Hlavní obsah

Střelce z Highland Parku obvinili ze sedmi vražd, do davu vypálil přes 70 ran

Foto: Anthony Vazquez/AP, ČTK

Tryzna za oběti střelby do průvodu na Den nezávislosti.

Reklama

Policie se o 21letého muže, který podle dostupných informací útok na Den nezávislosti plánoval týdny, zajímala už v minulosti. Důvody k jeho zadržení prý ale nebyly.

Článek

Mladý muž podezřelý ze střelby do průvodu na Den nezávislosti v americkém městě Highland Park nedaleko Chicaga byl obviněn ze sedmi vražd.

Prokurátor Eric Rinehart uvedl, že se jedná teprve o první obvinění, po kterých budou následovat desítky dalších. „Pokud bude podezřelý z vražd usvědčen, čeká ho doživotní trest vězení bez možnosti podmíněného propuštění,“ řekl.

Podezřelý 21letý Robert E. Crimo III. by se měl ve středu poprvé objevit před soudem, napsala agentura Reuters. Rinehart prohlásil, že soudce požádá, aby byl obviněný ponechán ve vazbě bez možnosti kauce.

Při pondělní střelbě v Highland Parku zahynulo sedm lidí a dalších zhruba 30 utrpělo zranění. Robert E. Crimo III. podle úřadů vypálil ze střechy jedné z budov do davu více než 70 ran. Několik hodin po útoku unikal, později ale policisté obklíčili jeho dům a zadrželi ho. Podle policie střelec útok plánoval několik týdnů a legálně si koupil pět zbraní, včetně vysoce výkonné pušky, kterou nakonec použil. Jeho motiv zatím není jasný.

Obviněný se chce odvolat

Policie se nicméně o útočníka zajímala dvakrát již v minulosti. Nejprve v dubnu 2019, kdy se pokusil spáchat sebevraždu. Policisté tehdy mluvili s ním i s jeho rodiči, žádné kroky ale nepodnikli a Crimo se dostal do péče odborníků na duševní zdraví, uvedl mluvčí šerifa v Lake County Christopher Covelli.

Podruhé jeden ze členů rodiny v září stejného roku policii ohlásil, že Crimo má sbírku nožů a údajně říkal, že „všechny zabije“. „Policie tehdy z domu odvezla 16 nožů, dýku a meč,“ dodal Covelli s tím, že nicméně opět nebyl žádný důvod, proč mladíka zadržet.

Crimův obhájce Thomas Durkin, kterého agentura AP označuje za předního právníka se sídlem v Chicagu, uvedl, že se jeho klient hodlá proti všem obviněním odvolat.

Reklama

Související témata:

Doporučované