Hlavní obsah

Jiný král, jiný mrav. Britská vláda nedovolila Karlovi jet na summit. Svolal si vlastní

Foto: Profimedia.cz

Král Karel III. vystoupil s projevem na slavnostním zahájení loňského summitu COP26 ve skotském Glasgow, tehdy ještě jako princ z Walesu.

Reklama

Král Karel III. se na žádost Downing Street nezúčastní klimatické konference COP27 v Egyptě. Panovník se přesto se světovými lídry před summitem setká. Rozhodl se uspořádat vlastní recepci.

Článek

V neděli začíná konference OSN o změně klimatu COP27 v Egyptě. Britský král Karel III., který je považován za vášnivého bojovníka za životní prostředí, se jí ovšem nezúčastní.

Downing Street uvedla, že k tomu nyní není „vhodná příležitost“ poté, co bývalá premiérka Liz Trussová vyzvala krále, aby na summit nejel. Tuto pozici potvrdil i nový kabinet Rishiho Sunaka.

Přesto se alespoň částečně král do klimatických jednání zapojí. Dva dny před zahájením konference bude hostit recepci, na které se sejde více než 200 vedoucích představitelů mezinárodních podniků, politiků a zástupců nevládních organizací, informovala britská stanice Sky News. Zúčastnit se má například i zvláštní vyslanec USA pro změnu klimatu John Kerry.

Buckinghamský palác recepci uspořádal, aby usnadnil diskusi o udržitelném rozvoji, pokroku dosaženém od konference COP26 ve skotském Glasgow a o společném a pokračujícím úsilí v boji proti změně klimatu, píše stanice Sky News.

Má to být rovněž příležitost oslavit konec britského předsednictví v konferenci a místo k diskusi o nadcházejícím summitu v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Když londýnská vláda vyloučila osobní účast krále, očekávalo se, že Karel III. najde způsob, jak podpořit COP27 na dálku, napsal minulý týden deník The Daily Telegraph.

Král se účastnil konferencí OSN o klimatu několikrát, environmentalistickým aktivitám se věnuje od 70. let. Na zahajovacím ceremoniálu COP26 v Glasgow přednesl ještě jako princ z Walesu dokonce jeden z hlavních projevů.

Zdroje z královského paláce podle BBC odmítly, že by byl Karel III. rozhořčený kvůli tomu, že mu vláda nedovolila summit navštívit. Panovník podle nich přijímá, že při svém počínání musí zohlednit doporučení vlády.

Britská média ale uspořádání recepce často hodnotí tak, že si král přiveze egyptskou konferenci k sobě, když tam nemůže jet přímo. Jeho rozhodnutí by se proto dalo interpretovat i jako veřejné přiznání, že pozice krále a vlády se liší. Britský panovník přitom má být ve své pozici politicky přísně neutrální, na což během své dlouhé vlády kladla důraz Karlova matka Alžběta II.

Na konferenci nepojede ani britský premiér

Mezi hosty Karlovy recepce bude i premiér Rishi Sunak, který minulý týden oznámil, že se summitu také nezúčastní, aby se mohl soustředit na „domácí výzvy“ ve Spojeném království (více jsme psali zde). Očekává se ale, že premiér na královské recepci krátce promluví.

Sunakovo rozhodnutí nejet do Egypta se setkalo v Británii s kritikou. Opozice a environmentální skupiny jej podle BBC kritizují, protože to podle nich naznačuje, že britská vláda nebere klimatickou krizi dostatečně vážně. Předseda labouristů Keir Starmer prohlásil, že premiér propásl příležitost „spojit světové lídry“. Sunakova předchůdkyně Liz Trussová se konference původně měla zúčastnit.

Nyní se objevují náznaky, že po kritice Sunak opět zvažuje, že by se konference zúčastnil, upozornil britský The Times. Účast na konferenci plánuje také bývalý britský premiér Boris Johnson.

Naopak bývalý ministr pro energetiku Jacob Rees-Mogg začátkem týdne prohlásil, že Sunak udělal dobře, když se rozhodl na summit nejet. Podle něj musí země nejdříve vyřešit své potíže. „Rostoucí životní náklady (v Británii) se v Šarm aš-Šajchu, kde každý hotelový pokoj na konferenci stojí 2 tisíce liber za noc, nevyřeší.“

Co přinesla konference o klimatu COP26?

Aktuality z konference se často točily okolo průvodů aktivistů v Glasgow, neúčasti čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nebo závěrečné námitky k výslednému dokumentu ze strany Indie. Média ze summitu prezentovala zajímavá, ale poměrně povrchní témata a ne každý měl možnost zachytit, jaké jsou tedy ty opravdu podstatné výsledky mezinárodní konference.

Tím hlavním a oficiálním výsledkem je především dokument Glasgow Climate Pact, na kterém se v rámci vyjednávacích procesů shodly smluvní strany Rámcové úmluvy o změně klimatu (UNFCCC). V Glasgow jej podepsalo 197 států světa včetně České republiky.

Sunak byl údajně pod tlakem, aby králi umožnil účast, popsal v pátek The Daily Telegraph. Dokonce i premiérovi spojenci navrhovali, aby Karlovi III. umožnil jet, čímž by demonstroval závazek Spojeného království bojovat proti změně klimatu v nepřítomnosti premiéra.

COP27 se bude konat v egyptském Šarm aš-Šajchu od 6. do 18. listopadu. Každoroční klimatické summity OSN mají vládám pomoci dohodnout se na krocích k omezení růstu globální teploty.

Očekává se, že summit v Egyptě se zaměří na tři hlavní oblasti – snižování emisí, pomoc zemím při přípravě na klimatické změny a zajištění technické podpory pro rozvojové země.

Reklama

Doporučované