Hlavní obsah

Britský premiér Rishi Sunak stáhl účast na klimatickém summitu COP27

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Rishi Sunak před Downing Street.

Reklama

Netrvalo dlouho a čerstvě zvolený britský premiér Rishi Sunak čelí na domácí půdě kritice. Uvedl totiž, že se nezúčastní summitu COP27, který se v listopadu koná v Egyptě.

Článek

Britský premiér Rishi Sunak se summitu COP27 nezúčastní, protože bude v době konání klimatické akce OSN příliš zaneprázdněn. Premiérova kancelář Downing Street doslova uvedla, že premiér má „jiné naléhavé domácí povinnosti“.

Opozice a environmentální skupiny jej podle BBC kritizují, protože to podle nich ukazuje, že britská vláda nebere klimatickou krizi dostatečně vážně.

Loňský summit COP26 hostila Velká Británie v Glasgow a tehdejší premiér Boris Johnson se ho zúčastnil, stejně jako král Karel III., tehdy ještě jako princ z Walesu.

Téměř 200 vlád v Glasgow slíbilo, že v letošním roce přehodnotí a posílí své emisní plány tak, aby zůstal zachovaný světový cíl udržet oteplování na hodnotě 1,5 °C. Tato teplota je považována za „hranici“, při jejímž překročení by se zvýšila četnost a intenzita povodní, sucha a dalších projevů extrémního počasí.

Varovná zpráva OSN

OSN přitom v pátek varovala, že svět je po „promarněném roce“ na cestě ke katastrofálnímu oteplení o 2,8 °C. Ve zprávě Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) zveřejněné ve čtvrtek se uvádí, že svět z velké části nesplnil emisní závazky přijaté na COP26, což zvyšuje pravděpodobnost katastrofálního nárůstu globálních teplot.

Zpráva OSN uvádí, že bez nových opatření je svět stále na cestě k nárůstu teplot v oblasti 2,8 °C a v nejlepším případě k 2,4 °C, pouze pokud země splní své závazky. „Jinými slovy, směřujeme ke globální katastrofě,“ uvedl generální tajemník OSN António Guterres.

Co víme o novém britském premiérovi?

Dle svých slov kandidoval proto, aby napravil „hlubokou hospodářskou krizi“ a sjednotil svou stranu. Přečtěte si profil nového britského premiéra.

Sunak je první zástupce etnické menšiny a nejmladší premiér za 210 let. Britská média jej označují za 22. nejbohatšího člověka ve Velké Británii.

Navzdory slibům z konference COP26 většina vlád nové plány nepředložila nebo provedla pouze drobné úpravy. UNEP k tomu prohlásil, že dosažený vývoj je žalostně nedostatečný.

Šéfka UNEP Inger Andersenová připustila, že někteří pozorovatelé nyní považují loni vyhlášený teplotní cíl za nesplnitelný. „I když nesplníme cíle pro rok 2030, musíme usilovat o to, abychom se co nejvíce přiblížili hodnotě 1,5 °C,“ řekla Andersenová.

Trussová se účastnit původně měla

Sunakova předchůdkyně Liz Trussová se konference původně měla zúčastnit. Ministryně životního prostředí Thérèse Coffeyová sdělila BBC, že se plánuje zúčastnit spolu s odcházejícím Alokem Sharmou, který byl předsedou loňské konference COP ve Velké Británii.

Na obhajobu Sunakova rozhodnutí Coffeyová uvedla, že „velké politické momenty“ se obvykle odehrávají na konferenci každých pět let – jako například na loňském summitu v Glasgow – a že letošní konference bude spíše o implementaci. Trvala na tom, že „ochrana planety je pro vládu naprostou prioritou“.

„Jsme i nadále odhodláni usilovat o nulovou čistou spotřebu a vést mezinárodní i domácí aktivity v boji proti změně klimatu. Spojené království je v oblasti čisté nulové spotřeby o krok napřed před mnoha dalšími zeměmi. Velká Británie i nadále (v boji s klimatickou krizí) zaujímá celosvětově vedoucí postavení, na rozdíl od pouhého shromáždění lidí v Egyptě,“ dodala v rozhovoru pro LBC.

Opozice rozhodnutí kritizovala. „Moje labouristická vláda bude mít vedoucí úlohu v oblasti klimatu. To, že se Británie ukázala při práci se světovými lídry, je příležitost, které se musíme chopit. Ne událost, které je třeba se vyhnout,“ napsal na Twitteru předseda labouristů Keir Starmer.

Rozhodnutí se nelíbilo ani liberálním demokratům, jejichž předseda sir Ed Davey uvedl, že je „v rozporu s hrdou tradicí Spojeného království, které je světovým lídrem v reakci na klimatické změny“.

Britská média na začátku října informovala o tom, že král Karel III. se COP27 nezúčastní poté, co mu tehdejší premiérka Liz Trussová doporučila, aby od své účasti upustil.

Podle informací CNN nebyla králova účast na COP27 potvrzena a po konzultacích s vládou došlo ke společné dohodě, že by to nebyla vhodná příležitost pro Karlovu první zahraniční návštěvu v roli panovníka. Loňské konference v Glasgow se účastnil, tehdy ještě jako princ.

COP27 se bude konat v egyptském Šarm aš-Šajchu od 6. do 18. listopadu. Každoroční klimatické summity OSN mají vládám pomoci dohodnout se na krocích k omezení růstu globální teploty. Očekává se, že summit v Egyptě se zaměří na tři hlavní oblasti – snižování emisí, pomoc zemím při přípravě na klimatické změny a zajištění technické podpory pro rozvojové země.

Reklama

Doporučované