Hlavní obsah

„Svitlana je pryč.“ Kyjevané po masivním ruském útoku hledají blízké

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Více než 50 lidí je kvůli požáru ubytováno ve škole poblíž zasažené budovy.

Reklama

Kvůli rozsáhlému ruskému leteckému útoku začala v kyjevském Holosijivském okrese hořet osmnáctipatrová budova. Záchranné složky prohledávají trosky, zatímco obyvatelé domu nevědí, kde budou v noci spát.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Paní Iryna stojí poblíž hořícího domu, zatímco v jejím jednopokojovém bytě šlehají plameny. Hasiči se snaží dostat požár pod kontrolu a po tu dobu nikdo nesmí do osmnáctipatrové budovy v Holosijivském okrese na předměstí Kyjeva vstoupit. Dům začal hořet ve středu ráno kvůli dalšímu ruskému ostřelování Ukrajiny.

Iryna pozoruje požár, který zasáhl desáté až čtrnácté patro, a netuší, kde stráví příští noc. „V době zásahu jsem nebyla doma, zrovna jsem se vracela z práce. Nestihla jsem si nic odnést, ale když se podíváte, jak to hoří, tak už tam asi nic nezbylo,“ vypráví pro ukrajinský zpravodajský server Suspilne.

Před domem stojí i Valentyna. Přišla zkontrolovat rodinu své sestry, která se jí přestala ozývat. „Bylo to velmi děsivé. Viděla jsem oheň z okna. Nejdřív mi nedošlo, že jde o dům mojí sestry, ale když se neozvala, rozhodla jsem se, že ji půjdu hledat,“ popsala.

Mezitím záchranáři vyvedli z domu jejího švagra, který byl zjevně v šoku. Když se ho lidé venku zeptali, kde je jeho žena, dokázal říct jenom: „Svitlana je pryč.“

Podle mluvčího kyjevské záchranné služby Pavla Petrova se lidským obětem nedalo úplně zabránit. Dodal, že pod troskami budovy se mohou nacházet i další lidé. Pátrací a záchranná operace proto pokračuje.

+5

„Došlo k požáru z obou stran budovy s částečným zničením fasády. V současné době probíhá lokalizace a likvidace požáru a také pátrání po obětech a zraněných. Záchranáři evakuovali 40 osob a zachránili osm osob. V deset hodin dopoledne bylo hospitalizováno 12 osob,“ uvedl Petrov. Generální prokuratura také oznámila, že v Holosijivském okrese zemřela 73letá žena a 33letý muž.

Na zasažené místo dorazil i starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Více než 50 lidí je nyní ubytováno ve škole poblíž budovy zničené ruským útokem.

Podle Klička je část budovy obyvatelná, ale lidé nyní nesmí dovnitř, dokud se nezjistí závažnost škod a nehrozí zřícení budovy. „Pokud bude vše v pořádku, budou se moci vrátit do svých bytů nebo si vzít své věci. Dům nemá okna, takže uděláme vše pro to, abychom jim co nejrychleji pomohli. Nejprve utěsníme okna pomocí fólie. V domě není žádný plyn, protože je elektrifikovaný, což je z hlediska bezpečnosti trochu jednodušší,“ řekl Kličko.

Ranní ostřelování vyvolalo poplach po celé Ukrajině a v Kyjevě byly zasažené i další cíle. Když poplach uslyšela devětačtyřicetiletá Teťjana, hned běžela se svou dvouletou vnučkou a psem do protiatomového krytu v centru Kyjeva. „Měla jsem strach. Doufám, že je všechny sestřelí. Modlím se za naši protivzdušnou obranu,“ řekla pro britskou stanici Sky News.

K rannímu ostřelování se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který na sociální síť X napsal, že všechny záchranné složky pracují na odstranění „následků tohoto teroru“. Dodal, že Ukrajina se pomstí a že „teroristé budou čelit následkům svých činů.“

Mluvčí Petrov informoval, že požár vypukl i na kyjevské čerpací stanici. Hořelo na ploše asi 800 metrů, podle ukrajinských úřadů na místě nebyly žádné oběti.

Reklama

Doporučované