Hlavní obsah

Čínský „strýček“ v Africe škodí Pekingu. Točil rasistická videa s dětmi

Foto: Profimedia.cz

Zatímco některá videa s Afričany šířená v Číně jsou neutrální a slouží jako přání k narozeninám nebo ke svatbě, jiná jsou vyloženě zesměšňující. Ilustrační snímek.

Reklama

Africkým Malawi otřásají videa, která zesměšňují tamní děti. Záběry mají pobavit čínské sociální sítě. Děti na nich pokřikují hanlivá hesla na svůj vlastní účet, aniž by o tom věděly. Na kauzu upozornila britská BBC.

Článek

Čína se roky snaží na africkém kontinentu navazovat výhodné obchodní vztahy a působit jako spolehlivý partner. Teď ale narazila na prestižní problém a musí tlumit kritiku Afričanů na svůj účet. Děje se tak po zveřejnění reportáže britské BBC o popularitě rasistických videí s africkými dětmi, která kolovala po čínském internetu.

V únoru 2020 se na čínských sociálních sítích rozšířilo video z vesnic v Malawi. Děti na něm stojí vedle černé tabule s čínským nápisem a na základě pokynů schovaného kameramana opakují a skandují hesla jako „Jsme černá monstra“ nebo „Máme nízké IQ“. Háček spočívá v tom, že je říkají čínsky, takže jim samy nerozumí.

Všechno nejlepší z Afriky

Videa tehdy zveřejnil profil s názvem „Klub vtipů o černoších“ a vyvolal na sítích v Číně poprask. Někteří se jeho obsahu smáli, podle jiných jejich autor překročil hranici a nařkli ho z rasismu. Videa nicméně nedala spát novinářce Runace Celinové, která se spojila s kolegou z Malawi Henrym Mhangou, aby zjistila, kdo za záběry a potažmo celým byznysem stojí.

Posílání personalizovaných videí, kde Afričané přejí k narozeninám nebo ke svatbě, a kde skupinově tančí a zpívají, je na čínských sociálních sítích velmi populární. Jejich cena se pohybuje mezi 10 až 70 dolary. Aktéry jsou z drtivé většiny Afričané z nejchudších společenských vrstev, včetně dětí.

Novináři poukazují na to, že zatímco některá videa ničím zvlášť nepohoršují, byť jsou občas bizarní, jiná jsou na hraně či vyloženě rasistická. Po sítích tak kolují například záběry, kde africké děti křičí, že „mají hlad“ před talířem hranolek s kečupem nebo si prozpěvují, že „žlutá barva a tmavé oči jsou vůbec to nejkrásnější“.

Reportéři dále popisují i to, jak videa vznikají. Děti za svůj výkon dostanou kolem půl dolaru denně, pracují i v době, kdy by měly být ve škole. Šestiletý chlapec, který je v čínském online prostředí známý pro své roztomilé prozpěvování, úsměvy či posílání polibků na kameru, vypráví, že autorem záběrů je čínský občan žijící v jejich vesnici. Prý „ho občas štípal, když něco udělal špatně nebo ho šlehal klackem“.

Strýček si nechává od dětí mýt nohy

Tohoto autora se novináři v reportáži rozhodnou vypátrat. Domnívají se totiž, že by mohl stát i za nejvíc pobuřujícím videem o „nízkém IQ“. Při setkání s novináři Li Ke, přezdívaný „strýček“, natáčení nepopírá. „Nechovejte se k nim jako k přátelům…Pamatujte, že je nesmíte litovat, ať je jejich rodinná situace jakákoliv. Takhle byste se měl chovat k černochům. Pamatujte,“ představil svou strategii na skrytou kameru.

Samotné natočení videa o „nízkém IQ“ nejdříve přizná, ale následně popře s tím, že autorem je jeho kamarád. Na sociálních sítích nicméně kolují „strýčkova“ videa, jak mu vesnické dítě myje nohy v lavoru či při masírování nohou (opět dětmi). Při přímé konfrontaci nicméně Ke novinářům říká, že videa slouží k rozšíření „čínské kultury, hudby, tance, včetně slov a čínského jazyka“.

Zveřejnění dokumentu vyvolalo poprask v médiích, na sociálních sítích i v malawijských vládních kruzích. „Jsme znechucení, zneuctění a hluboce zasažení,“ uvedla malawijská ministryně zahraničí Nancy Temboová.

Malawijská zpravodajská agentura Nyasa Times také píše o rostoucím tlaku na tamní ministerstvo bezpečnosti, aby odhalilo všechny Číňany v zemi, kteří se chovají rasisticky a pobývají tam bez potřebných dokumentů. Incident začala vyšetřovat i tamní policie.

Kvůli velké vlně nevole reagovali i zástupci čínské ambasády v Malawi. „Jednoznačně odsuzujeme rasismus v jakékoliv formě, aplikovaný kýmkoliv a ať se děje kdekoliv,“ uvedl úřad. „Zaznamenali jsme, že bylo video natočeno v roce 2020. V posledních letech Čína zasahovala proti takovým nezákonným online činům a dosáhla hmatatelných výsledků. Budeme spolupracovat s malawijskou stranou a dohlédneme na to, aby se tento problém řádně vyřešil,“ uvedla dále.

Záběry okomentoval při úterní návštěvě Malawi také ředitel afrického odboru na čínském ministerstvu zahraničí Wu Peng. Čína se podle něj zavázala rázně bojovat s rasismem namířeným proti Afričanům a s Malawi stvrdila dohodu o nulové toleranci rasismu, informuje server South China Morning Post.

Čínský diplomat je aktuálně na cestě po afrických zemích. Kromě Malawi a Jihoafrické republiky ho čeká cesta do Tanzanie, Senegalu, Burkiny Faso a Toga. Má tam zejména „prohlubovat přátelskou výměnu a praktickou spolupráci“ mezi Čínou a africkými zeměmi.

Kauza s rasistickými videy přitom může Číně uškodit, a to ve chvíli, kdy si na africkém kontinentu drží dobrou reputaci. Ukazují to mimo jiné i nejnovější výsledky výzkumu jihoafrické nadace Ichikowitz Family Foundation, které zveřejnil server Bloomberg.

Podle jejich závěrů mladí Afričané od 18 do 24 let vnímají Čínu nejpozitivněji ze všech mocností. Příznivě se na ni dívá 75 procent respondentů z 15 afrických zemí, průzkumu se účastnilo 4 507 respondentů. Čína tak v Africe podle serveru dále v boji o vliv vyhrává. Mimo jiné i proto, že Peking již dvě desítky let na kontinentu financuje budování infrastruktury a dodává tam levné spotřební zboží.

Reklama

Doporučované