Hlavní obsah

Svědci se kupí. Zpěvačka Lizzo se brání obvinění ze sexuálního obtěžování

Foto: Ben Houdijk, Shutterstock.com

Zpěvačka Lizzo při letošním koncertu v Amsterodamu. Právě v nizozemské metropoli mělo dojít k sexuálnímu obtěžování, z něhož trojice tanečnic umělkyni viní.

Reklama

Americkou pop music otřásá skandál zpěvačky Lizzo. Tři bývalé tanečnice ji a její tým viní ze sexuálního obtěžování, diskriminace a rasismu. Veřejně známá bojovnice za inkluzi to odmítá. Proti ní se ale začínají stavět další lidé.

Článek

„Poslední dny pro mě byly velmi těžké a plné zklamání. Moje pracovní morálka a úcta byly zpochybněny. Můj charakter byl kritizován. Obvykle na nepravdivá tvrzení raději nereaguji, ale tato jsou přesně tak neuvěřitelná, jako znějí, a příliš pobuřující na to, abych se jimi nezabývala,“ napsala ve čtvrtek na instagramu americká zpěvačka Lizzo.

Po dvou dnech tak komentovala obvinění, která vůči ní vznesly kolegyně. V úterý o nich jako první informovala americká stanice NBC – její tři bývalé tanečnice, Arianna Davisová, Crystal Williamsová a Noelle Rodriguezová, na zpěvačku podaly žalobu kvůli sexuálnímu obtěžování a vytváření nepřátelského prostředí na pracovišti.

Přestože se Lizzo, občanským jménem Mellisa Viviane Jeffersonová, brání a řekla, že „není padouchem, jak ji lidé a média v posledních dnech vykreslují“, obvinění se kupí. O jejím chování začali veřejně mluvit i další bývalí členové jejího týmu.

Co se stalo?

Kromě obvinění ze sexuálního obtěžování a vytváření nepřátelského pracovního prostředí zahrnuje žaloba také obvinění z rasové diskriminace, náboženského nátlaku a fatshamingu, tedy zostuzování na základě obezity. Nemíří jen proti Lizzo, ale proti její produkční společnosti BGBT a taneční kapitánce Shirlene Quigleyové.

„Jak Lizzo a její manažerský tým zacházeli s vystupujícími, je v rozporu se vším, co Lizzo veřejně reprezentuje… V soukromí své tanečníky hanobí a ponižuje způsobem, který je nejen nezákonný, ale i naprosto demoralizující,“ uvedl v prohlášení právní zástupce žalobkyň Ron Zambrano.

Obvinění, která veřejnost nejvíc šokovala, se týkají přímo Lizzo. Davisová tvrdí, že zpěvačka na afterparty v Amsterodamu během turné nutila tanečnice, aby „sahaly na prsa“ vystupujícím v nočním klubu nebo jedly banány, které vystupujícím vyčnívaly z vagín. Klub je prý touto praktikou vyhlášený.

Mohlo by vás zajímat

Zpěvačka Taylor Swift má na kontě několik úspěšných alb, nejrůznější hudební rekordy i vyprodanou tour. Nově si na něj ale může připsat také zemětřesení, které v americkém Seattlu spustili její fanoušci.

Když se Davisová snažila odmítnout, Lizzo na ni prý tlačila, aby ji poslechla. Žaloba uvádí, že Davisová podlehla, protože se bála o svou budoucnost v týmu. Tanečnice sice neměly povinnost se těchto večírků účastnit, podle NBC se nicméně ty, které se zapojovaly, těšily větší přízni Lizzo a měly větší jistotu zaměstnání.

Trojice viní Lizzo i z fatshamingu. Davisová tvrdí, že Lizzo a Quigleyová nepřiměřeně řešily její váhu.

Quigleyová pak tanečnicím údajně nutila i svou víru a očerňovala například ty, které se uchylovaly k předmanželskému sexu. Když se dozvěděla, že je Davisová panna, otevřeně to řešila na svých sociálních sítích. Rodriguezovou pak měla opakovaně konfrontovat s tím, že je „nevěřící“.

Žaloba také uvádí případ, kdy bývalé tanečnice požádaly o kompenzaci za prostoje ve výši 50 procent jejich týdenní mzdy. Účetní jim nicméně nabídla jen 25 procent a vynadala jim, že jsou jejich požadavky „nepřijatelné a neuctivé“. Tento přístup se ale týkal jen některých tanečnic – plnoštíhlých Afroameričanek, píše se dále v žalobě.

Zpěvačka s pověstí zastánkyně menšin

Lizzo – sama Afroameričanka a žena, která kvůli své váze nesplňuje běžné standardy krásy – přitom veřejně vystupuje jako velká zastánkyně inkluze všech skupin obyvatel.

„Nesnažím se být tlustá. Nesnažím se být menší. Doslova se jen snažím žít a být zdravá. Takhle vypadá moje tělo, i když jím superčistě a cvičím,“ cituje jedno z jejích prohlášení americká stanice CNN.

V médiích také opakovaně hovořila o negativním přístupu americké společnosti k Afroameričankám.

Jak reagovala na Lizzo Beyoncé?

Zpěvačka Beyoncé během středečního vystoupení, když zpívala verzi písně „Break My Soul“, kde běžně vzdává hold černošským kolegyním z branže, tentokrát Lizzo ze seznamu vynechala. Místo toho čtyřikrát zopakovala jméno zpěvačky Eryky Badu.

Přidávají se další

V reakci na úterní žalobu začali své zkušenosti se zpěvačkou veřejně popisovat i další. Například dokumentaristka Sophia Nahli Allisonová na svém instagramu Lizzo obvinila, že „vytváří extrémně toxické a nepřátelské pracovní prostředí“, a označila ji za „narcistickou tyranku“.

Allisonová v roce 2019 připravovala o slavné zpěvačce dokument. Po dvou týdnech se nicméně rozhodla spolupráci ukončit. „Byla jsem svědkem toho, jak je arogantní a nevlídná,“ vzpomínala na spolupráci.

Podobnou zkušenost popsala na svých sítích i další zpěvaččina tanečnice, Courtney Hollinquestová. „Pro upřesnění, nejsem součástí žaloby – ale zažila jsem tam velmi podobnou zkušenost… Velký dík patří tanečnicím, které měly odvahu to vytáhnout na světlo,“ cituje její slova server The Independent. Záhy její slova potvrdila i Quinn Whitney Wilsonová, bývalá kreativní ředitelka Lizzo.

Odchody žalobkyň

Podle žaloby byla tanečnice Williamsová, jedna z žalobkyň, z týmu propuštěna letos v dubnu kvůli škrtům v rozpočtu. Stalo se to krátce poté, co se vymezila proti obvinění ze strany týmu, že pije alkohol.

Krátce po ní byla nejdříve potrestána a následně vyhozena i Davisová. Kvůli oční vadě si prý pro vlastí potřebu nahrála jednu ze schůzek, což údajně Lizzo rozzuřilo. Rodriguezová se pak rozhodla odejít sama v reakci na dění kolem vyhozených tanečnic.

Reklama

Doporučované