Hlavní obsah

Polsko navrhne NATO mírovou misi na Ukrajině, Fiala to probere se Zemanem

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Snímek ze cvičení NATO v Česku v roce 2021.

Reklama

aktualizováno •

Polsko na následujícím summitu NATO příští týden v Bruselu formálně požádá o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Český premiér chce návrh probrat s prezidentem i vládou.

Článek

O stejném návrhu hovořil při návštěvě Kyjeva i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, mise by se podle něj měla být schopná sama bránit. Ostřelovanou ukrajinskou metropoli navštívil společně s Morawieckým a českým a slovinským premiérem Petrem Fialou (ODS) a Janezem Janšou.

Morawiecki nyní před novináři uvedl, že některá opatření, která byla ještě před týdnem nemyslitelná, jsou jen po několika dnech válečného vývoje přijatelná, píše server WNP.pl.

Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak už podle Morawieckého o návrhu mluvil se svými kolegy v NATO, píše televize Polsat News. „O tom návrhu teď mluvíme všude, kde je potřeba,“ prohlásil polský premiér.

Na návrh už pozitivně reagovalo například Dánsko, tvrdí Morawiecki. Kodaň je prý ochotná poslat v rámci mírové mise vojáky na Ukrajinu, pokud to pomůže ukončit válku.

Polsko hodlá také na nadcházejícím summitu NATO přesvědčovat partnery, aby zřídili nad Ukrajinou bezletovou zónu, jak to opakovaně žádá prezident Volodymyr Zelenskyj. Přední západní politici to ale opakovaně odmítli s tím, že by to znamenalo vtažení Aliance do války s Ruskem.

Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži:

„Polsko je na tomto fóru velmi aktivní, jak v NATO, tak v EU. To my iniciujeme další kroky, můžeme říct, že my do značné míry režírujeme politiku sankcí,“ prohlásil šéf polské vlády.

Rusko podle Morawieckého musí pochopit, že svrchované státy mají právo si na své území v rámci jeho obrany pozvat koho chtějí, napsal server WNP.pl. Na misi se však nejprve musí shodnout členské země NATO.

Proti vyslání podobné mise, jak navrhoval Kaczyński, se podle německého tisku ve středu ohradil německý kancléř Olaf Scholz. Naopak Česko je na debatu ohledně mírové mise připraveno, řekla v pátek česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Budu vést debatu o podpoření návrhu Polska jak s prezidentem, tak se členy vlády,“ sdělil ČTK premiér Petr Fiala. Černochová předtím upozornila na to, že není jasné, zda by Polskem navrhovaný krok byl v souladu s mezinárodním právem. Za současné situace je podle ní nutné hledat třeba i nestandardní řešení, které ale bude v rámci mezinárodního práva.

Mimořádný summit NATO, kde budou prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance jednat o pomoci napadené Ukrajině a společném postupu vůči Rusku, se bude konat 24. března. Na stejný den je plánován i summit Evropské unie.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované