Hlavní obsah

Střety na kyrgyzsko-tádžické hranici mají na 70 obětí

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval obě středoasijské země ke zklidnění situace.

Reklama

Počet obětí příhraničního konfliktu mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem dosáhl podle oficiálních prohlášení obou zemí 71.

Článek

Ke snížení napětí a mírovému řešení konfliktu dnes vyzval v telefonických rozhovorech s prezidenty obou středoasijských zemí ruský prezident Vladimir Putin.

Kyrgyzstán dnes oznámil, že počet jeho mrtvých při střetech na kyrgyzsko-tádžické hranici se zvýšil na 36. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví. Tádžikistán dnes oznámil, že na jeho straně bylo zabito 35 lidí.

Spory z dob Sovětského svazu

Tádžické a kyrgyzské síly se začaly ostřelovat ve středu a za příčinu jsou podobně jako v minulosti považovány hraniční spory, které se táhnou ještě z dob Sovětského svazu. Linie rozdělující obě republiky tehdy v některých úsecích nebyla přesně vyznačena a v jiných rozdělila etnicky příbuzné skupiny obyvatel.

Putin dnes hovořil s kyrgyzským prezidentem Sadyrem Žaparovem i s jeho tádžickým protějškem Emomalim Rachmonem, oznámil Kreml. Ruský prezident vyzval obě strany, aby předešly stupňování konfliktu a podnikly kroky k řešení situace „výhradně mírovými, politickými a diplomatickými prostředky co nejdříve“, uvedl Kreml s tím, že Putin nabídl zprostředkování.

V pátek 16. září se sice Biškek a Dušanbe dohodly na příměří, ale vzápětí se vzájemně obvinily z jeho opakovaného porušování. Obě strany nasadily do bojů mimo jiné tanky, minomety, dělostřelectvo i rakety.

Podle kyrgyzských úřadů bylo na 130 lidí zraněno a na kyrgyzské straně bylo evakuováno na 137 000 obyvatel příhraničních regionů. Srovnatelná čísla z tádžické strany nejsou k dispozici.

Reklama

Doporučované