Hlavní obsah

Fanoušci Taylor Swift způsobili zemětřesení, potvrdili seismologové

Foto: Twitter @taylorswift13 / Mat Hayward

Taylor Swift během jednoho z koncertů v americkém Seattlu.

Reklama

Zpěvačka Taylor Swift má na kontě několik úspěšných alb, nejrůznější hudební rekordy i vyprodané tour. Nově si na něj ale může připsat také zemětřesení, které v americkém Seattlu spustili její fanoušci.

Článek

„Návštěva koncertu Taylor v Seattlu se nepodobala ničemu, co jsem kdy zažila,“ sdělila pro web CNN jedna z jeho novinářek Chloe Melasová, která se o víkendu zúčastnila jednoho ze dvou vyprodaných koncertů, které popová hvězda odehrála v Seattlu. „Doslova jste cítili, jak se vám třese země pod nohama. Ještě teď mi zvoní v uších.“

Není divu, že si Melasová z koncertu odnáší právě takový pocit. Zem se fanouškům pod nohama totiž opravdu třásla, a podle seismoložky Jackie Caplan-Auerbachové ze Západní washingtonské univerzity dav dokonce způsobil seismickou aktivitu odpovídající zemětřesení o síle 2,3 stupně.

„Podívala jsem se na data z obou nocí a rychle jsem si všimla, že se tam jasně opakuje stejný vzorec signálů. Když je dám přes sebe, jsou téměř identické,“ cituje poznatky profesorky CNN. Otřesy, které zpěvaččini fanoušci - tzv. swifties - na koncertech způsobili, prý byly dokonce dvakrát silnější než u podobného jevu s názvem Beast Quake.

Toto označení si vysloužilo zemětřesení v Seattlu z roku 2011, kdy fanoušci tamního týmu amerického fotbalu (Seahawks) propukli v jásot po touchdownu Marshawna Lynche, který byl známý také pod přezdívkou Beast Mode.

Jak ovšem upozorňuje list The Seattle Times, zatímco seismogram u Beast Quake jasně změřil otřesy půdy způsobené nadšenými fanoušky během oslavných 60 sekund, koncerty jsou na měření složitější. Není totiž jasné, co přesně seismickou aktivitu způsobuje: zda jde o vlny generované baskytarou nebo třeba lidmi poskakujícími do rytmu.

Prodejci nezvládli zájem o Taylor Swift

Když se začaly prodávat lístky na turné popové hvězdy Taylor Swift v USA, strhla se mela a web hlavního prodejce nezvládl nápor zájemců. V první polovině července podobný zážitek okusily i první várky fanoušků v Evropě.

Energii svých fanoušků nicméně vycítila i sama hudebnice, díky dvojici koncertů prý zažila svůj vůbec nejoblíbenější víkend. „Děkuji vám za všechno. Za všechno to fandění, křik, skákání, tanec, zpívání z plných plic,“ napsala Swift na sociálních sítích poté, co ve městě zahrála pro více než 144 tisíc fanoušků.

Její koncertování po Spojených státech se pomalu chýlí ke konci a poslední show by zpěvačka měla odehrát 9. srpna. Odpočinek ji však zdaleka nečeká a se svým více než tříhodinovým vystoupením se po menší pauze přesune do Střední a Jižní Ameriky nebo Asie.

Evropská část The Eras Tour pak odstartuje v květnu příštího roku v Paříži a skončí v srpnu v Londýně. V Česku mít koncert nebude, ale jak bylo v době prodeje vstupenek patrné na sociálních sítích, mnoho českých fanoušků za zpěvačkou vycestuje do zahraničí.

Stejně jako USA se ani Evropa při prodeji lístků neobešla bez problémů. Kupující hlásili i více než hodinové čekání na stránkách prodejců, přestože se weby i zpěvaččin tým snažily na jejich nápor připravit skrze povinné registrace a filtrování potenciálních botů a překupníků.

Ani to však nepomohlo, a když se lidé snažili získat vstupenky na čtyři koncerty ve Francii, web jim ukazoval obrovskou frontu čítající více než milion zákazníků. O něco později pak portál Ticketmaster oznámil, že prodej vstupenek na tyto koncerty byl „pozastaven“ a začne v náhradním termínu.

Reklama

Doporučované