Hlavní obsah

Zemětřesení udeřilo v nečekané zóně. Lidé nebyli připravení, říká seismolog

Foto: Profimedia.cz

Snímek z Marrákeše. Při zemětřesení v Maroku a po něm zemřelo nejméně osm stovek lidí.

Reklama

Za posledních 100 let tam žádné podobně silné zemětřesení nebylo. Lidé na něj nebyli připravení, říká o zemětřesení v Maroku Jan Zedník, vedoucí seismické služby Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Článek

Jestli po nočním zemětřesení o síle 6,8 magnituda v horské oblasti vzdálené asi 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše přijdou další silné otřesy, se podle seismologa Jana Zedníka nedá předvídat. Jisté ale je, že i bez nich oblast dostala ránu, na kterou nebyla připravená.

„V Marrákeši jsou samé historické budovy, které když zasáhne silnější zemětřesení, nutně se poboří. V horské oblasti jsou zase berberské vesnice nalepené na svahy, takže tam také nelze očekávat žádnou odolnost vůči zemětřesení,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak moc je výskyt tak silného zemětřesení v této oblasti překvapivý?

Jde o oblast, která je zemětřeseními postihována poměrně vzácně, protože je uvnitř africké litosférické desky a je 500 kilometrů vzdálená od aktivního okraje. Uvnitř desek se napětí hromadí daleko pomaleji, a proto k zemětřesením dochází zřídka. Za posledních 100 let tam žádné podobně silné zemětřesení nebylo.

Jaký může mít absence zkušeností se zemětřesením vliv na rozměr katastrofy?

Jde o to, že lidé tam na to nejsou připravení. Maroko navíc není zrovna bohatá země a nestaví se tam žádné speciální odolné konstrukce budov.

Sám jsem byl například na konferenci v Marrákeši a tam jsou samé historické budovy, které když zasáhne silnější zemětřesení, nutně se poboří. Dokonce jsem byl i v té epicentrální horské oblasti. Tam jsou zase berberské vesnice, které jsou často přilepené na svahy, takže tam také nelze očekávat žádnou odolnost vůči zemětřesení.

Pro srovnání z historie lze uvést zemětřesení v Agádiru v západní části pohoří Velký Atlas z roku 1960. To bylo ještě o celý stupeň magnituda slabší, ale vyžádalo si 12 až 15 tisíc obětí.

Jak velký rozdíl reálně znamená jeden stupeň magnituda?

Jde o logaritmickou stupnici, takže když máme zemětřesení o jeden stupeň magnituda silnější, znamená to desetkrát větší kmitání půdy a třicetkrát víc uvolněné energie.

Současné zemětřesení tak bylo podstatně silnější než to v roce 1960 v Agádiru. Například ve srovnání s posledním katastrofálním zemětřesením v Turecku ze začátku roku bylo zase poměrně slabé. To mělo totiž sílu 7,8 magnituda.

Dá se říct, jak pravděpodobné je, že dojde k dalším silným otřesům?

To se moc nedá předvídat. Zatím to ale nevypadá jako normální série. Ta se chová tak, že přijde silný otřes a pak mnoho dalších slabších otřesů. Tady byl ale zatím zaznamenán jen jeden následný otřes.

Reklama

Doporučované