Hlavní obsah

Švýcaři legalizovali hi-tech rakev pro asistovanou sebevraždu

Švýcaři legalizovali hi-tech rakev pro asistovanou sebevraždu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Ve Švýcarsku schválili prototyp nové kapsle, která usnadní průběh asistovaných sebevražd. Pacienti, kteří tuto variantu zvolí, by podle autora zařízení měli umírat důstojně a bezbolestně.

Článek

Švýcarský přístup v oblasti asistovaného umírání dosud vyžadoval použití tekutého pentobarbitalu sodného, kapsle přezdívaná Sarco může zajistit klidnou smrt, uvedl server Swiss Info. Prototyp vytvořil Australan Philip Nitschke v Nizozemsku. Do provozu by ve Švýcarsku podle webu Business Insider měl být uveden v roce 2022

„Výhodou pro člověka, který kapsli použije, je, že nemusí získávat žádné povolení ani nepotřebuje nějakého speciálního lékaře, který by se snažil zavést jehlu. Také není nutné složitě shánět léky,“ řekl Nitschke pro web SwissInfo.

Kapsle, která vzhledem připomíná hi-tech rakev, se aktivuje zevnitř a lze ji přemístit na místo, kde si člověk přeje zemřít, například do venkovního prostředí nebo do prostor organizací, které s asistovanou sebevraždou lidem pomáhají, uvedl Nitschke. Jakmile pacient kapsli aktivuje, vnitřek se zaplní dusíkem a rychle se sníží obsah kyslíku. To způsobí, že člověk za dvě až pět minut ztratí vědomí. Nakonec zemře, aniž by se dusil či panikařil.

„Než ztratí vědomí, bude se cítit trochu dezorientovaný a může pociťovat mírnou euforii. Smrt nastává v důsledku nedostatku kyslíku. V současné době musí být přítomen lékař nebo lékaři, kteří předepíší pentobarbital sodný a potvrdí duševní způsobilost osoby. Chceme umožnit, aby pacient mohl průběh procesu kontrolovat a ovládat sám,“ uvedl Nitschke.

Zatím existují dva kusy kapsle Sarco, třetí je v současnosti v Nizozemsku ve výrobě, k níž dochází pomocí 3D tiskárny.

„Naším cílem je vyvinout screeningový systém s umělou inteligencí, který umožní posoudit duševní způsobilost osoby. Řada psychiatrů se k tomu staví skepticky. Podle našich původních představ by stačilo, aby si pacient vyplnil on-line test a poté obdržel kód pro přístup do systému Sarco,“ dodal Nitschke.

Možnost úmyslně usmrtit nevyléčitelně nemocného na jeho vlastní žádost s cílem zkrátit jeho utrpení (eutanazie) je ve většině světa nezákonná. Švýcarsko umožňuje asistovanou sebevraždu, tedy sebevraždu vykonanou s pomocí jiné osoby. Za trestný čin se v zemi považuje, pokud asistenci při sebevraždě někdo provede ze zištných důvodů. V roce 2020 v zemi asistovanou sebevraždu podstoupilo přibližně 1 300 lidí.

V Nizozemsku, kde působí autor nového prototypu, může o eutanazii požádat kdokoli starší 12 let, kdo trpí „nesnesitelným utrpením bez vyhlídky na zlepšení“. Pokud je ale dítěti méně než 16 let, je nutný souhlas rodičů.

V Evropské unii umožňují těžce nemocným pacientům rozhodnout se pro odchod ze života ještě v Belgii, Lucembursku a Španělsku. Kromě EU mají občané toto právo i v Kanadě, Kolumbii, některých státech Austrálie a nově i na Novém Zélandu. Asistovaná sebevražda je za určitých okolností legální například i v několika státech USA.

V České republice ani jedna z těchto možností legální není. Zákon – stejně jako v řadě dalších zemí – počítá pouze s tzv. pasivní eutanazií, tedy možností odpojení od přístrojů v případě, že daný pacient jasně stanovil, v jakém momentě už nechce být udržován při životě.

Reklama

Doporučované