Hlavní obsah

Video: Takhle Putin přepsal známé dějiny. Poláci si myslí, že musel blouznit

Bez komentáře: Jedna z pasáží z rozhovoru ruského vůdce Vladimira Putina s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem, která nadzvedla Poláky.Video: Kremlin.ru, TUCKER CARLSON NETWORK, twitter/EuromaidanPress

 

Reklama

Ruský prezident tvrdí, že nacistické Německo nemělo kvůli nekompromisním postojům Polska jinou možnost než rozpoutat válku. Na Pakt Ribbentrop-Molotov mezi Sovětským svazem a Německem naopak Putin zapomněl.

Článek

Poláky pobouřily výroky ruského prezidenta Vladimira Putina ve více než dvouhodinovém rozhovoru s americkým kontroverzním moderátorem Tuckerem Carlsonem zveřejněném v noci na pátek. Šéf Kremlu mimo jiné lživě obvinil Polsko z podílu na rozpoutání druhé světové války.

„(Carlson) poskytl mikrofon lháři, vrahovi a mezinárodnímu teroristovi. Prostě mu poskytl prostor představit svou verzi, protože vycházel ze zásady, že je přece pouhým novinářem, a pokud má ve studiu Hitlera a Annu Frankovou, tak musí dát hlas oběma,“ komentoval rozhovor maršálek polského Sejmu Szymon Hołownia, sám bývalý novinář.

„Putin v tom rozhovoru zjevně blouznil,“ pokračoval šéf koaliční strany Polsko 2050. „Ty jeho historicko-literární reflexe o tom, jak Polsko napadlo Rusko a z východních Rusů udělalo Ukrajince, by dokázal vyvrátit člověk, který dokončil čtvrtou třídu základní školy a trochu se zajímá o historii regionu.“

Rozhovor kritizovala i řada polských novinářů a politických komentátorů. „Carlson na něj kouká jako tele na nová vrata a není ve stavu se na něco jasného zeptat (protože nezná historii), a když najednou požádá Putina, aby časově umístil Polsko-litevskou unii, ruský prezident odpovídá, že se to dělo ve 13. století!“ všiml si novinář deníku Gazeta Polska Tomasz Łysiak.

Personální unie mezi Polskem a Litvou přitom vznikla ve 14. století a Polsko-litevská unie jako soustátí až v 16. století.

Rozhovor s Putinem

Přečtěte si, co dalšího Putin řekl v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem a jak se tento oblíbenec amerického exprezidenta Donalda Trumpa stal miláčkem ruské propagandy.

I zpravodaj rádia RMF FM ve Washingtonu Paweł Żuchowski si stěžuje hlavně na nulovou oponenturu ze strany Carlsona. „Když máš před sebou diktátora a nechceš mu pomáhat zlepšovat image, tak se neusmíváš, ptáš se a uvádíš na pravou míru. Ale Tucker pravděpodobně přijal pravidla Kremlu,“ soudí novinář.

Co Putin v rozhovoru říkal?

Putin v rozhovoru obvinil předválečné Polsko z kolaborace s nacistickým režimem Adolfa Hitlera. „I když neustoupilo Hitlerovým požadavkům, pořád se s Hitlerem podílelo na rozdělení Československa. A když Poláci nedali Německu Gdaňský koridor a zašli příliš daleko, dotlačili Hitlera k tomu, aby útokem proti nim začal druhou světovou válku.“

Polsko se sice skutečně po mnichovské dohodě v roce 1938 podílelo na okleštění Československa, když zabralo Těšínsko. Žádné spojenectví s Německem ale neuzavřelo.

Gdaňský koridor byla část Polska, která mezi světovými válkami oddělovala většinu německého území od německého Východního Pruska. To byla víceméně dnešní ruská Kaliningradská oblast a polské Varmijsko-mazurské vojvodství.

Bylo to zároveň jediné území, kde mělo Polsko přístup k moři. Pro tehdejší Německo to ale byl „klín“ uprostřed jejich území, a nacisté proto po Varšavě požadovali předání regionu výměnou za uznání zbytku polských hranic.

Putin v podstatě obvinil Polsko z rozpoutání druhé světové války tím, že odmítalo ustoupit německým požadavkům.

„Proč to bylo Polsko, proti komu válka 1. září 1939 začala? Polsko se ukázalo jako nekompromisní a Hitler neměl jinou možnost, než začít realizovat své plány přes Polsko,“ interpretoval ruský prezident předválečnou historii.

Předválečný pakt Ribbentrop-Molotov uzavřený mezi nacistickým Německem a Sovětským svazem Putin nezmínil. Na základě tajného dodatku této smlouvy Moskva v začátcích druhé světové války pomohla Berlínu zlikvidovat Polsko. Totalitní státy si rozdělily jeho území.

Putinova slova připomínají ruskou propagandu o začátku války na Ukrajině. Moskva se dlouhodobě snaží tvrdit, že neměla jinou možnost než sousední zemi napadnout, protože Kyjev ohrožoval bezpečnost Ruska.

Putin v rozhovoru také prohlásil, že Rusko nemá důvod napadnout Polsko nebo pobaltské státy. Udělalo by to prý jedině v situaci, kdy by Polsko napadlo Rusko. Ani v tomto případě mu Carlson nepřipomněl jeho slova z minulosti, kdy vylučoval ruský útok proti Ukrajině.

Reklama

Doporučované