Hlavní obsah

Zelenskyj vyrazí do Varšavy na první oficiální návštěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Duda a Zelenskyj při setkání v polském Řešově letos v únoru.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve středu chystá na návštěvu Varšavy. V plánu má setkání s ukrajinskými krajany i projev k Polákům.

Článek

Cestu Zeleného do Polska avizoval v pondělí ráno ve vysílání rádia RMF FM Marcin Przydacz z polské prezidentské kanceláře. „Musíme brát v potaz politické a bezpečnostní ohledy, ale domluvili jsme se s ukrajinskou stranou, že tu informaci sdělíme veřejnosti,“ uvedl k tomu.

Zelenskyj se má kromě jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou setkat ve středu odpoledne na náměstí u Varšavského hradu s Ukrajinci žijícími v Polsku.

Ukrajinský prezident byl v Polsku od začátku ruské invaze už dvakrát v rámci svých cest do dalších zemí. Do Polska vždy přijel vlakem a pak využil letiště Řešov-Jasionka k přestupu na letadlo - jednou do Spojených států, podruhé do Londýna, odkud pokračoval do Paříže a Bruselu.

Rozhovor k rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku

Analytici, kteří dlouhodobě sledují Bělorusko přes satelitní snímky, si zatím nevšimli budování základny pro jaderné zbraně. To ale neznamená, že je to vyloučené, uvedl pro Seznam Zprávy analytik Michal Smetana.

Pokaždé při návratu v Polsku jednal s prezidentem Dudou, se kterým ho pojí blízké vztahy.

„Tentokrát nemluvíme o pracovní, ale o oficiální návštěvě,“ podotýká k avizované středeční cestě Zelenského Marcin Przydacz z Dudovy administrativy.

„Bude mít i prvek veřejné povahy. Prezident Zelenskyj chce také říct Polákům pár slov v souvislosti s tím, co se stalo minulý rok, jak Poláci pomáhají Ukrajině, jak pomáhali uprchlíkům na hranicích a později je ubytovali u sebe doma. Myslím, že to je účel tohoto setkání,“ dodal Przydacz.

Duda byl od začátku války v Kyjevě už několikrát. Se Zelenským také jednal v ukrajinském hlavním městě jen den před začátkem ruské invaze. Polský prezident také platí za jednoho z největších podporovatelů Ukrajiny v EU.

Reklama

Doporučované