Hlavní obsah

„Strýček“ dopaden. Číňan natáčel rasistická videa s dětmi

Foto: Riccardo Mayer, Shutterstock.com

„Jsme černá monstra“ nebo „Máme nízké IQ“ říkaly africké děti ve videích, která v Malawi vysvětlovala i čínská diplomacie. Ilustrační obrázek.

Reklama

Muže dopadeného v Zambii novináři britské BBC identifikovali jako autora videí, na kterých jsou africké děti nucené se zesměšňovat nebo říkat rasistické urážky. Zadržený odmítá, že by někoho urážel.

Článek

V Zambii zadrželi čínského filmaře Li Keho přezdívaného strýček, který je podezřelý z využívání afrických dětí k natáčení rasistických videí šířených v Číně. Píše o tom britská BBC, která na případ upozornila ve svém pořadu Africa Eye.

Kontroverzní videa afrických dětí se na čínských sociálních sítích šířila v roce 2020 a později, zveřejňoval je profil s názvem „Klub vtipů o černoších“ a vyvolala poprask. Někteří se obsahu smáli, podle jiných jejich autor překročil hranici a nařkli ho z rasismu.

Aféru jsme podrobněji popisovali zde:

Některá videa ničím obzvlášť nepohoršují, byť jsou občas bizarní, jiná jsou na hraně či vyloženě rasistická. Po sítích tak kolují například záběry, kde africké děti křičí, že „mají hlad“ před talířem hranolek s kečupem nebo si prozpěvují, že „žlutá barva a tmavé oči jsou vůbec to nejkrásnější“.

Asi největší pozdvižení vyvolalo video, na kterém děti z malawijské vesnice stojí vedle černé tabule s čínským nápisem a na základě pokynů schovaného kameramana opakují a skandují hesla jako „Jsme černá monstra“ nebo „Máme nízké IQ“. Háček spočívá v tom, že je říkají čínsky, takže jim samy nerozumí.

Reportéři BBC vypátrali, jak videa vznikají. Děti za svůj výkon dostanou kolem půl dolaru denně, pracují i v době, kdy by měly být ve škole.

Šestiletý chlapec, který je v čínském online prostředí známý pro své roztomilé prozpěvování, úsměvy či posílání polibků na kameru, vyprávěl, že autorem záběrů je čínský občan žijící v jejich vesnici. Prý „ho občas štípal, když něco udělal špatně nebo ho šlehal klackem“.

Právě tohoto muže, přezdívaného strýček, britská stanice identifikovala jako teď už zadrženého Li Keho. Natáčení nepopíral. „Nechovejte se k nim jako k přátelům…Pamatujte, že je nesmíte litovat, ať je jejich rodinná situace jakákoliv. Takhle byste se měl chovat k černochům. Pamatujte,“ představil svou strategii na skrytou kameru.

Samotné natočení videa o „nízkém IQ“ nejdříve přiznal, ale následně popřel s tím, že autorem je jeho kamarád. Na sociálních sítích nicméně kolují jeho videa, jak mu vesnické dítě myje nohy v lavoru či při masírování nohou (opět dětmi). Při přímé konfrontaci nicméně Ke novinářům řekl, že videa slouží k rozšíření „čínské kultury, hudby, tance, včetně slov a čínského jazyka“.

Li Ke nadále odmítá, že by vytvářel jakákoli urážející videa. Jeho dopadení ve městě Chipata na východě Zambie BBC potvrdil mluvčí malawijského ministerstva imigrace a otázek občanství Pasqually Zulu. Podle něj teď obě země vyjednávají o vydání muže do Malawi, aby tamní úřady mohly pokračovat ve vyšetřování, které zahájily minulý týden.

Posílání personalizovaných videí, kde Afričané přejí k narozeninám nebo ke svatbě, a kde skupinově tančí a zpívají, je na čínských sociálních sítích velmi populární. Jejich cena se pohybuje mezi 10 až 70 dolary. Aktéry jsou z drtivé většiny Afričané z nejchudších společenských vrstev.

Skandál okolo videí minulý týden hasila i čínská diplomacie v obavě, že to poškodí čínské investice v Africe. Diplomat Pekingu v Malawi ujišťoval, že jeho země je proti diskriminaci a proti nezákonné činnosti na internetu tvrdě postupuje.

Reklama

Doporučované