Hlavní obsah

Svědectví o zkáze století. „Vzbudil mě křik. Křik mé ženy.“

Foto: AP, Profimedia.cz

Pohřební modlitba za lidi, které zabilo zemětřesení ve vesnici Moulay Ibrahim poblíž Marrákeše.

Reklama

aktualizováno •

Když v noci na sobotu zasáhlo Maroko zemětřesení o síle 6,8 stupně, obyvatelé spali. Po otřesech začali v panice opouštět domovy. Zde jsou svědectví několika lidí, kteří měli štěstí a otřesy přežili.

Článek

Třiatřicetiletý Abdelhak El Amrani žije dlouhodobě v Marrákeši a ve městě byl i během silného zemětřesení, o němž Maroko mluví jako o pohromě století.

„Viděl jsem, jak se budovy hýbou. Pak jsem vyšel ven a byla tam spousta lidí v panice. Děti plakaly a rodiče byli v šoku,“ popsal agentuře AFP.

Michael Bizet, francouzský občan, který vlastní tři nemovitosti v nyní poničeném Marrákeši, vyběhl po otřesech polonahý na ulici. „Myslel jsem, že mi uletí postel,“ popisuje drama z noci. „Hned jsem se šel podívat do svých riadů (tradičních marockých domů, pozn. red.). Byl to naprostý chaos, skutečná katastrofa, šílenství.“

Britský novinář Martin Jay, který žije v Maroku, řekl v pořadu BBC Radio 4 Today, že ho probudil křik. „Prvním byl křik mé ženy. Oba jsme již spali, ale takovým lehkým spánkem… a ona začala z ničeho nic křičet. Otevřel jsem oči a nedokázal si to spojit a pochopit, že jsem uprostřed zemětřesení. Všechno vibrovalo, úplně všechno, postel, podlaha, čtyři stěny,“ líčil novinář.

Poté jim bylo řečeno, stejně jako ostatním, že se nemají vracet do svého domova. „Takže máte zvláštní večer, kdy téměř v každém městě v Maroku většina lidí sedí na zemi před svými domy, protože se bojí druhého zemětřesení. Podle předpovědi mělo přijít o dvě hodiny později. Díky bohu, že se tak nestalo,“ dodal Jay.

Fayssal Badour zrovna řídil auto, když udeřilo zemětřesení ve 23:11 místního času. „Zastavil jsem a uvědomil si, jaká je to katastrofa. Ten křik a pláč kolem byl nesnesitelný,“ řekl agentuře AFP.

„Hluk v Marrákeši připomínal ‚stíhačku‘ a byl stále hlasitější,“ popsala Mina Metioui pro BBC. „Pak už jen vidím, jak se můj pokoj hýbe. Obrazy, rámy začaly padat ze zdi. Věci prostě začaly padat,“ sdělila televizní stanici.

Tehdy si prý uvědomila, že prožívají zemětřesení. „Trvalo to vteřiny, ale pocitově šlo o minuty. Pak jsem slyšela, jak lidé křičí nebo se pokouší dostat ven z budov… Byl to opravdu hrozný zážitek,“ dodala Metioui.

Podle státních médií počet obětí zatím přesahuje 1000 lidí a k tomu je na 1200 zraněných. Předpokládá se však, že čísla o obětech a škodách porostou. Nyní již probíhají záchranné práce, mnoho budov je ale vážně poškozeno.

Zemětřesení v Maroku

Epicentrum se nacházelo 70 km od Marrákeše. Nejhůře postižené oblasti jsou horské části Maroka.

První snímky z místa neštěstí ukazují ruiny, ale také lidi, kteří přespali v ulicích v obavách z následných otřesů.

Rozhovor se seismologem: Zemětřesení v této oblasti a v této intenzitě je krajně neobvyklé.

Záchranná operace: Jde o hodiny, přeživším mnoho času nezbývá.

Video z noci:

Očekávají se také obrovské škody a neštěstí ve venkovských oblastech.

Napovídá tomu i svědectví Montasira Itriho, který žije v horské vesnici Asni nedaleko epicentra. Ten řekl agentuře Reuters: „Naši sousedé jsou pod troskami a lidé usilovně pracují na jejich záchraně pomocí dostupných prostředků v okolí.“

„Když jsem ucítil, že se mi pod nohama třese země a dům se naklání, spěchal jsem pro děti. Ale moji sousedé už nedokázali vylézt ven včas,“ přiznal Mohamed Azaw a dodal, že bohužel sousedská rodina pravděpodobně nepřežila. Otec a syn byli nalezeni mrtví a po matce a dceři se stále pátrá.

Houda Outassaf se procházel po náměstí Jemaa el-Fna v Marrákeši, když ucítil otřesy země. „Jsme v pořádku, ale stále v šoku. Mám nejméně 10 členů rodiny, kteří zahynuli… Těžko tomu mohu uvěřit, protože jsem s nimi byl maximálně před dvěma dny,“ sdělil Outassaf agentuře AFP.

Historické město Marrákeš je oblíbené mezi turisty, každoročně jich sem zavítají tisíce. Informace o tom, zda mezi obětmi jsou i cizinci, nejsou zatím k dispozici.

Britka Lorella Palmerová, která byla v Maroku na dovolené, popsala své pocity BBC News: „Místnost se začala třást. Myslím, že váš mozek hned nezaregistruje, co se děje, dokud se nezačnou třást rámy obrazů a postel.“

Reklama

Doporučované