Hlavní obsah

V Maroku je už přes 2000 obětí. Další stovky zraněných v kritickém stavu

Videozáběry z mobilních telefonů a od agentur ukazují nejsilnější zemětřesení v Maroku v tomto století a jeho následky.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Úplný rozsah škod po nočním zemětřesení zatím není znám. Jedno je ale jisté - pro osud mnoha životů budou klíčové nejbližší hodiny. Do Maroka večer odletí dvoučlenný tým českých hasičů.

Článek

Zemětřesení v Maroku o síle 6,8 s epicentrem v horské oblasti vzdálené asi 70 kilometrů jihozápadním směrem od Marrákeše si podle nejnovějších údajů vyžádalo více než tisícovku obětí.

Marocká vláda uvedla, že je nejméně 2000 mrtvýcha stejný počet zraněných, z toho tisícovka v kritickém stavu.

Je ale pravděpodobné, že číslo ještě poroste.

Zemětřesení v Maroku

Sledujeme následky nejsilnějšího zemětřesení v pohoří Atlas v tomto století:

Nejnovější zprávy

Fotografie z místa

Video z místa

Čeští hasiči jsou připraveni okamžitě poslat do Maroka zasaženého zemětřesením speciální USAR tým, který je zaměřený na vyhledávání v sutinách.

Jsou v pohotovosti a chystají si techniku. Čekají na případnou oficiální žádost. Dva hasiči odletěli do Maroka, kde případné nasazení týmu dohodnou, jak uvedl Hasičský záchranný sbor na sociální síti X.

V oblasti, která podle mapy Americké geologické služby USGS dostala nejtěžší zásah, leží řada menších vesnic a několik městeček, jako například Adassil nebo M’Zouda, které mají kolem deseti tisíc obyvatel. Právě tady mělo k největším škodám a ztrátám na životech dojít i podle marockých úřadů.

Poškozené budovy ale jsou i ve zmiňovaném městě Marrákeš s téměř milionem obyvatel.

Z mapy USGS zobrazující rozsah otřesů a hustotu osídlení je vidět, že přestože epicentrum bylo v horách, zejména severní strana zasažené oblasti je osídlená poměrně hustě.

Mapa zasažené oblasti a hustoty osídlení:

Foto: USGS

Čím tmavší barva, tím vyšší hustota osídlení.

Tamní úřady uvedly, že v pohotovosti jsou veškeré záchranné složky, a nemocnice vyzývají dobrovolníky, aby přišli darovat krev. Z vesnic a městeček blízkých epicentru od noci přichází záběry, na nichž jsou vidět zřícené budovy. Z některých jsou slyšet uvěznění lidé volající o pomoc.

Uvádí se, že při záchranných akcích je nejdůležitějších prvních 24 hodin, kdy se většinou najde drtivá většina přeživších. Pod troskami lidé mohou přežít i dny a v případě, že se nějakým způsobem dostanou k vodě, mohou přežít i déle. Po zhruba týdnu hledání už jsou ale podle záchranářů nálezy přeživších velmi vzácné.

Na úspěšnost záchranných operací má zásadní vliv přístupnost postižených míst, dostupnost těžké techniky, počasí a intenzita dotřesů.

V aktuálním případě bohužel vzhledem k tomu, že jde o horskou oblast, není nepravděpodobné, že na některých místech jsou lidé pátrající po přeživších odkázáni sami na sebe. Počasí je naopak příhodné, protože lidem uvězněným v troskách a všem, kdo přišli o domov, by nemělo hrozit podchlazení. Například ve zmiňovaném Adassilu by se noční teploty měly pohybovat kolem 20 °C.

Zatím podle monitoringu USGS došlo v oblasti k jednomu dalšímu otřesu o síle 4,9 magnituda. Jestli přijdou další, se neví. Ředitel tamního Národního geofyzikálního institutu Nacer Jabour pro marocký deník Le Matin uvedl, že k žádným dotřesům by v následujících hodinách dojít nemělo. Americký expert z Kalifornské univerzity Jonathan Stewart naopak řekl CNN, že silné dotřesy očekává a že je dokonce možné (byť málo pravděpodobné), že noční otřes byl předzvěstí ještě silnějšího zemětřesení.

Reklama

Doporučované