Hlavní obsah

Súdán zachvátilo kmenové násilí

Foto: Profimedia.cz

Boje probíhají i ve městě Kassala u hranic s Eritreou.

Reklama

Třetí největší stát Afriky zažívá už od loňského vojenského puče střety prodemokratických demonstrantů se silovými složkami. Nyní se k nim přidalo i kmenové násilí ve státě Modrý Nil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V bojích, které minulý týden vypukly v Súdánu mezi kmeny Hausaů a Birtaů, rychle přibývá obětí. Ještě v neděli hlásilo ministerstvo zdravotnictví súdánského svazového státu Modrý Nil 65 mrtvých, ve středu jich je už 105, dalších 291 lidí pak utrpělo zranění. O život přišli vesměs mladí muži, kteří byli zastřeleni nebo pobodáni, píše agentura AP.

Súdánské úřady poslaly do regionu jednotky rychlého nasazení, od soboty platí ve dvou městech, kde došlo k násilí, zákaz nočního vycházení. Guvernér státu Modrý Nil zakázal na měsíc veškerá veřejná shromáždění.

Násilí začalo poté, kdy Birtaové odmítli zřízení úřadu dohlížejícího na přístup k půdě, který žádali Hausaové, řekl agentuře AFP jeden z představitelů kmene Hausaů. Člen Birtaů pak uvedl, že jeho kmen jen reaguje na to, že si Hausaové nárokují cizí území.

Násilí podněcují politické elity

Těžko soudit, který z kmenů je v právu, odpovědnost však podle některých analytiků nese především vojenská junta, která po loňském odstranění civilní části kabinetu v zemi vládne.

„Pokud různé strany – zejména vojenský režim – nepřestanou využívat domorodé a kmenové vůdce pro své politické kampaně, aby se postavili prodemokratickým demonstrantům, budou tito kmenoví vůdci pokračovat ve svém soupeření a střety se budou šířit z jednoho místa na druhé,“ hodnotí dění súdánský analytik, který si z bezpečnostních důvodů nepřál sdělit své jméno.

Mnozí demonstranti, kteří každý týden vycházejí v Chartúmu i dalších městech do ulic protestovat proti vojenské vládě, jsou přesvědčeni, že za vyvoláváním nestability jsou právě vládní elity. V sobotu vojáci opět zaháněli demonstranty slzným plynem, násilí je ale při těchto pravidelných protestech na denním pořádku.

„Před několika dny zemřelo při demonstraci sedm lidí. Snažíme se apelovat na súdánskou vládu, vojáci ale odpovídají, že to nic není, pro ně je takovéto násilí normální,“ řekl v červnu autorovi článku nejmenovaný západní diplomat, který v Chartúmu slouží.

Fakt, že Súdánci dlouhé měsíce pokračují v pokojných protestech, považuje za obdivuhodný.

Zatímco v Chartúmu by návštěvník o pár bloků dál nepoznal, že se něco děje, ve státu Modrý Nil je nyní situace skutečně alarmující. Čtyřiatřicetiletý Maaz Abakar přišel před několika dny o otce, kterého ve vesnici Genais East zastřelili. „Bojů a nenávistných projevů, které podněcují k zabíjení, je čím dál více. Násilí je všude. Je brutální a pokračuje, žádný seriózní zásah místní vlády ale nepřišel,“ citoval ho server Middle East Eye.

Abakar patří k několika tisícům lidí, kteří utekli před násilím do hlavního města Damazínu, kde uprchlíci přespávají ve školách a vládních budovách. Ozbrojené bandy ale útočí i na nemocnice a blokovaly sanitky se zraněnými, které do nich mířily. Část pacientů pak úřady vrtulníkem převezly do Chartúmu, protože nemocnice ve státě Modrý Nil nemají dostatečné vybavení.

Humanitární situace v regionu se rychle zhoršuje a hrozí, že brzy dojdou zásoby léků.

Těla leží ještě v ulicích

„Na vlastní oči jsem viděl nejméně 30 mrtvých a ve vesnici Alloauta bylo zabito na 70 lidí. Některá těla ještě leží v ulicích,“ řekl Abakar.

Stát Modrý Nil byl až dosud v rámci neklidného Súdánu spíše stabilní oblastí, to se ale rychle mění. Násilí se šíří a reálně hrozí, že se přelije i do sousední Etiopie, u jejíchž hranic Modrý Nil leží.

Ještě loni se situace v Súdánu vyvíjela poměrně nadějně. Po svržení prezidenta Umara Bašíra, obviněného z válečných zločinů, v zemi vládla vojensko-civilní vláda, která ji měla dovést k demokratickým volbám. V říjnu ale vojáci uvěznili ministry z řad civilistů a moci se chopila skupina kolem generála Abdala Fattáha Burhána. Ten hned oznámil změnu politického kurzu - místo spolupráce s demokratickými zeměmi se rozhodl prohloubit partnerství s Ruskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované