Hlavní obsah

Sunak otáčí. Najednou není zaneprázdněný a pojede na summit

Foto: I T S, Shutterstock.com

Britský premiér Rishi Sunak.

Reklama

Nový šéf britské vlády Rishi Sunak si po kritice, jejíž náznak přišel i od krále, našel čas na účast na nadcházejícím klimatickém summitu COP27. Opozice jeho otočku považuje za ponižující.

Článek

Britský premiér Rishi Sunak je ve funkci teprve osm dní a už byl donucen změnit názor. Ještě minulý týden byl podle prohlášení Downing Street „příliš zaneprázdněný“ přípravou rozpočtu, který má představit 17. listopadu, na to, aby se zúčastnil globálního klimatického summitu COP27. Teď otočil.

„Není dlouhodobé prosperity bez akce proti klimatické změně. Není energetické bezpečnosti bez investic do obnovitelných zdrojů. Proto se příští týden zúčastním summitu COP27,“ napsal britský premiér na twitteru. Už v úterý Sunakův mluvčí naznačil, že v přípravě rozpočtu vláda dosáhla „značného pokroku“.

Sunak změnou postoje reagoval na hlasitou kritiku ochránců životního prostředí, opozičních politiků i svého klimatického poradce Aloka Sharmy. Podle nich rozhodnutí nejet do Šarm aš-Šajchu naznačovalo, že britská vláda nebere klimatickou krizi vážně.

Políčku se Sunakovi dostalo i přímo z Buckinghamského paláce. Už předchozí kabinet Liz Trussové nedoporučil královi Karlovi III. do Egypta jezdit a panovník této rady uposlechl. Sunakův tým rozhodnutí potvrdil.

V pátek, tedy dva dny před zahájením konference, ale bude panovník hostit recepci, na které se sejde více než 200 vedoucích představitelů mezinárodních podniků, politiků a zástupců nevládních organizací. Zúčastnit se má například i zvláštní vyslanec USA pro změnu klimatu John Kerry (psali jsme zde).

O kritice vůči Sunakovi jsme psali zde:

Na summit se chystá Sunakův předchůdce Boris Johnson, skotská premiérka Nicola Sturgeonová i světoví lídři v čele s prezidenty Francie a USA Emmanuelem Macronem a Joem Bidenem.

Účast Británie na summitu je symbolicky obzvlášť důležitá, protože předchozí setkání loni sama hostila. Ve skotském Glasgow tehdy vystoupil jak premiér Johnson, tak král Karel III., tehdy ještě jako princ z Walesu.

Britská opozice se do Sunaka kvůli jeho náhlému obratu pustila. Místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová podle BBC považuje za „ponižující“, že premiér musel být dohnán k tomu udělat správnou věc „kopanci a řevem“.

„Celý tento debakl ukázal, že životní prostředí prostě není pro Rishiho Sunaka prioritou. Jede tam jenom proto, že ho svou účastí ponížil Boris Johnson,“ řekla mluvčí liberálních demokratů pro klimatickou změnu Wera Hobhouseová.

Reklama

Související témata:

Doporučované