Hlavní obsah

Summit NATO bude bez Zemana, poletí jen Fiala

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala během nedávné návštěvy Kyjeva a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Reklama

aktualizováno •

Česko na nadcházejícím summitu NATO bude příští týden reprezentovat premiér Petr Fiala. Vrcholného jednání se naopak nezúčastní prezident Miloš Zeman.

Článek

Česko bude mít příští týden v Bruselu na jednání Severoatlantické aliance zastoupení pouze v osobě premiéra Petra Fialy (ODS). Miloš Zeman na summit neodcestuje.

„To mohu potvrdit,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí vlády Václav Smolka. „Ano, summitu se zúčastní pan premiér, po dohodě s panem prezidentem,“ potvrdil pozdě večer v textové zprávě také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman byl na všech summitech Severoatlantické aliance od roku 2014, tedy od doby, kdy se ujal prezidentské funkce. Ještě na poslední summit NATO koncem února se přihlásili online oba čeští státníci.

Březnový summit za účasti amerického prezidenta Joe Bidena bude řešit válečnou situaci na Ukrajině. Bezprostředně na něj naváže jednání Evropské rady neboli summit hlav států a vlád unijní sedmadvacítky. Obě akce se budou konat v Bruselu.

Prezident Zeman měl po závažné hospitalizaci dostat od lékařů doporučení, aby necestoval do zahraničí, po zlepšení jeho zdravotniho stavu výjezdy za hranice nevylučoval. Armáda neuspěšně sháněla zařízení, které by mu – coby vozíčkáři – umožnilo nástup do letadla a výstup z něj.

Polsko se na summitu chystá formálně požádat o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Fiala plánuje návrh před odletem do Bruselu probrat s vládou, ale i právě s prezidentem.

„Česko je na debatu ohledně mírové mise připraveno,“ řekla v pátek česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Budu vést debatu o podpoření návrhu Polska jak s prezidentem, tak se členy vlády,“ sdělil následně ČTK Fiala. Černochová předtím upozornila na to, že není jasné, zda by Polskem navrhovaný krok byl v souladu s mezinárodním právem.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Jiřího Ovčáčka, tiskového mluvčího prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované