Hlavní obsah

Británie má nového premiéra. S čím Rishi Sunak do úřadu přichází?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Novým britským premiérem se stane Rishi Sunak.

Reklama

Článek

Britští konzervativci si vybrali nového premiéra. Do Downing Street číslo 10 míří Rishi Sunak. Bývalý ministr financí ve vládě Borise Johnsona slibuje, že Británii vyvede z chaosu, do kterého se země propadla v posledních týdnech. Jak zásadní milník to v životě Británie znamená? Jak chce nový premiér nastolit slibovanou stabilitu a jednotu a zároveň nastartovat ekonomiku, která v minulých týdnech prošla zásadními otřesy?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co Rishi Sunak prožil na své politické cestě od poslance po premiéra.
  • Jak je možné, že ho Konzervativní strana posadila do čela během pouhých čtyř dnů.
  • Jakými kroky chce Velkou Británii vyvést ze složité ekonomické situace, ve které se ocitla kvůli brexitu, covidu i válce na Ukrajině.

Když konzervativci hledali náhradu za expremiéra Borise Johnsona, trvalo jim to dva měsíce. Nástupce Liz Trussové ale vybrali během čtyř dní.

Stal se jím poslanec a exministr Rishi Sunak. Ten je ve svých 42 letech vůbec nejmladší osobou, která do křesla předsedy vlády v Británii za posledních 210 let usedá, a také prvním příslušníkem etnické menšiny v čele kabinetu. „Je to jednoznačně historický a navíc obrovsky symbolický moment,“ popisuje reportérka CNN v Británii Ivana Kottasová.

A to i proto, že Sunak získal post šéfa konzervativců v den, kdy se v Indii - kde má jeho rodina kořeny -, slaví hinduistický svátek světel Díválí.

„Sám sebe prezentuje na veřejnosti jako syna imigrantů, syna lékaře a lékárnice. Snaží se působit jako muž z lidu, i když je opravdu velmi bohatý,“ říká Kottasová. S manželkou se dokonce letos umístili na žebříčku 250 nejmovitějších lidí v zemi.

„Na druhou stranu je třeba připomenout, že během pandemie prosadil mnohé programy, které byly zaměřené na pomoc lidem, a nebál se do nich vložit velké státní peníze. To znamená, že má možnost říct: Já nejsem tradiční konzervativec,“ vysvětluje novinářka žijící ve Velké Británii.

Tlak na předčasné volby

Přestože má za sebou „raketový politický vzestup“, jeho mandát podle Kottasové nebude silný. „Nezvolili ho ani voliči, ale vlastně ani členská základna jeho vlastní strany,“ podotýká.

Opozice tak tlačí na to, aby se konaly předčasné volby. K tomu se ale Sunak nemá, jelikož veřejnost momentálně fandí spíše labouristům a dalším opozičním uskupením.

Foto: Harry Murphy/MoneyConf via Sportsfile

Novinářka Ivana Kottasová.

„Ale opravdu to není na opozici a ani na veřejnosti. Pokud Sunak volby nechce a nebude chtít, tak je zatím vypisovat nemusí,“ říká Kottasová.

Jeho úkolem bude podle novinářky naopak sjednotit konzervativce a připravit stranu na další volby, které se mají konat v roce 2025. 

V podcastu 5:59 se také dozvíte, za co jeho ženu kritizovala britská veřejnost i opozice nebo jakou roli hrají dozvuky brexitu v současných problémech Velké Británie. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: BBC, Česká televize, ČRo Radiožurnál, Televize Seznam, youtubový kanál Guardian News, youtubový kanál Evening Standard, youtubový kanál The Telegraph

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované