Hlavní obsah

Pátrání v sutinách pokračuje. Zemětřesení v Maroku má skoro 2500 obětí

Bez komentáře: Záběry z Maroka. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ve staré části Marrákeše se zřítily některé budovy, nejpostiženější jsou ale horské oblasti na severu země.

Článek

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení. Podle dosavadních informací marockého ministerstva vnitra je na místě 2497 mrtvých a více než 2400 zraněných. Nejméně 1404 z nich je v kritickém stavu.

Záchranáři, kteří stále pátrají v sutinách po přeživších, však vzkazují, že počet obětí pravděpodobně ještě poroste. Mnozí obyvatelé, zejména v horských oblastech poblíž epicentra zemětřesení, stále čekají na pomoc.

Podle marockého Národního geofyzikálního institutu byly otřesy v Maroku nejsilnější za století, informuje televizní stanice Al-Džazíra. Poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly zpanikařené lidi do ulic.

Z velkých měst se v epicentru nachází Marrákeš. Podle úřadů je většina mrtvých lidí v okolních špatně dostupných horských oblastech.

Tamní obyvatelé podle CNN popisují, že zde zemětřesení kompletně zničilo celé vesnice. Záchranáři mají problém dostat techniku do odlehlých oblastí, aby mohli vyprostit těla ze sutin. Místní proto pátrají po přeživších sami holýma rukama či pomocí lopat.

Češi v Maroku

  • Ministerstvo zahraničních věcí nemá informace o tom, že by mezi mrtvými a zraněnými po pátečním zemětřesení v marockém pohoří Vysoký Atlas byli čeští občané. Podle cestovatelského systému Drozd jich je v zemi nyní zhruba 170. Dva Češi jsou přímo v pohoří Atlas, podle informací MZV jsou oba v pořádku.
  • Cestovní kanceláře: v Marrákeši, nedaleko epicentra zemětřesení, je asi 80 Čechů, všichni jsou v bezpečí, nejsou zranění, řekl zástupce Asociace cestovních kanceláří.

Neštěstí postihlo oblasti, kde jsou mimořádně staré stavby, některé dokonce na seznamu UNESCO. Ve staré části Marrákeše se zřítily některé budovy a místní televize ukazovala snímky spadlého minaretu mešity s troskami ležícími na rozbitých autech.

Foto: ČTK

Lidé v Marrakéši strávili noc po zemětřesení na volných prostranstvích.

Epicentrum 70 km od Marrákeše

K zemětřesení došlo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant.

„Země se třásla asi 20 sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly, když jsem se řítil dolů z druhého patra,“ řekl agentuře Reuters Hamíd Afkir, který pracuje jako učitel v hornaté oblasti západně od epicentra poblíž města Tarúdant. Afkir dodal, že přišly ještě dodatečné otřesy.

Maročané zveřejňovali videa, na kterých je vidět, jak se některé budovy proměňují v trosky. Turisté a další lidé natočili videa, na nichž lze pozorovat, jak lidé evakuují restaurace v Marrákeši, zatímco z klubů zní dunivá hudba.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo v době úderu předběžnou sílu 6,8 magnituda. Marocká Národní seismická monitorovací a výstražná síť naměřila sílu sedm stupňů Richterovy škály.

Podle USGS jsou takto silná zemětřesení v oblasti vzácná. Od roku 1900 se v okruhu 500 kilometrů nevyskytlo žádné zemětřesení o síle šest magnituda nebo vyšší. Výskyt silného zemětřesení nicméně podle USGS nebyl ani vyloženě překvapivý.

Na místo mají dorazit pomáhat i čeští hasiči. Podle ČTK má USAR tým zaměřený na hledání v sutinách vyrazit v neděli večer.

Zemětřesení bylo cítit až v Portugalsku a v Alžírsku.

Reklama

Doporučované