Hlavní obsah
Online

Lékaři pustili Pellegriniho k Ficovi. „Mluvili jsme o tom, jak se cítí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Peter Pellegrini hovoří s novináři o stavu Roberta Fica.

aktualizováno •

Slovensko zažívá po atentátu na premiéra Roberta Fica šok. Zasedat bude bezpečnostní rada, která chce řešit zvýšení ochrany politických představitelů. Prověřuje se postup bodyguardů. A také motivy pachatele.

Článek

Stručně k atentátu, 16. 5. 2024

  • Slovenský premiér Robert Fico po atentátu v Handlové zůstává v banskobystrické nemocnici. Utrpěl mnohočetná zranění, operovali ho pět hodin. Odpolední vyjádření zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho: jeho stav je vážný, příští hodiny a dny budou kritické.
  • Atentátníkem je pravděpodobně Juraj C., 71letý muž z Levic. Policie ho zadržela, podle slovenských médií vyslechla i jeho manželku. Ministr vnitra Šutaj Eštok řekl, že čin je politicky motivovaný.
  • Na Slovensku jednala bezpečnostní rada státu, Šutaj Eštok už předtím slíbil posílení ochrany ústavních činitelů, dalších politiků i médií.
  • Policejní inspekce vyšetřuje i práci premiérovy ochranky a únik videa s obviněným z doby, kdy už byl na policejní stanici.
  • Dění ze středy - dne atentátu - jsme sledovali v tomto online přenosu.
  • Ficův stav je stabilizovaný, ale velmi vážný, říká ředitelka nemocnice

    „Pacient měl mnohočetná střelná zranění, jejichž následky budou směřovat k jeho regeneraci. Jeho stav je stabilizovaný, ale velmi vážný,“ prohlásila ředitelka nemocnice v Banské Bystrici Miriam Lapuníková.

  • Kaliňák: Lékařům se v noci podařilo Ficův stav stabilizovat

    Podle slovenského ministra obrany a vicepremiéra Roberta Kaliňáka je stav slovenského premiéra Roberta Fica stále velmi vážný, lékařům se ale podařilo ho v noci stabilizovat. Informoval o tom slovenský Denník N.

    „V současné době probíhají další operace, které mají za cíl zlepšení jeho stavu,“ řekl podle webu ministr obrany v nemocnici v Banské Bystrici, kde premiér Fico zůstává na oddělení intenzivní péče. Ředitelka nemocnice Miriam Lapuníková podle Denníku N uvedla, že premiér utrpěl mnohočetná zranění a na operačním sále byl pět hodin.

    Slovenský vicepremiér a ministr životního prostředí Tomáš Taraba už ve středu večer prohlásil, že věří, že Robert Fico atentát přežije, a že není v život ohrožujícím stavu.

  • Všichni jsme v šoku, nedá se na to připravit, řekl šéfredaktor Denníku N

    „Myslím, že v této situaci musíme postupovat krok za krokem a nepředbíhat. V tuto chvíli je opravdu nejdůležitější, aby byl Robert Fico zachráněn, aby Robert Fico přežil útok, to je opravdu velmi důležité a já mu opravdu přeji hodně sil, aby dokázal zvládnout tu těžkou situaci, ve které se ocitl, a aby se ve zdraví vrátil do politiky. To je, myslím, v tuto chvíli nejdůležitější,“ řekl ve speciálním živém vysílání Seznam Zpráv šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný.

    „Pokud jde o nějakou společenskou nebo politickou otázku, nejdůležitější bude to, jak se k tomu postaví vládní koalice, vládní politici. Naprosto chápu, že jsou v šoku, my všichni jsme v šoku, protože je to něco nechutného a odporného a nedá se na to připravit. Ale první reakce koaličních politiků, ne všech, ale některých, zatím nebyly příliš dobré, pokud jim jde o to, aby se situace co nejvíce uklidnila, aby násilí nepokračovalo a aby se nedej bože takové útoky neopakovaly,“ popsal první reakce na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica Kostolný.

  • Šéfredaktor slovenského Denníku N: Rozhoduje se, jak bude Slovensko vypadat v dalších letech

    Teď se rozhoduje, jak bude Slovensko vypadat v dalších letech, řekl ve speciálním živém vysílání Seznam Zpráv šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný.

  • Šilhan: Fico je po operaci, jeho stav je stále velmi vážný

    Oficiální informace o zdravotním stavu premiéra nejsou k dispozici, podle zpravodaje České televize Jana Šilhana, který se ve speciálním streamu Seznam Zpráv odvolával na informace TV Markíza, je zdravotní stav premiéra Roberta Fica stále velmi vážný.

    Robert Fico je podle Šilhana úspěšně po operaci, o jejímž výsledku zatím nemocnice ani úřad vlády oficiálně neinformovaly. Stále ale je na urgentním příjmu ve fakultní nemocnici ve středoslovenské Banské Bystrici. Šilhan, který upozorňuje, že potvrzených informací je velmi málo, dodal, že Fico pravděpodobně není ve stavu, kdy by byl schopen přesunu na několik set kilometrů.

  • Na Slovensku dopoledne zasedne bezpečnostní rada státu, bude jednat i vláda

    Slovenský deník SME informoval, že se dnes uskuteční mimořádné zasedání bezpečnostní rady. Sejít by se měla v 11 hodin dopoledne. Oznámil to úřad vlády, který dodal, že mimořádně bude o bezprecedentní situaci na Slovensku jednat i vláda.

  • Speciální vysílání Seznam Zpráv po atentátu na Fica

    Sledujte speciální vydání pořadu Ptám se já.

    Moderátorka Marie Bastlová zpovídá své hosty od 7:45, ale Seznam Zprávy sledujte kontinuálně, protože studio „zapneme“ pokaždé, když přijde od našich reportérů ze Slovenska nová informace. Během speciálního vysílání by měl do našeho studia přijít také premiér Petr Fiala.

  • Video atentátu na Roberta Fica

    Zpomalený záběr střelby na Roberta Fica.Video: RTV Prievidza

  • Atentát na Fica vs. hokej

    Politici jsou v šoku a truchlí. Od běžných Slováků, kteří přijeli na hokejový šampionát do Ostravy, zaznívají ovšem k atentátu na Roberta Fica daleko střízlivější a chladnější slova. Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Gavriněv vyrazil v Ostravě na hokejové utkání slovenského výběru a zjišťoval, jak střelbu na Roberta Fica vnímají hokejoví fanoušci.

Hlavní zprávy