Hlavní obsah

Sunakova vlajková loď se už podruhé potápí. Kvůli plánu Rwanda čelí rebelii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr/Úřad britského premiéra

Rishi Sunak hájí svůj plán na přemisťování migrantů do Rwandy. Na jeho pultíku je heslo „Zastavte čluny“ odkazující na rostoucí počet migrantů připlouvajících do Británie přes Lamanšský průliv.

Reklama

Když britský nejvyšší soud označil dohodu o deportaci migrantů do Rwandy za nezákonnou, přišel premiér s novým plánem. Ani u toho ale není jisté, že se z něj stane skutečné řešení.

Článek

Rishi Sunak se snaží všemožně protlačit kontroverzní plán na deportaci migrantů z Británie do Rwandy, což je vlajková loď jeho imigrační politiky. Premiérovo nové kompromisní řešení se ovšem nelíbí jeho konzervativním spolustraníkům ani opozici.

Nejvyšší soud v Londýně rozhodl v listopadu v neprospěch britské vlády a deportace do Rwandy označil za nezákonné. Podle verdiktu existuje riziko, že africká země bude žadatele o azyl posílat zpět do země jejich původu, navzdory bezpečnostní situaci, která tam panuje, a dojde tak k porušení mezinárodních principů azylové ochrany.

Sunak tehdy slíbil, že vláda vypracuje nový plán. Vzkazoval, že pokud se ukáže, že „domácí právní rámce nebo mezinárodní úmluvy“ maří vládní plány, je připraven změnit britské zákony a přehodnotit mezinárodní závazky.

Tak se také nakonec stalo. Britská vláda v úterý oznámila podepsání nové smlouvy se Rwandou. O den později pak představila návrh zákona, který jí má umožnit deportovat migranty do africké země bez ohledu na britské nebo mezinárodní zákony týkající se lidských práv.

Jak upozorňuje deník The Guardian, Sunak se rozhodl jít střední cestou a přiklonil se k návrhu, který dá sice ministrům pravomoc ignorovat rozsudky Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, bude je ale nutit nadále ctít Evropskou konvenci o lidských právech.

Více o modelu Rwanda:

  • Snaha deportovat uprchlíky do africké Rwandy se táhne britskou politikou už delší dobu. S návrhem přišel kabinet někdejšího britského premiéra Borise Johnsona ve snaze snížit počet migrantů připlouvajících do země. V jeho prosazování pokračovali později i jeho nástupci Liz Trussová a Rishi Sunak.
  • Británie nakonec se Rwandou v dubnu 2022 uzavřela dohodu, na základě níž má africká země výměnou za desítky milionů liber přebírat běžence, kteří do Británie dorazí nelegálním způsobem. Kvůli soudním sporům ovšem dosud do Rwandy neodletěl ani jeden deportační let.
  • Záměr britské vlády posílat migranty do Rwandy od začátku ostře kritizovala celá řada lidskoprávních organizací i opozičních politiků.
  • Britský nejvyšší soud v souladu s odvolacím soudem rozhodl, že posílat žadatele o azyl do africké země je nelegální, jelikož Rwanda nemůže být považována za bezpečnou zemi.

Radikálnější křídlo Konzervativní strany Sunaka kritizuje za to, že je málo důrazný a tlačí na něj, aby odstoupil i od zmíněné konvence. Podle některých britských médií se tlak uvnitř strany vystupňoval natolik, že by premiéra mohl stát politickou kariéru.

Už ve středu na svou funkci rezignoval náměstek ministra vnitra pro přistěhovalectví Robert Jenrick. „Vláda má odpovědnost klást naše životní národní zájmy nad vysoce sporné interpretace mezinárodního práva,“ uvedl v dopise adresovaném premiéru Sunakovi.

„Nemohu nyní navrhovaný zákon předložit sněmovně, protože nevěřím, že nám poskytuje největší možnou naději na úspěch,“ dodal.

S kritikou přispěchala i bývalá ministryně vnitra Suella Bravermanová, která je známá svými ostrými protiimigračními výroky. Vzkázala, že návrh „nebude fungovat a lodě (s migranty) nezastaví“.

Konzervativní politička dlouhodobě platí za jednoho z hlavních vnitrostranických konkurentů premiéra. Podle ní strana upadne po volbách do zapomnění, pokud vládní ministři nezablokují veškeré lidskoprávní závazky, které brání deportaci uprchlíků do Rwandy.

Nová smlouva se Rwandou

Velká Británie v úterý podepsala se Rwandou novou smlouvu ohledně deportace migrantů. Nová smlouva podle ministra vnitra Jamese Cleverlyho obsahuje mechanismy, které budou bránit vypovězení migrantů do země jejich původu.

Britský premiér se snažil ve čtvrtek skeptické konzervativce přesvědčit, aby návrh zákona posvětili. „Je to jediný možný přístup, protože kdybychom zašli dál, byť jen o centimetr, tak Rwanda to schéma zboří a my nebudeme moci nikoho posílat nikam,“ vzkázal.

To potvrdil i rwandský ministr zahraničí Vincent Biruta, upozornil server Time. Politik varoval, že pokud Británie nebude dodržovat mezinárodní právo, země od dohody odstoupí.

Nová dohoda s Rwandou popudila i britskou opozici. Labouristický lídr Keir Starmer, který má podle průzkumů nakročeno k tomu stát se příštím britským premiérem, Sunaka obvinil, že Rwandě posílá „stovky milionů liber výměnou za nic“.

„V příloze A se říká, že kromě 140 milionů liber, které už Rwandě vyplatil, musíme po dobu pěti let platit ubytování a jídlo lidem, jež tam pošleme na základě této smlouvy. A to není všechno, dnes ráno ministr vlády připustil, že každý, koho pošleme do Rwandy a kdo spáchá trestný čin, může být vrácen k nám,“ uvedl ve středu Starmer a obvinil Sunaka z toho, že návrh ani sám nečetl.

Reklama

Doporučované