsme překvapeni, když jsme viděli tak velké množství zubrů na jednom místě,“ řekl pro televizi TVP Rafał Kowalczyk, který na akademii vede výzkum zubrů.

„Sledujeme stáda na několika místech v Polsku i v zahraničí a zatím největší stádo, které jsme pozorovali na okraji lesa Knyszyn, mělo 136 kusů,“ dodal odborník.

„Když jsme viděli to velké stádo na okraji Bělověžského pralesa, zajímalo nás, jestli by se vyrovnalo tomu Knyszynskému,“ pokračoval v televizním rozhovoru vedoucí výzkumu Kowalczyk. Záběry, které následně pořídil dron, potvrdily, že bělověžská skupina je skutečně větší.

Součástí stáda je i 40 telat. Podle odborníků vzniklo spojením několika menších skupin na začátku zimy, která začala náhle a provázelo ji silné sněžení a pokles teploty hluboko pod bod mrazu. Právě v takových podmínkách se zubři sdružují do větších skupin, aby zvýšili své šance na přežití, shrnuje polský server.

Podívejte se

Psi zachránění z bojových oblastí našli dočasný nový domov v útulku v Kramatorsku.

Informace o velkém stádu vědci zveřejnili záměrně se zpožděním, aby nepřilákali velké množství fotografů a dalších pozorovatelů volně žijících živočichů.

Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) se populace zubra evropského za posledních 20 let více než ztrojnásobila, a to z přibližně 1800 jedinců v roce 2003 na více než 6200 v roce 2019. V Evropě je 47 volně žijících stád, zejména v Polsku, Bělorusku a Rusku.

IUCN statistiku zveřejnila v roce 2021, když na svém Červeném seznamu ohrožených druhů přemístila zubra evropského z kategorie „zranitelných“ druhů mezi „téměř ohrožené“. To znamená, že mu již nehrozí globální vyhynutí.

„Počet zubrů v polské časti Bělověžského pralesa pravidelně roste. Minulou zimu jich správa pralesa napočítala více než 779,“ uvádí polská akademie věd.

Rostoucí počet zubrů v Polsku také vedl k tomu, že se pro některé lovce opět stali lákavým cílem. Zpráva organizace Greenpeace z roku 2017 uvádí, že lovci platí za odstřel až 12 000 zlotých (zhruba 60 000 korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované