Hlavní obsah

Tady Rusko možná zabíjelo víc než v Buči. Boroďanka odklízí první těla

Video z ukrajinského města Boroďanka, které ruští vojáci téměř srovnali se zemí. Video: twitter/TpyxaNews, AP

 

Reklama

„Nevíme, kolik mrtvých zůstalo ve sklepích zničených budov po bombardování,“ popisuje muž z Boroďanky nedaleko Kyjeva. Město pohřešuje desítky sousedů. I tam už, jako v Buči, našli mrtvého muže se svázanýma rukama.

Článek

Ruští vojáci, kteří Boroďanku okupovali téměř od začátku invaze, jsou konečně pryč. Ukrajinci tak mohli po několika týdnech opět beze strachu opustit své byty a sklepy. Našli zpustošené město a desítky mrtvých civilistů.

Z původně 13tisícového města poblíž Kyjeva přichází zprávy o tělech civilistů pohozených na ulici, podobně jako o několik dní dříve z Buči. Nikdo přitom dosud neví, kolik dalších obyvatel pohřbily trosky raketami zasažených budov.

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová v pondělí uvedla, že v Boroďance je civilních obětí nejvíc z celé Kyjevské oblasti. Mrtvých by tam tak mohlo být dokonce víc než po masakru v Buči, který šokoval celý svět.

„Domníváme se, že zemřelo přes 200 lidí,“ uvedl starosta Boroďanky Georgij Jerko. „Je to ale jen předpoklad,“ dodal.

Ukrajinská policie poukazuje na to, že někteří obyvatelé města byli ruskými vojáky popraveni. Odkazují přitom na případ, který popsali novináři stanice CNN.

Ti na ulici v Boroďance našli tělo muže s pytlem na hlavě, svázanýma rukama a staženými kalhotami. Na těle měl modřiny a v hlavě velkou ránu. Vedle něj ležela jedna nábojnice. Podle ukrajinské policie vše nasvědčuje tomu, že se muž stal další civilní obětí Putinovy války.

Policie nyní spolupracuje s dobrovolníky a snaží se těla mrtvých civilistů dostat pryč z ulic. Za dva dny odnesli více než 13 těl.

SEZNAM ZPRÁVY NOVĚ I V UKRAJINŠTINĚ

Zprávy o zabíjení civilistů v Boroďance potvrzují také slova 58letého Rafika Azimova. „Vím o zabití pěti civilistů,“ uvedl v úterý pro agenturu AFP . „Ale nevíme, kolik jich ještě zůstalo ve sklepích zničených budov po bombardování,“ dodal s tím, že se je zatím nikdo nepokusil dostat ven.

Ruské nálety zanechaly Boroďance obrovské šrámy. Rakety zasáhly a skrz naskrz proťaly několikapatrové komplexy budov podél hlavní ulice. Čtyři domy byly podle obyvatel města kompletně srovnány se zemí. „Nic není tam, kde by mělo být. Detaily devastace jsou nekonečné, rozsah ohromující,“ popsali v úterý přímo z místa situaci ve městě novináři agentury AFP.

Zatímco zkáza města je viditelná na první pohled, počet lidských obětí zatím zůstává nejasný. Desítky obyvatel Boroďanky, kteří se ukrývali ve sklepích nebo bytech, se nyní pohřešují. Předpokládáme, že jsou mrtví, uvedl v úterý starosta města.

„Seděli jsme ve sklepě. Letadlo letělo velmi nízko. Počítala jsem tři vteřiny a bomba spadla,“ popsala pro deník The New York Times ruské bombardování Tamara Vishnyaková, obyvatelka Boroďanky, která měla na rozdíl od mnohých dalších štěstí a přežila. Bomba dopadla na protější dům.

Z osvobozeného města také přicházejí četná svědectví o rabování, vykrádání a vandalizování domů ruskými vojáky. Rusko dlouhodobě odmítá, že by zabíjelo civilisty, byť jeho argumenty týkající se třeba masakru v Buči vyvrací například satelitní snímky.

Reklama

Doporučované